[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte mandle, změklé máslo a žloutky rozmíchané se solí. Zpracujte na těsto, utvořte bochánek, zabalte do fólie a nechte ho 2 hodiny při pokojové teplotě odležet.
Pokud je těsto příliš řídké, dejte ho nejprve na hodinu do ledničky. Na pomoučněném válu těsto rozválejte na plát silný zhruba 3 mm a nakrájejte na trojúhelníčky široké asi 8 cm a dlouhé 9 cm. Přečtěte si celý recept.
Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte dolík a rozdrobte do něj droždí. Přidejte asi 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a z okrajů dolíku přihrňte trochu mouky.
Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Mléko rozehřejte s máslem a vmíchejte šafrán – jeho barvivo a vůně se uvolní v teplé tekutině. Přečtěte si celý recept.
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout a potom na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme hladká nebo vroubkovaná kolečka a klademe na suchý plech. Přečtěte si celý recept.
Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme med, kakao a strouhanou čokoládu. Nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku. Vypracujeme těsto, které rozválíme na sílu asi 0,5 cm.
Vykrájené tvary pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu (nebo na plechu vyloženém pečicím papírem) poměrně zprudka asi 5 min. Přečtěte si celý recept.