Maminka.czGalerie

Je libo toast? 30 tipů na kreativní svačinu pro celou rodinu: Inspirujte se!

Dita Mrázková 05. 05. 2025
Jeden plátek toastového chleba, pár běžných surovin a hotové umělecké dílo je na světě! Nevěříte? Pak se podívejte na třicet oku lahodících dobrot, které jsou až příliš dokonalé na to, aby se daly jíst...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naslano i nasladko, se šunkou, sýrem, s opečenou slaninou, vejci i marmeládou. Toasty jsou ideální pokrm pro rychlou snídani i večeři. Děti je milují a rodičům kvůli své trvanlivosti mnohdy vytrhnou trn z paty, když není po ruce čerstvé pečivo.

VIDEO: RECEPT NA JEDNODUCHOU AVOKÁDOVOU POMAZÁNKU

Zdroj: Recepty.cz

Jen málokoho by ale napadlo, že se z nich můžou stát hotová umělecká díla. Důkazem je Japonka Manami Sasaki, která plátky toastového chleba proměňuje v úžasnou krmi, která vypadá až příliš dokonale na to, aby se dala jíst. Manami Sasaki k nim přitom využívá každodenní ingredience, jako jsou smetanový sýr, ovoce, semínka, zelenina nebo její oblíbené wasabi.
Klepněte pro větší obrázek

„Ingredience jsou ze své podstaty krásné takové, jaké jsou. Když se na ně dívám zostřenými smysly, jako bych se s nimi setkala úplně poprvé, objevuji jejich fascinující vlastnosti – jejich tvary, chutě, barvy, textury, vůně a to, jak se proměňují při opékání. Moje 'Art on Toast' je o tom, že se zaměřím na tato kouzla a udělám je tak, jako by byly v dialogu s ingrediencemi.
Ve chvíli, kdy zacházím s ingrediencemi jako s pouhými nástroji vyjádření, jejich půvab mizí,“ 
vysvětlila Manami Sasaki pro Bored Panda.

 
Klepněte pro větší obrázek

Manami se pro svou tvorbu inspiruje momentálním pocitem. Vezme do ruky například uzeného lososa, nakrájí ho na prkénko, a tehdy se její vize poprvé zformuje. „Pokud lidé vidí můj toast jako krásný nebo lahodný, je to pravděpodobně proto, že zachycuje emoce, které jsem cítila právě v tu chvíli na prkénku," říká food artistka.

Klepněte pro větší obrázek

Které suroviny nejsou pro její umělecká díla to pravé ořechové? „Protože je jídlo živé, neustále se mění – i poté, co je umístěno na toast. Například zakysaná smetana může svou vlhkostí deformovat tvary, přísady mohou vyschnout a ztratit svůj lesk a barvy se postupně mění. Některé ingredience jsou obzvláště jemné: Nori, která se deformuje během několika sekund, avokádo, které rychle ztmavne, ředkvičky a kiwi, které sušením ztrácejí lesk. Je to výzva dokončit dílo v tom nejdokonalejším okamžiku,“ prozradila Manami pro web Bored Panda.

Klepněte pro větší obrázek

Umělkyně dala nahlédnout i do několika zajímavých projektů, na které se v blízké budoucnosti těší. „Mým snem je navštívit místní trhy v různých zemích a vytvořit přípitky inspirované duchem každého místa. Právě teď se účastním jedné umělecké akce v Los Angeles. Každé ráno vytvářím toasty z fascinujících 'živých bytostí', které jsem objevila na místních farmářských trzích – ingrediencí, které bych v Japonsku nikdy nenašla. Když se energie místa jemně překrývá s mou citlivostí, otevřou se nové dveře…“

Na další výtvory Manami Sasaki se můžete podívat v galerii.

Čivava k obědu, panda na večeři, kočka k snídani… Mistrovský „zvěřinec“ na talíři lahodí nejen oku, ale i chuťovým buňkám
Témata: Galerie, Fotografie, inspirace, jídlo, Rodina, Děti a jídlo, suroviny, Fotografka, foodbloggerka, Surovina, Bored panda, Chléb, Sýr, Los Angeles, Svačina, Toast, Japonsko, Ingredience, Umělecké dílo, Plátek