[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Avokádo samozřejmě musíte umět upravit. Samo o sobě nikterak chutné není a děti se na něj určitě nadšeně tvářit nebudou. Pokud si s ním ale trochu vyhrajete, čeká na vás nejen příjemné, ale hlavně velmi zdravé oživení jídelníčku.
Avokádo je přírodním pokladem. Je vysoce výživné ovoce doslova nabité vitaminy, minerály, esenciálními kyselinami a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Roste na stromě jménem hruškovec přelahodný a kvůli poměrně vysokému obsahu tuků (ovšem těch mononenasycených, prospěšných vašemu srdci) je někdy nazýváno přírodním máslem.
Konzumací avokáda zvýšíte příjem bílkovin, vlákniny, folátů a vitaminů C, A a B a pomůžete svému tělu při snižování hladiny škodlivého cholesterolu.
V jídelníčku má své místo při přípravě salátů, toustů, sendvičů, pomazánek, smoothies, nepečených dezertů i různých přesnídávek a krémů.
1. Je skvělým zdrojem dobře stravitelných a zdravých tuků.
2. Obsahuje řadu vitaminů, např. A, B, C a E.
3. Je bohaté na vlákninu, bílkoviny, fosfor, vápník, hořčík a draslík.
4. Snižuje cholesterol – ten zlý a zvyšuje ten dobrý.
5. Avokádo není alergen, hodí se i pro malé děti (a maminky, když hubnou po porodu).
Ideální avokádo je po zmáčknutí slupky měkké, v obchodech ale spíš najdete velmi tvrdé plody. I ty ale můžete koupit a nechat je doma dozrát. Na teple to bude avokádu trvat několik dní. Rozhodně se vyplatí počkat, až opravdu změkne, tvrdé avokádo není chutné.
Labužníci nedají dopustit na co nejjednodušší konzumaci spočívající v prostém oloupání plodu, zakápnutí citronovou šťávou se špetkou soli a pak už jen vyjídání chutné dužiny lžičkou. Je ale možné, že právě tenhle způsob nebude tím pravým ořechovým pro vaše děti.
Těm se nejlépe vyplatí připravit z avokáda pomazánku, případně můžete tenkými plátky avokáda oživit zapečené tousty (krátká tepelná úprava je možná).
Avokádo je také výborné v kombinaci například s banánem.
Ztrácí chuť, v pokrmu se "rozblemcne" a navíc jeho chuť zhořkne. Navíc ztrácí veškeré zdraví prospěšné látky.
Avokádo je pro své skvělé vlastnosti ideální pro první příkrmy kojence už od 6. měsíce. Je navíc lehce stravitelné a obsahuje i velkou dávku vlákniny," uvádí Tereza Broschová, autorka kuchařky Opravdové jídlo pro děti. Doporučuje avokádo smíchat s banánem, zvýšíte šanci, že dítě příkrm přijme s chutí.
Postup je jednoduchý, jeden banán společně s půlkou avokáda rozmixujte dohladka a podávejte po lžičkách.
Ze zralého avokáda vydlábnete dužinu a rozmačkáte ji vidličkou. Přidáte dvě lžíce tvarohu, žervé nebo třeba ricotty, špetku soli a pár kapek citronové šťávy, která dá celé pomazánce příjemný šmrnc.