Maminka.czChování a vztahy

Je skvělý otec, ale špatný partner… Co dál?

Martina Machová 4.  11.  2013
Život nám někdy připraví obtížně rozluštitelné křížovky; i přestože jsme dosadili všechna potřebná slůvka, tajenka zůstává utajena. Právě v takové situaci je Eva, její manžel je úžasný otec, ale velmi špatný partner – jak žít dál?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Eva tuší, že není jedinou ženou, která řeší podobnou situaci – nelehký rébus, kdy je každé řešení špatné. Evino manželství je v troskách; o co hůř se jeví její manžel jako partner, o to lépe zvládá roli otce. O dva syny, se stará skvěle, tráví s nimi hodně času, rozumí si s nimi a nedělá mu problém jim nejen vymyslet a zrealizovat kupříkladu víkendový program, ale i vše „logisticky“ zajistit. Nemá potíž se o kluky bez pomoci „ženského elementu“ postarat nejen při výletech, fotbalových zápasech a turnajích, kam s kluky jezdí, ale i doma.

S Evou ale takřka nekomunikuje, když poblíž nejsou kluci, bývá i hrubý (pouze verbálně). S Evou nechce nikam společně chodit, jeho život se točí výhradně kolem jeho práce a kluků. Komunikace se z jeho strany omezuje pouze na sdělení, kdy s kluky kam vyráží, kdy bude doma a kdy v práci. Situace samozřejmě nevznikla ze dne na den, ale pomalu se vyvíjela od doby, kdy byla Eva dlouhodobě hospitalizovaná s vleklými potížemi se štítnou žlázou. Nyní je Eva již relativně zdravá, ale kvůli léčbě přibrala a stále dochází k psychoterapeutovi, protože se s nemocí těžko vyrovnává.

Eva se samozřejmě mnohokrát snažila s manželem promluvit, ale rozpovídal se až v manželské poradně, kam dorazil dle jeho slov poprvé a naposledy. Manželku zkrátka nemiluje, naprosto ho již nepřitahuje a je mu v mnoha ohledech doslova nesympatická. Zůstává s ní jen kvůli klukům. Peníze jí dává, čas na sebe také má, co by za to prý jiná dala!

Nejsem hezká, mnohdy ani milá, ale ještě bych chtěla být šťastná

Eva není naivní, ví, že jí nemoc na kráse nepřidala; přibrala, má horší pleť i vlasy, a než se vyřešily zdravotní problémy, bývala docela náladová (poruchy štítné žlázy mohou mít vliv na psychiku). Nyní je již relativně zdravá, chodí do práce, a s pomocí psychoterapie se velmi snaží být dobrou společnicí jak sama sobě, tak i manželovi a klukům. Jenže to vypadá, že od manžela už šanci nedostane. S kluky vychází dobře, rádi si spolu povídají, čtou, vaří, tvoří apod.

Kluci kupodivu vztah rodičů příliš neřeší, možná je pro ně současný stav po letech tak nějak normální. Eva se cítí drcena dvěma mlýnskými kameny; na jedné straně je odmítavý manžel, na druhé milující kluci. Když od manžela odejde, možná bude šťastná, jenže odejde-li, budou tím trpět dva naprosto nevinní. Manžel bude chtít kluky do péče, nebo do střídavé péče. Obě varianty budou pro děti těžké.

Může být rozvod pro Evu lepším řešením, než současné živoření?

Moudrý Theodore Hesburgh kdysi řekl, že „Nejdůležitější věcí, kterou může otec udělat pro své děti je, že bude milovat jejich matku.“ I když malí (i velcí) kluci mívají plno práce s balóny, hokejkami, pistolkami, auty, motorkami a PC hrami, a jejich „sociální a vztahové tykadlo“ bývá méně citlivé, než naše holčičí, i synové paní Evy jistě časem vycítí nestabilní půdu pod nohama, nejistotu a neklid, který u nich doma panuje.

Navíc si děti často přisvojují vinu za spory svých rodičů. I přestože by se toto vše klukům vyhnulo, kde vezmou pro své životy alespoň trochu zdravý vzor partnerského chování? A bude jejich maminka již provždy pouze opomíjená, nebo časem i vysmívaná, znevažovaná a nakonec naprosto zjevně zavržená (a spolu sní, tak nějak symbolicky, i ostatní ženy)? Život Evy je velmi komplikovaný a rozhodnutí je jen na ní, bude však velmi těžké a bolestné.

Témata: Chování a vztahy, Otec, partner, SPA, Motorka, Skvělý otec, Theodor, Theodore, Současný stav, Par, Rébus, Pistolka, Pár, Fotbalový zápas