Maminka.czDětský jídelníček

Je avokádo vhodné pro děti? Nejlepší rady, doporučení a recepty

Patří do vašeho jídelníčku avokádo? Ačkoliv to zrovna není typicky české ovoce, je velmi zdravé, obsahuje řadu prospěšných látek a tuků a dětem do jídelníčku určitě patří. Máme spoustu šikovných tipů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Avokádo samozřejmě musíte umět upravit. Samo o sobě nikterak chutné není a děti se na něj určitě nadšeně tvářit nebudou. Pokud si s ním ale trochu vyhrajete, čeká na vás nejen příjemné, ale hlavně velmi zdravé oživení jídelníčku. 

VIDEO: Recept: Avokádová pomazánka s lučinou

Avokádo je přírodním pokladem. Je vysoce výživné ovoce doslova nabité vitaminy, minerály, esenciálními kyselinami a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Roste na stromě jménem hruškovec přelahodný a kvůli poměrně vysokému obsahu tuků (ovšem těch mononenasycených, prospěšných vašemu srdci) je někdy nazýváno přírodním máslem.

Konzumací avokáda zvýšíte příjem bílkovin, vlákniny, folátů a vitaminů C, A a B a pomůžete svému tělu při snižování hladiny škodlivého cholesterolu.

V jídelníčku má své místo při přípravě salátů, toustů, sendvičů, pomazánek, smoothies, nepečených dezertů i různých přesnídávek a krémů.

Proč jíst avokádo? 

1. Je skvělým zdrojem dobře stravitelných a zdravých tuků.

2. Obsahuje řadu vitaminů, např. A, B, C a E.

3. Je bohaté na vlákninu, bílkoviny, fosfor, vápník, hořčík a draslík.

4. Snižuje cholesterol – ten zlý a zvyšuje ten dobrý.

5. Avokádo není alergen, hodí se i pro malé děti (a maminky, když hubnou po porodu). 

Mohou děti konzumovat chia semínka? Ano, ale v malém množství

Jak poznat, že je avokádo zralé? Které koupit? 

Ideální avokádo je po zmáčknutí slupky měkké, v obchodech ale spíš najdete velmi tvrdé plody. I ty ale můžete koupit a nechat je doma dozrát. Na teple to bude avokádu trvat několik dní. Rozhodně se vyplatí počkat, až opravdu změkne, tvrdé avokádo není chutné. 

Jak avokádo jíst a s čím ho kombinovat? 

Labužníci nedají dopustit na co nejjednodušší konzumaci spočívající v prostém oloupání plodu, zakápnutí citronovou šťávou se špetkou soli a pak už jen vyjídání chutné dužiny lžičkou. Je ale možné, že právě tenhle způsob nebude tím pravým ořechovým pro vaše děti. 

Těm se nejlépe vyplatí připravit z avokáda pomazánku, případně můžete tenkými plátky avokáda oživit zapečené tousty (krátká tepelná úprava je možná). 

Avokádo je také výborné v kombinaci například s banánem.

Avokádo tepelně neupravujte

Ztrácí chuť, v pokrmu se "rozblemcne" a navíc jeho chuť zhořkne. Navíc ztrácí veškeré zdraví prospěšné látky. 

Kdy dát dítěti poprvé avokádo?

Avokádo je pro své skvělé vlastnosti ideální pro první příkrmy kojence už od 6. měsíce. Je navíc lehce stravitelné a obsahuje i velkou dávku vlákniny," uvádí Tereza Broschová, autorka kuchařky Opravdové jídlo pro děti. Doporučuje avokádo smíchat s banánem, zvýšíte šanci, že dítě příkrm přijme s chutí. 

Kdy začít dávat dětem bílý jogurt? A jaké sýry nepatří do jídelníčku kojence?

Příkrm – avokádo s banánem 

Postup je jednoduchý, jeden banán společně s půlkou avokáda rozmixujte dohladka a podávejte po lžičkách. 

Jemná avokádová pomazánka 

Ze zralého avokáda vydlábnete dužinu a rozmačkáte ji vidličkou. Přidáte dvě lžíce tvarohu, žervé nebo třeba ricotty, špetku soli a pár kapek citronové šťávy, která dá celé pomazánce příjemný šmrnc. 

Recept pro maminku a pro tatínka 

Avokádové guacamole

  • Vydlabeme dužinu z avokáda a vidličkou ji rozmačkáme. Přidáme lžíci limetkové šťávy (vyjímečně můžete nahradit citronem), osolíme, přidáme rozmačkaný česnek a trochu chilli.
  • Můžete přidat nadrobno nasekané jarní cibulky. Vše pečlivě smícháme a dochutíme solí, případně špetkou pepře.
  • Pokud máte rádi rajčata, i ta jsou drobně nasekaná v guacamole výborná.
  • Přidejte pro jemnější texturu lžíci olivového oleje, opečte tousty či nakrájejte čerstvou bagetu a pusťte se do výživné svačinky. 
Témata: Děti, Recepty, Video, Výživa a stravování, Miminko, Batole, Kojenec, Jídelníček, jídlo, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Jídelníček pro miminko, Hubnutí, Potraviny, Jak zhubnout, Cholesterol, Hořká čokoláda, Výživné, Avokádo, Horká čokoláda, Toust, Zdravý tuk, Zdravá zelenina, Ňadro, Poleva, Potraviny na Heureka.cz

Video