Maminka.czČasopis Maminka

Je miminko dost velké aneb Když centimetrů nepřibývá

Ivana Ašenbrenerová 19.  5.  2011
Je miminko dost velké aneb Když centimetrů nepřibývá
Po narození bude vaše miminko měřit zhruba tolik, kolik je vzdálenost od vašeho lokte ke špičkám prstů, ale brzy budete mít pocit, že roste jako z vody. Pokud však v růstu zaostává, navštivte odborníka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V případě, že nejste s manželem žádní dlouháni, je jasné, že z vašeho dítka jen těžko vyroste vysoký člověk.

Na druhou stranu růst a vývoj patří mezi charakteristické znaky, kterými se dětský věk odlišuje od dospělého. Pediatr při pravidelných prohlídkách zaznamenává výšku do speciálních tabulek, což je velmi důležité. Do dvou let se dítě měří v tzv. korýtku a už v tomto věku může dětský lékař diagnostikovat případné onemocnění spojené s růstovou poruchou.

Když centimetrů nepřibývá

Příčin je mnoho a jedině speciální vyšetření, tzv. určení kostního věku na endokrinologii, může přesně stanovit, zda jde o růstovou poruchu.

„Zhruba v roce a půl jsem si všimla, že náš Davídek přestal v porovnání s ostatními dětmi růst. Navštívili jsme lékaře, který nás odeslal na endokrinologii, kde diagnostikovali nedostatek růstového hormonu,“ vypráví třicetiletá Karolína z Prahy. Poruchy růstu mohou být různé -první skupinou jsou děti, jejichž menší délka je dána geneticky nebo jejichž růst je opožděn, ale jinak jsou zdravé. Druhou skupinou jsou ty s nedostatkem tvorby nebo účinnosti některého z hormonů, které jsou potřebné pro růst. Třetí skupinou jsou děti, jež trpí poruchou růstu kostí. Pokud tedy máte obavu z toho, zda vaše ratolest ve vývoji nezaostává, stačí se na začátku podívat na její vrstevníky a pak navštívit odborníka. Vždy je totiž nutné stanovit příčinu, proč dítě neroste tak, jak má.

Chybí-li mu růstový hormon, je zapotřebí mu ho dodat. Použije-li se včas a ve správné dávce, je velmi účinný.

Malé, nebo příliš velké?

Ptáte se, zda je nutné potomka léčit? Je, protože nedostatek růstového hormonu v dětství vede k nanismu (trpaslictví).

Ovšem je také možné, že dítě má růstového hormonu nadbytek, což vede ke gigantismu (velké množství tohoto hormonu v dospělosti zapříčiňuje nadměrný růst vnějších částí těla, například uší, genitálií). Nikdy tedy žádné změny nepodceňujte.
Na druhou stranu to, že vaše zlatíčko měří o pár centimetrů méně než syn vaší kamarádky, nemusíte dramatizovat. Geny prostě neošidíte.

„Při systematických prohlídkách lékař zjišťuje i podrobnou rodinnou anamnézu, příčiny jakékoli problematiky (kvalita jídla, jeho dostatek, způsob podávání, psychický stav jak rodičů, tak dětí) a hodnotí se stav miminka jako celek,“ říká MUDr. Alexandra Vidnerová. A jak probíhá léčba růstovým hormonem? Pro dítě i rodinu je trochu nepohodlná, musí se totiž aplikovat každý večer, což může být malým pacientům nepříjemné.

Neexistují žádná zvláštní omezení oproti „zdravým“ dětem! S kojencem, batoletem i předškolákem můžete cvičit a sportovat - přiměřený pohyb je vhodný, protože přispívá ke správnému vývoji kostí a růstu. Pozor dejte na nadměrnou fyzickou aktivitu, při níž může dojít k poškození kloubů a růstových chrupavek.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Mimi, Přiměřený pohyb, Centimetr, Dětský věk, Případné onemocnění, Nadměrný růst

Video