Maminka.czČasopis Maminka

Je správné odměňovat dobré chování dárky?

Vanda Stöckbauerová 17.  7.  2013
Ačkoli jsou z dlouhodobé perspektivy odměny ve výchově většinou účinnější než tresty, přece jen se nevyplácí „uplácet“ svou ratolest příliš často. Může se totiž stát, že se dítě začne rozhodovat, jestli se mu vůbec vyplatí chovat se podle pravidel, a začne s vámi vyjednávat. Případně mu slíbená odměna nebude připadat dostatečně motivační. Někteří psychologové proto doporučují neodměňovat ratolest pokaždé, když se chová dobře nebo poslechne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každé dítě je ale individualita, a vy jako rodiče musíte nejlépe vědět, co na něj platí. Vytvořte si dopředu strateg ii a reálné cíle, které může splnit (zlepšit si známky do příštího pololetí apod.). A jaký na to má názor psycholožka Mgr. Tereza Beníšková? „Někdy je vhodné odměnit dítě, ale určitě ne vždycky. Není správné, aby se chovalo dobře, je n když dostane dárek. Odměny jsou ve výchově účinným nástrojem, ale rodiče by se měli snažit, aby si jejich potomek žádoucí chování osvojil, ne aby se choval očekávaným způsobem jen za úplatu.

Jednou začas však lze dobré chování podpoř it (nebo zvýšit motivaci k sebeovládání či k překonání sama sebe) příslibe m dárku. Jako stálý model chování je to však pro rodiče cesta do pekel. Dítě se může rozhodnout, že mu dárek za to nestojí, že chce něco dražšího atd. Časem by pak rodiče,platil i‘ za vše a ono by si jen vybíralo, zda je daná odměna již dostatečná, nebo ne.“ Jistě souhlasíte, že slušné chování a dodržování základních společenských pravidel by mělo být samozřejmostí, ne jen další položkou v cestě za ještě atraktivnějším dárkem.

Ne!

Jak to vidí čtenářka Aneta Voborníková, Praha

Myslím si, že dítě by měly motivovat spíše pochvaly a uznání členů rodiny. Pokud by za své dobré chování dostávalo dárky, mohlo by si pak myslet, že je to normální i v běžném životě, ale tak to nechodí. Mělo by se chovat slušně pro potěšení rodičů, a ne se zájmem něco získat. Jinak by toho pak mohlo i využívat (neposlechne, dokud nedostane hračku, kterou si přeje, apod.). Něco jiného je, pokud jde o nějaký významný úspěch v jeho životě (dobré známky na vysvědčení, úspěšné složení přijímaček na střední školu apod.), kdy se nejedná o chování, ale vynaložené úsilí.

Ačkoli pochvala dárkem v zásadě není nic špatného, i zde platí rčení „všeho s mírou“. V dnešní době vidíme kolem sebe mnoho dětí, které dostávají dárky od rodičů jako na běžícím pásu (a mnohdy opravdu hodnotné), a pak je těžké vysvětlit svému potomkovi, proč je nedostává za každou maličkost. Osobně se snažím vychovávat svou dceru tak, aby se chovala dobře, aniž by očekávala, že jí za to něco koupím.

Ne!

Jak to vidí čtenářka Michaela Maňurová, Čáslav

Chtěla bych se podělit o svůj názor na téma odměňování dobrého chování dárky. Osobně si myslím, že určitě není v pořádku, když se dítě chová dobře jen proto, že dostane nějaký dárek. Přestože tato výchovná strategie může v některých případech docela úspěšně fungovat, z dlouhodobého hlediska není nejvhodnější. Co když pak na dárečky nebudou finanční prostředky? Nebo zrovna nebude nic po ruce a ratolest si bude dělat, co chce, a chovat se jako rozjívené zvířátko? Co si rodiče v takové situaci počnou?

Rychle poběží k nejbližšímu hračkářství? Dítě by mělo vědět, kde jsou jeho hranice, a uvědomovat si, co si může dovolit a co už ne. A co si myslím o dítěti, které ví, co se sluší a patří, ale chová se tak jen za odměnu? To podle mého názoru není dobře vychované a dříve nebo později se rodičům odvděčí tím nejhorším způsobem. Podle mě by si měla každá maminka nejdřív pořádně rozmyslet, než začne potomka uplácet různými odměnami. Nemusí se to vyplatit.


Článek vyšel v časopisu Maminka 6/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Chování, Chov, Slušné chování, Čáslav, Dobré chování, Dar