Maminka.czSpánek

Je spaní na zádech opravdu nebezpečné? Toto jsou nejčastější mýty a fakta kolem spánku kojenců

Ivana Ašenbrenerová 16.  3.  2022
Se spánkem malých dětí je spojena řada nejrůznějších pověr a mýtů. Je pravda, že dítě bude spát lépe, když bude pořádně unavené? Je spaní na zádech nebezpečné? A jak je to se společným spaním v manželské posteli? S docentkou MUDr. Hanou Houšťkovou, CSc., z Pediatrické kliniky FTN v Praze jsme se pokusili některé mýty zbořit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

MÝTUS PRVNÍ: Poloha kojence na zádech je nebezpečná

Mnohé novopečené maminky se domnívají, že kojenec by se měl ukládat na bok. Polohu na bříšku či na zádech považují maminky za nebezpečnou, protože podle nich hrozí vdechnutí mléka či jiné stravy. „Přesné detaily a rizika zejména u kojence spícího na boku či na bříšku nejsou dostatečně objasněné, statisticky však poloha na bříšku kojence jednoznačně ohrožuje z hlediska zvýšeného počtu úmrtí kojenců,“ vysvětluje docentka MUDr. Hana Houšťková, CSc., z Pediatrické kliniky FTN v Praze.

Video: Spánek miminek: Spaní v rodičovské posteli

Naopak – a pro mnohé maminky možná překvapivě – je bezpečná poloha na zádech! V této poloze má totiž kojenec volné dýchací cesty, díky čemuž se snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence. Děti do jednoho roku by vždy měly spát na zádech, tedy v poloze vleže. 

MÝTUS DRUHÝ: V postýlce nevadí polštářky, polohovací klíny a hračky

Dávat kojenci do postýlky populární polohovací klíny či polštářky není vhodné, stejně tak měkké podložky či ovčí vlnu. To vše může vést k přehřátí i k zadušení. „Dávat kojenci do postýlky polohovací klínky je vhodné pouze u dětí se známkami počínající deformity hlavičky či s jinými odchylkami v oblasti kraniofaciální. Jde o abnormální charakter fyzických rysů lebky a tváře. To je třeba konzultovat s praktickým lékařem pro děti a dorost či s neurologem, antropologem či jiným odborníkem na tuto problematiku." 

"Laické podkládání hlavičky kojence nejrůznějšími předměty, jako jsou klíny nebo polštářky, lze pak použít pouze po odborné poradě se specialistou. Nestabilně používané polštářky, klíny a jiné pohyblivé předměty, jako jsou deky, hračky, mohou být pro kojence ve spánku velmi riskantní,“ varuje docentka. 

Často se budí a neklidně spinká? Vyzkoušejte těchto 5 osvědčených tipů

MÝTUS TŘETÍ: Spaní ve vlastní postýlce narušuje vztah mezi matkou a dítětem

Evolučně bylo sdílení lůžka dítěte s matkou důležité pro jeho přežití, matka mu poskytovala fyzický kontakt, teplo a výživu. S rozvojem civilizace se děti začaly stěhovat do vlastních postýlek. Názory na to, zda spát s rodiči, nebo ve své postýlce, se liší. Například průzkum British Medical Association z roku 2020 ukázal, že děti, které spí s rodiči, vykazují změny, jež svědčí pro chronickou spánkovou deprivaci. Mimo jiné zřejmě kvůli tomu, že společné sdílení lůžka zvyšuje tělesnou teplotu dítěte. 

„Osobně doporučuji, aby celý první rok života spalo dítě případně s maminkou, ale ne v těsné poloze. Spánek s maminkou prokazatelně podporuje laktaci a snižuje syndrom náhlého úmrtí. Že by spaní ve vlastní postýlce narušovalo vztah mezi matkou a dítětem, nebylo nikdy prokázáno,“ říká odbornice. 

Tento článek si můžete přečíst v březnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Jak vypadalo cover focení březnového čísla s Monikou Leovou?

Témata: Časopis Maminka, Mateřství, Kojenec, Miminko, Spánek, Mateřská, mýty, mýtus, Postýlka, Odchylka, Praha, Monika Leová, Spaní, Záda, Poloha, Hana Houšťková, Docent, SPA, Maminka