Maminka.czZdraví

Je to alergie, nebo jenom rýma? Takhle to poznáte!

Simona Procházková 30.  3.  2020
Je to alergie, nebo jenom rýma? Takhle to poznáte!
Teče vašemu dítku z nosu i poté, co překonalo virózu, a nachlazení za to tím pádem určitě nemůže? Rozlišit „obyčejnou“ rýmu od té alergické, takzvané senné, nemusí být úplně jednoduché. Rozdíly totiž nemusí být na první pohled vůbec zjevné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už měsíc v kuse prská a neustále má plný nos, i když nemocný už dávno není? Omlouváte ho ze školky, aby nenakazil ostatní děti, zkoušíte nejrůznější kapky a spreje a efekt žádný? Může se stát, že potomkovi vytrvale léčíte rýmu, která ne a ne odeznít, zatímco příčina odolných „nudlí“ může být úplně jinde. Jak se v tom ale vyznat? Běžná rýma je způsobena nejčastěji virovou nákazou, ta alergická je pak důsledkem nadměrné reaktivity imunitního systému na konkrétní alergeny (pyly, trávy, prach, roztoče,…). Na rozdíl od nachlazení alergie není nakažlivá, dispozice k ní ale bývají dědičné. 

Rýma versus alergie

„Občas je obtížné rozlišit nachlazení od takzvané senné rýmy, která je hlavním projevem sezonní pylové alergie. Běžné nachlazení by ale mělo do týdne odeznít. Pokud potíže přetrvávají déle a je právě pylová sezona, je velmi pravděpodobné, že se jedná o alergii,“ vysvětluje Lucie Weiss z Medicínského Centra Praha.

Nachlazení spojené s rýmou je obvykle doprovázeno dalšími potížemi, jako jsou zvýšená tělesná teplota, bolest v krku, pocity schvácenosti, únava a vyčerpanost, bolesti hlavy i svalů. „Tyto příznaky většinou nejsou spojeny s alergickou rýmou. Ta má oproti tomu jiná specifika, která u běžné rýmy většinou nečekáte, jako jsou například pálení, řezání nebo svědění očí,“ uvádí přední imunolog  Jan Krejsek. Existují ovšem příznaky, které jsou typické jak pro rýmu způsobenou virovou infekcí, tak pro tu alergickou. Sem patří mimo jiné ucpaný nos, otok dutin, kýchání nebo dráždivý kašel. Rozdíl je v tom, že v případě rýmy bývá sekret, který dítě smrká, nazelenalý nebo žlutý a hustý, zatímco u alergie jde zpravidla o čirý a vodnatý výtok.

Narodí se alergik? Dá se předcházet vzniku alergie již v těhotenství?

Kdy vyrazit do ordinace?

Během „sezony“, tedy na jaře a v létě, se pylové alergie u pacientů netestují, a to z důvodu vysoké koncentrace alergenů ve vzduchu. Další stimulace imunitního systému alergologické testy by totiž mohla způsobit nepřiměřenou reakci organismu. Testování v alergologických nebo imunologických ambulancích se provádí během podzimu a zimy. Domníváte se, že máte doma malého alergika? V pylové sezóně, která se pomalu začne „rozbíhat“, vám může aspoň trochu pomoci sledovat průběh obtíží v závislosti na pylovém zpravodajství mobilní aplikace pyly.cz. Zaznamenáte si v ní datum, popis obtíží a případnou fotodokumentaci a kompletní sezónní reakci pak můžete odeslat  lékaři, který i na jejím základě může lépe určit původce alergie. Součástí aplikace je i aktualizované pylové zpravodajství, které pomáhá identifikovat případné pylové alergeny.

Poprvé s dítětem na alergologii: co vás čeká při první návštěvě a kdy je na čase tam vyrazit?

Existuje prevence?

V případě, kdy jde o „běžnou“ rýmu, zaberou obvykle běžné nosní kapky, uleví nosní spreje nebo inhalátory. Pokud ale potíže i přes tato opatření přetrvávají, problém bude pravděpodobně jinde. Vyzkoušet můžete, po poradě s lékárníkem, některé z volně prodejných antihistaminik (léků na mírnění alergických projevů, například otoku sliznic). Pokud se dítěti během pár dní uleví, máte téměř jasno. Je ale určitě na místě obrátit se na pediatra a vše s ním zkonzultovat.

„Pokud již má vaše ratolest potvrzenou alergii a víte, na které pyly (nebo jiné alergeny), je dobré se ještě před začátkem sezóny zásobit potřebnými léky a sledovat, které pyly jsou dominantní ve vzduchu a které můžete očekávat v nejbližší době. Léky je vhodné začít dítěti podávat s krátkým časovým předstihem, ještě před vypuknutím obtíží. Výrazně mohou ulevit rovněž výplachy nosu pomocí speciálních roztoků, poradí vám v lékárně.

Jak se rychle zbavit rýmy? Papírový kapesník použijte jen jednou, napařujte a pijte  - Mojezdraví.cz

Stává se z alergie epidemie?

Alergickou rýmou trpí podle posledních výzkumů lékařské fakulty Vídeňské univerzity jedno z osmi dětí po celém světě. Jedná se o nejčastější alergické onemocnění, které dokáže dost znepříjemnit život nebo i znemožnit základní aktivity, například až 61 % školou povinných dětí trpících alergickou rýmou mívá občas poruchy spánku, které mohou v závažnějších případech negativně ovlivňovat známky ve škole. Nejčastějšími alergeny jsou roztoči (22 %), pyly trávy (17 %), kočičí srst (9 %) a pyly břízy (6 %).

„Alergik si na alergeny přirozenou cestou zvyknout neumí. K tomu, aby si ,zvykl´, je nutné použít speciální cestu – alergenovou vakcinaci. Alergen se v této upravené podobě podává injekčně nebo pod jazyk a tělo si na něj pomalu zvyká,“ vysvětluje dětská alergoložka, imunoložka a pneumoložka Zuzana Vančíková ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dodává, že kdyby si alergik mohl na "svůj" alergen zvyknout, neexistovala by de facto alergie na roztoče nebo pyly, kterým se vyhnout nelze.

Tématu alergie se podrobně věnujeme v časopise Maminka. Dubnové vydání nebo předplatné s dárkem kupujte na www.ikiosek.cz/maminka

Trápí vaše dítě pylová alergie? Veďte si pylový kalendář a dodržujte režimová opatření
Témata: Zdraví, Děti, Alergie, rýma, Nachlazení, Součást, Imunoložka, TAK, Dubnové vydání, Zpravodajství, IOS, Nos, Sliz, Roztoč, Lékárník, Medicínské Centrum Praha, Praha, Zuzana Vančíková, Alergik, JEN, Dědic, Jan Krejsek, Alergeny, JENOM, Vanc, Zdraví na Heureka.cz