Maminka.czVýživa a stravování

Je t’aime, Ratatouille…

, Časopis Maminka
21. 9. 2009
Je t’aime, Ratatouille…
Nejslavnější krysí kuchařík světa ze stejnojmenného filmu umí tohle provensálské lečo uvařit přímo skvěle. Pokud si chcete i vy pochutnat na francouzské specialitě, naučte se ji podle našeho receptu.

Milovnice slunečné a romantické Francie, zbystřete. Francie totiž není jen synonymem pro šmrncovní módu či smyslné parfémy, ale také pro jídlo!

Nabídněte svému miminku v bříšku dobrotu, která má svůj původ v jihofrancouzské La Provence, jež je spojena s teplem, levandulí a vínem. Základem je zde používání aromatických ingrediencí při přípravě, především česneku (ne nadarmo se mu zde říká condiment divin neboli božská přísada), olivového oleje a provensálských bylinek a zeleniny. Ta je součástí menu vždy – a to syrová či upravená. Ratatouille patří k regionálním pokrmům, které stojí za to ochutnat. Tato specialita pochází z Nice a původním názvem se ztotožňovala se slovem „blaf“. Proč? Pokrm totiž nevypadal hezky, ale chutnal mimořádně dobře.

Ratatouille bychom mohli přirovnat k našemu leču, liší se však složením zeleniny. Skvěle chutná jako příloha k masu, především k rybám či jehněčímu, ale i jako samostatné jídlo s křupavou bagetou nebo čerstvým chlebem.

Jak na to?

Budete potřebovat:2 cukety, 2 cibule, 1 bouquet garni (tymián, petrželka, bazalka, bobkový list, řapíkový celer), 300 g lilku, 800 g nakrájených rajčat z konzervy (můžete použít i čerstvá, ale spařená, oloupaná a zbavená semínek), 1 červená a 1 zelená paprika, lístky bazalky, 2 stroužky prolisovaného česneku, olivový olej, 1 lžička cukru, sůl a pepř

Postup: Lilek nakrájíme nahrubo, dáme do cedníku, posypeme solí a necháme asi třicet minut „vypotit“. Pak uvolněnou šťávu vymačkáme. Opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.

Na pánvi (nebo v kastrůlku) rozehřejeme olej, přidáme cibuli a osmažíme. Přidáme nakrájené papriky a rajčata a dusíme asi 10 minut (často mícháme). Přidáme česnek a opékáme asi dvě minuty. Přidáme lilek, cukety, bylinky, cukr a podle chuti sůl a pepř. Dusíme dalších asi 30 minut doměkka.

Pokud chcete výraznější a pikantnější verzi, můžete ratatouille zapéct v troubě a povrch posypat parmazánem nebo ovčím sýrem. Upravíme v míse, ozdobíme bazalkou a ihned podáváme.


Bouquet garni

Znalé kuchařky jistě vědí, o čem je řeč. Tento gastronomický pojem má původ právě ve francouzštině a znamená doslova „plná kytička“. Je to vlastně směs bylin a koření, která je zavázaná do kytičky nebo je umístěna do malého sáčku (třeba gázy). Uzlíček se pak vkládá do nádoby s dalšími ingrediencemi k vyvaření nebo vylouhování. Výhodou je, že svazeček pak z hrnce vyjmeme a nemusíme vybírat koření složitě či vývar cedit. Bouquet garni můžeme složit z různých bylinek čerstvých nebo sušených. Vaříme maximálně 30–40 minut.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Zelená paprika, Provence, AIM, Čerstvý chléb

Mohlo by vás zajímat
Japonská maminka zachycuje život s dvojčaty a trojčaty. To prostě musíte vidět!
Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Monika Bagárová porodila. Holčička má netradiční jméno po babičce
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu
Módní ikoně Harper Beckham je devět. Chodí na nehty, hraje fotbal, rodiče ji líbají na rty
Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter
Po letech: Nafotili znovu oblíbené fotky z rodinného alba. To musíte vidět!
Šéfkuchař Přemek Forejt: Jsem krkavčí táta. Dceru nevídám moc často

Horoskopy

Lev Jste až neuvěřitelně sexy a přitahujete k sobě protějšky, které jsou opravdu výjimečné. Takže na sebe…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Dominik, Dominika, Rainer





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné