Maminka.czČasopis Maminka

Je čas na výběr tábora! Nezapomínejte na přípravu!

Ivana Ašenbrenerová 12.  5.  2011
Je čas na výběr tábora! Nezapomínejte na přípravu!
Zvykejte ratolest postupně na myšlenku, že bude občas sama bez vás. Jak bude růst a stávat se sebevědomější, bude úzkosti z odloučení ubývat. Povídejte si spolu o jejích pocitech, ale zase to nedramatizujte. Budete-li dítě předem litovat a strašit ho odloučením, jen těžko se mu bude někam chtít. Kdy tedy potomka na tábor poslat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle psycholožky Beníškové je tábor pro děti od 4 let poměrně brzo. „Běžný ‚čtyřleťák‘ ještě není natolik zralý, aby zvládl dlouhodobější pobyt bez rodičů a měl z toho prospěch. Samozřejmě existují výjimky. Některé děti jsou už v tomto věku schopny jet na tábor pro radost (možná když zároveň jede i jejich starší sourozenec), ale bude jich minimum. Myslím, že touto věkovou hranicí se spíše pořadatelé táborů jistí pro případ, kdyby náhodou takové čtyřleté dítě bylo, aby jej směli přijmout.

Ale rozhodně by nemělo být běžné posílat takto malé dítě na letní tábory,“ vysvětluje. Jak říká ing. Topinka, majitel cestovní kanceláře Topinka, která nabízí již řadu let spoustu nejrůznějších tematických táborů pro děti, jeho CK má v nabídce letní pobyty pro věkovou kategorii 5–10 let.

Jde o takzvané snadné tábory nebo baby tábory, kam mohou jet děti samy, nebo s možnou účastí rodičů. Snadné tábory jsou určeny úplným táborovým začátečníkům a dětem starostlivých maminek. Baby táborů se mohou zúčastnit celé rodiny – program je zde připraven společný pro děti a rodiče. V obou případech jde o týdenní pobyty v chatovém táboře. Program celého pobytu je stylizován podle vybraných večerníčkových postaviček nebo známých dětských knížek a filmů (například Šmoulové, Křemílek a Vochomůrka, komisař Vrťapka a podobně).

Děti mají zajištěn zábavný program, dohled a péči zkušených vedoucích (malí táborníci jsou rozděleni do menších skupin, jeden vedoucí má na starosti šest až osm dětí), ubytování je v chatách s možností vytápění, stravování je pětkrát denně plus pitný režim po celý den a zdravotní péče,“ říká ing. Miroslav Topinka.

Letos nabízí naprostou novinku – tzv. dámskou jízdu, která je určena pro společný pobyt maminek a jejich dcer bez omezení věku. A na jak dlouho dítě na tábor poslat? Pro menší děti jsou tábory obvykle na týden, to ostatně doporučují i psychologové. Pokud jedete spolu, klidně zvládnete i dva týdny. Vše záleží na potomkovi

.„Když se na táboře bez problémů adaptuje, tak zvládne dva týdny, dokonce i tři. A jeden uteče velmi rychle, než si dítě v novém prostředí zvykne, tak skoro jede domů. Ale pro ty menší je týden zase více uchopitelný. Umí si představit, za jak dlouho skončí a kdy zase rodiče uvidí,“ dodává Tereza Beníšková.

Nezapomínejte na přípravu

Pokud chce váš pětiletý předškolák vyrazit na tábor, pak směle do toho. Ovšem i takové dítě je nutné předem dobře připravit. „Povídejte si o tom, jak se na táboře bude mít prima, že tam zažije spoustu zajímavých věcí a potká nové kamarády, že mu rodiče budou psát a ono zase jim, kdyby jej něco trápilo, tak má zajít za svým vedoucím a nebát se mu to říct, a že se na něj rodiče budou doma těšit. Zbytečně neděste ratolest svými obavami, co by kdyby, a předpokládejte, že všechno bude v pořádku a že si tábor užije. Pak se většinou v duchu sebenaplňujícího se proroctví tábor také povede,“ radí Tereza Beníšková.

Kromě psychologické přípravy nezapomeňte také na další důležitou věc – prevenci závažných onemocnění (zkontrolujte v dostatečném předstihu, zda váš potomek má všechna potřebná očkování, nechte ho očkovat proti klíšťové encefalitidě a podobně).
Předem si také připravte pomyslný seznam věcí, které s sebou poveze – jaké oblečení, obuv (děti obvykle potřebují gumáky a pláštěnku), baterku a podobně. Seznam doporučených věcí vám většinou dají pořadatelé tábora, a tím vám trochu ulehčí práci. Je skvělé, když budete balit zavazadlo společně, můžete si přitom dokonce užít velkou zábavu. Kromě toho předškolák ještě většinou neumí číst, takže sepsaný seznam věcí pro něj bude zbytečný.

Při společném balení si aspoň zafixuje, kde co má. Můžete si také sednout k počítači a podívat se na internet, kde se nachází místo, kam pojede, aby měl nějakou představu. Řada organizátorů již ve svých nabídkách představuje také vedoucího tábora, takže máte obrázek i o tom, kdo se o vaše dítě bude starat. Spolu s fotografií se rovněž můžete dočíst, jaké zkušenosti s dětmi má, kde všude působil a co dělá třeba v běžném životě. Jak potvrzuje ostatně i ing. Miroslav Topinka, jejich „snadné“ a baby tábory vedou zkušené sehrané týmy.

Díky mnohaletým zkušenostem mohou dětem nabídnout nejen zábavu, ale také veškerou potřebnou péči. Jeden vedoucí má na starosti nejvýše osm dětí, je tak zajištěn individuální přístup a také kvalitní dohled a bezpečnost. Vedoucí jsou ve většině případů učitelé základních či mateřských škol nebo jsou to studenti pedagogických fakult,“ říká. Proto je dobré předem se informovat a sehnat si reference pořadatele (tradice, historie…), důležitá je také kvalita základních služeb, personální obsazení a herní program. Jede přece na letní tábor, takže by si vaše dítko mělo hrát a dovádět. Dopřejte mu krásné vzpomínky.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výběr, Letní tábory, Šmoulové, Topinka, Týdenní pobyt, Vochomůrka, Čas, Gumák, Tábor, Společný pobyt