Je libo kojicí podprsenku?

Na mateřských podprsenkách život vašeho miminka nestojí, ale období kojení vám mohou zpříjemnit.
Je libo kojicí podprsenku?
Výdajů okolo miminka – výbavičkou počínaje a kočárkem konče – je tolik, že o spodním prádle, ve kterém bude kojit, většina maminek přemýšlí až úplně naposledy. Obchodníci vás samozřejmě budou přesvědčovat, že bez tohoto kousku oděvu snad ani neporodíte. Opačným extrémem ovšem je ignorování faktu, že kojící prsa prostě zvýšenou péči potřebují. A mezi námi děvčaty: není to právě příjemné, když vám uprostřed hovoru s úplně cizími lidmi začnou z ničeho na triku prosakovat mokrá kola a po břiše stékat mléko.

Kdy kojicí podprsenku koupit?
Ne dříve než v sedmém až osmém měsíci. V té době je růst prsou převážně ukončen. Čistě orientačně: košíček by měl být minimálně o jednu velikost větší než v době, kdy ji kupujete. Naopak tolerance obvodu už není potřebná, protože ten lze upravovat pomocí nastavení.
 
Materiál? Jako na miminkovský zadeček.
Sebekrásnější krajková podprsenka vám teď bude úplně na nic. Berte v potaz, že v podprsence je pořád tak nějak vlhko, čili o opruzení nebo zapaření ve špatném materiálu není nouze. Ten musí být prodyšný, nedráždivý a příjemný na dotyk hypercitlivých dvorců a bradavek. Navíc jde i o údržbu. Podprsenku každý den ručně šetrně přepíráte jen ve vodě bez pracích prostředků (bradavky mohou být silně alergické na jakékoli prací prostředky), čili další nároky na materiál.

Správně padnoucí střih a košíčky je základ.
U správně vybrané podprsenky musí košíčky ze stran i ve výstřihu dobře překrývat poprsí bez toho, aby je stlačovaly. Spodní lem se nesmí zařezávat, stejně jako ramínka musí být dostatečně pevná a široká, aby váhu ňader nalitých mlékem unesla. Výběr podprsenky je pro řadu žen – zejména těch s plnějšími tvary – i bez laktace stejně příjemný jako vrtání zubů. Ale jestliže jste prsa tak nějak do „něčeho nacpala“, hlavně že podprsenka jakž takž držela tvar, tak se teď přemožte a věnujte jí mnohem větší pozornost. Mateřská podprsenka není ani erotický symbol (i když, jak pro koho), ani trest. Její funkce je především zdravotní. Musí padnout, protože velká těžká prsa, která nejsou správně podepřena, mohou způsobit matce nepříjemnou polízanici s bolestivými zády.

Snadná manipulace.
Jste exhibicionistka, nebo stydlín? Ano, i tohle hraje roli. Některým maminkám nevadí vytáhnout obří ňadro ani před televizními kamerami. Jiné se ostýchají i v kojicích koutcích před jinými rovněž kojícími matkami. Čili potřebují, aby bylo vidět co nejméně a triko si jen lehce poodhrnuly. Žádné složité „štelování“, které okolí prozradí, na co se právě chystá.
 
Klepněte pro větší obrázek

V mateřských podprsenkách se spí.
Za netěhotna by tohle žádnou ženu ani nenapadlo. Jenže teď je všechno jinak. Některým ženám se kojením zvětší ňadra i o tři čísla, a navíc jsou bradavky velmi citlivé na dotek. Přichází moment, kdy i paní, které v soukromí domova chodily nahoře bez, docela vytáčí, jak se jim na hrudi houpou dva „těžké pytle“. Když si je s prominutím v noci přilehnete, bolí jako čert. Kromě toho, že si zamáčíte postel, zaděláváte si i na to, že vám prsa povisnou a vytahají se mnohem víc, než by musely. A smutný zákon zemské přitažlivosti (a snižování platů) praví, že co jednou poklesne, již nikdy nestoupne.

Kupujte vždy nové!
V seconhandu se dají pořídit lecjaké šmrncovní kousky, ale podprsenky by měly být tabu; od kamarádky můžeme převzít vše, z čeho její mimino odrostlo, ale mateřskou podprsenku, kterou vám přibalí, hoďte decentně do koše. Prádlo je individuální záležitost, která opravdu sedne. Nehledě na to, že třeba přes internetové obchody pořídíte kvalitní již od tří set korun, což je položka, která se ve všech těch výdajích na mimino ztratí.

Mějte v zásobě i nemateřskou patřičné velikosti.
Nejdůležitější je pocit pohody. Některým maminkám prostě kojicí podprsenky celodenně nevyhovují, mimo jiné proto, že třeba chodí do zaměstnání a mateřská podprsenka oblečení deformuje. Nedržte se ani reklam, ani celebrit a klidně se převlékejte podle toho, jak si situace žádá. I nekojicí podprsenka má ovšem stejný parametr jako ta mateřská – zapomeňte na velikost, kterou jste měla před dítětem, a kupujte tu, kterou máte právě teď. I s tím rizikem, že po odstavení vyhodíte obě dvě, protože těhotenství prostě postavu mění.

Vyzkoušela:

Kateřina Kadulová (30) ekonomická konzultantka, dcera Stela (3 měsíce)

Pořizovala jste si speciální podprsenku na kojení? Pokud ano, bylo ji snadné, nebo obtížné sehnat?
Pořídila jsem si dvě speciální kojicí podprsenky, ať mám na výměnu. Teď je používám jen na spaní, předtím v průběhu šestinedělí, někdy na doma. V normální podprsence se cítím podstatně lépe a kojení s ní nevnímám jako problém. Určitě je to volbou podprsenky, s každou by se pohodlně kojit nedalo.
 
Víte o existenci speciálních kojicích nočních košilí apod.?
O oblečení typu kojicí noční košile vím, dokonce jsem se na ně dívala, ale nabídka mě nezaujala. A dostupné jsou, já je hledala hlavně na internetu. Ale já kojení na veřejnosti nevnímám jako problém, tak nevím, proč používat speciální kojicí triko a u kojení dítě zakrývat…

Jakou částku byste byla ochotná do podprsenky na kojení maximálně investovat?
Do tisíce korun – a to jsem i udělala.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články