Maminka.czŽivotní příběh

Je jí 23, ale vypadá na 8: Uvízla jsem v těle dítěte, říká dívka, která trpí vzácným onemocněním

Dita Mrázková 16.  12.  2022
Představte si, že nežijete ve svém těle, ale v těle někoho jiného. Že jde o zápletku nějakého dobrodružného filmu nebo experiment ve virtuální realitě? Bohužel, tohle je tvrdá realita pro Shaunu Rae, mladou dívku, která vyrostla do výšky osmiletého dítěte. Co ji na jejím vzhledu trápí ze všeho nejvíc?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Shauna se narodila s hypofyzárním dwarfismem (opožděným růstem), což má za následek, že vypadá mnohem mladší, než ve skutečnosti je. Když jí bylo pouhých šest měsíců, byla jí diagnostikována vzácná forma rakoviny mozku. Sice prodělala úspěšnou léčbu, ale toto onemocnění nakonec zbrzdilo její růst.

VIDEO: PŘÍBĚH RODINY: ŽÁLKOVY A JEJICH SYNA POTKAL TĚŽKÝ OSUD

Výsledkem je, že Shauna ve svých třiadvaceti letech dosahuje výšky osmiletého dítěte. "Jsem dospělá žena, která uvízla v těle osmiletého dítěte," posteskla si v jednom rozhovoru a dodala, že nejvíc ji mrzí dvě věci. Že ji většina lidí nebere jako dospělou, kvůli čemuž je jí odpírán vstup do míst pro dospělé, a že si kvůli svému dětskému vzhledu nemůže najít partnera. "Přitahuju jen samé úchyly," přiznala dívka.

Mladá žena se zamyslela nad tím, jak ji trpasličí vzrůst ovlivnil v raném věku, a zdůraznila, že poprvé zjistila, že neroste stejným tempem jako její vrstevníci, když chodila do mateřské školy. Na střední škole to začalo výrazně ovlivňovat její duševní zdraví. A když se pak v 16 letech dozvěděla, že už nebude růst, byla šokována.

Zpočátku bylo pro Shaunu těžké vyrovnat se s realitou poté, co se dozvěděla pravdu o tom, co ji v dospělosti čeká. "Bylo to asi nejhorší období mého života, protože jsem si vždycky představovala, že budu vysoká. Když jsem se tu zprávu dozvěděla, bylo to jako rána kladivem. Částečně jsem se izolovala, abych našla sama sebe a byla spokojená s tím, kým jsem. Začala jsem dělat on-line školu a opravdu jsem se soustředila na sebe. Na to, co chci dělat, kdo jsem jako člověk a jak se zlepšit," zavzpomínala na dobu dospívání.

Shauna se stala hvězdou pořadu Jsem Shauna Rae věnovaného jejímu životu. Největším přáním pro ni je, aby se z jejího optimistického pohledu poučili i ostatní. "Být pozitivní je prostě ta nejlepší rada, kterou můžu ostatním dát, protože jediná osoba, která má kontrolu nad tím, jak se cítím, jsem já sama...," nechala se slyšet.

Nedávno se seznámila s dobrovolným hasičem Thomasem, který trpí stejným postižením. "Setkání s člověkem, který zažívá stejné pocity jako já, bylo úžasné. Díky naší anamnéze jsme toho měli hodně společného. Ale jiskra bohužel nepřeskočila."

Shauna se ale nevzdává naděje a věří, že toho pravého nakonec potká.

Témata: Instagram, Děti a nemoci, Dospívání, Zajímavosti, Kuriozita, Nemoc, Životní příběh, Odvaha, Deprese, onemocnění, Tělo, Dívka, Rakovina, hasič, Shauna Rae, Vzhled, Osmileté dítě, Realita, Dobrovolní hasiči, Shaun, Tělo dítěte