Maminka.czGynekologie a porodnictví (poradna)

Je pravda, že hormonální antikoncepce zlepšuje pleť? Dermatoložka odpoví

Simona Procházková 16.  4.  2021
Jak ovlivňuje hormonální antikoncepce kvalitu naší pleti a proč se po jejím vysazení stav pokožky obvykle změní k horšímu, vysvětlí dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I v ženském těle se tvoří mužské pohlavní hormony androgeny, jejich množství je zvýšené těsně před menstruací a stimulují tvorbu mazu v mazových žlázách. Při nadměrné produkci mazu se žlázky ucpávají a dochází ke tvorbě komedonu a zánětlivých pupínků, někdy až závažných cyst. Tak vznikají projevy akné. Užívání hormonální antikoncepce, jelikož většina pilulek obsahuje ženský pohlavní hormon estrogen a hormon žlutého tělíska progestin, produkci androgenu snižuje a reguluje jejich účinek na mazové žlázky. Tím dochází k omezení mazotvorby, pleť i vlasy se méně mastí, postupně dochází k omezení tvorby aknózních projevů, pleť se výrazně zlepší.

Po vysazení hormonální antikoncepce, nejčastěji do dvou až třech měsíců od ukončení užívání, je opět zvýšený účinek androgenu na nadprodukci kožního mazu a dochází ke zhoršení pleti a vzniku akné. Nitroděložní tělísko také může způsobit vznik akné a zvýšené vypadávání vlasů, obvykle však v menší míře, jako hormonální antikoncepce v tabletkách. Je to individuální podle typu pleti.

Antikoncepce: Který typ je pro vás vhodný a jaké jsou možnosti?

Vysazením hormonální antikoncepce opět převáží vliv androgenů, mužských pohlavních hormonů, na mazové žlázky, který hormonální antikoncepce tlumila.  Dochází ke zvýšené produkci mazu, vývody žlázek se ucpávají, pleť se mastí, vznikají komedony, zánětlivé pupínky a cysty, zhoršují se projevy akné. Taky dochází k výraznějšímu maštění vlasů, někdy i zvýšenému vypadávání, androgeny působí i na funkci v oblasti vlasových folikulů.

Důležité je před plánovaným vysazením antikoncepce konzultovat péči o pokožku s kožním lékařem. Doporučí vhodné dermokosmetické přípravky k čištění pleti, omezení mazotvorby a v případě zhoršení akné i lokální přípravky s antimikrobiálním účinkem nebo retinoidy.

TIP NA VIDEO: Jak si pomocí masáže omladit pleť?

Otěhotnět můžete i během kojení v šestinedělí, říká gynekoložka
Kdy je čas na změnu antikoncepce? A je změna nutná?
Seborea není ekzém. Jak se projevuje a jak ji správně léčit?
Témata: Zdraví, Gynekologie a porodnictví (poradna), Menstruace, Antikoncepce, pleť, nitroděložní tělísko, Pokožka, PRÁV, Cysta, Vysazení, Dermatoložka, Pohlavní hormon, Akné, Hormonální antikoncepce, Vývod, Zdraví na Heureka.cz

Video