[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
MGR. LADA NOSKOVÁ, VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ, DIET PLAN
Rozhodně ale nedoporučuji žádné drastické diety. Strava podporující mírné ubývání váhy by měla vycházet ze zásad racionální výživy. Úbytek zhruba jeden kilogram měsíčně by měl být natolik mírný, že neohrozí kvalitu složení mateřského mléka.
Výživa by měla být především pravidelná (jezte v přibližně tříhodinových intervalech), pestrá (s ohledem na nadýmavé potraviny) a vyvážená. Stejně jako v těhotenství bychom neměly chybovat v tom, že jíme „za dva“ nebo že jíme „tučně“, aby bylo mateřské mléko plnohodnotné.
To neplatí. Pestrou, rozmanitou, energeticky vydatnou stravou je myšleno především omezení potravin bohatých na jednoduché cukry a tuky, které neposkytují žádné bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Důležitá je konzumace dostatečného množství zeleniny, ovoce, bílého masa, ryb a mléčných výrobků (tučnost mléka přibližně 3 %). Pokud se na hubnutí necítíte, odložte to.
Podívejte se na video o stravování kojící ženy:
MUDR. RADKA GREGOROVÁ, GYNEKOLOŽKA, LÉKAŘSKÝ DŮM PRAHA
Kojení je energeticky náročné, takže k hubnutí dochází samo o sobě. V těhotenství dochází během devíti měsíců k průběžnému přibývání na váze, přičemž váhový přírůstek u nastávajících maminek je velmi variabilní (ideálně by měl být 10 až 12 kg, ale může to být i 20 nebo 30 kg).
Je doporučeno, aby maminka po porodu hubla postupně a cíleně tak, aby se za stejně dlouhou dobu (tedy devět měsíců až jeden rok) dostala na svoji původní hmotnost.
Pokud se žena rozhodne, že k redukci hmotnosti přistoupí aktivně, mělo by to být ideálně půl kila za týden. Ne více. Vždy je lepší se předem poradit s nutričním specialistou, který sestaví vyvážený a pestrý jídelníček tzv. na míru tak, aby nebyla ovlivněna kvalita mateřského mléka. Při rychlém hubnutí se totiž škodlivé látky uvolněné v těle dostávají právě do mléka.
Rychlé a neuvážené hubnutí může negativně ovlivňovat zdravotní stav kojící ženy. Objeví se výrazná únava, slabost, psychické potíže, problémy s vlasy, kůží a nehty, snížená imunita.
Pro tvorbu a kvalitu mléka je důležitý dostatečný příjem tekutin. Kojící maminka by měla vypít zhruba 400 ml vody (neslazeného čaje, ředěných šťáv) na 10 kg své hmotnosti.
Základem vyváženého jídelníčku jsou bílé maso, ryby, polotučné mléčné výrobky, zelenina v neomezeném množství, ovoce. Není vhodné během kojení vynechávat přílohy.