Maminka.czRodina a vy

Je u babičky hodnější? Čtyři důvody, proč tomu tak je!

Simona Procházková 16.  6.  2018
Určitě to dobře znáte. Doma si potomek neustále testuje, co všechno mu povolíte a kam až může zajít, vynucuje si pozornost, rozčiluje se, vzteká a odmlouvá, jakmile ale tráví víkend u babičky a dědy, z malého despoty je jako mávnutím kouzelného proutku vzorný andílek. Jak to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ze všech stran pořád slýcháte, jaké máte vzorné dítko, jak krásně zdraví, prosí, děkuje a o všechno se rádo podělí. Nikdo vám nechce věřit, že je to s ním doma opravdu náročné a emočně vypjaté scénky jsou téměř na denním pořádku? Zůstaňte v klidu, podle psychologů je naprosto normální, že se váš neukázněný tyran změní mimo bezpečné zdi domova a ve společnosti jiných lidí v to nejroztomilejší okouzlující sluníčko, které svádí k zulíbání. Jaké to má důvody?

ČTĚTE TAKÉ: Když je máma poblíž, chovají se děti jako spratci. Proč?

Rodiče jsou cvičným trenažérem

Už dvouleté batole je svéhlavá osobnost a dokáže prosazovat svou vůli. A pokud je s ním maminka, jeho bezpečný přístav, chová se úplně nejhůře. Tento stereotypní vzorec chování je u malých dětí téměř pravidlem. Je to naprosto logické. V prostředí školky, školy, s babičkou a dědou děti fungují podle daných pravidel, vědí, kde a jak se mohou pohybovat, jaké jsou mantinely, postupně i vědí, co se od nich očekává. „Tam všude se dítě i okolí snaží vyjít vstříc. Navíc je zde dítě vždy v nějaký konkrétně vymezený čas a ví, že se vrátí domů. S rodiči jako nejbližšími osobami pak ztrácí veškeré zábrany, uvolní se, již se nesnaží přemáhat, takže právě oni si to nejvíce „schytávají.“ Potomek se už vydá energeticky i společensky s druhými osobami a doma bývá po příchodu ze školky či od prarodičů unaven. Je tím pádem více podrážděný, nic není dobře a tak dále. Myslím, že všichni rodiče to znají – těší se na svého drobečka a ve chvíli, kdy před školkou zajdou za roh, by ho nejraději vrátili… Přemýšlejí, co je špatně a proč. Jenže to, že se dítko s námi jako rodiči chová právě takto, že si dovolí pustit své emoce, tak i když je to náročné, je to vlastně moc dobře,“ vysvětluje klinická psycholožka Mgr. Irena Beranová.

Malí vzteklí rváči: Jak nevychovat z dětí agresory

Má vás přečtenou

Každé dítě velmi rychle pochopí, co si k vám může dovolit a kam ještě dále může posouvat hranice. Váš potomek přesně ví, jak budete na jeho chování reagovat. Zkouší nejrůznější strategie a ty, které se osvědčí, si vezme za vzory svého chování. Zkrátka to s vámi umí, přesně ví, jak to doma funguje, nic ho nepřekvapí, dokáže odhadnout, jaká bude vaše odezva a co zpravidla následuje. Kdežto v cizím prostředí si není sám sebou a svými odhady situací tolik jistý. Tudíž se neustále podvědomě hlídá, protože neví úplně přesně, co od svého okolí očekávat, jaké nepředloženosti ho mohou překvapit nebo zaskočit. Snaží se proto potížím spíše předcházet a preventivně nedělá problémy.

Nudí se

Kdy jsou všechny děti přímo vzorné? Ano, když sladce spinkají. Také ale ve chvílích, kdy je něco naplno zaměstná, pohltí a zaujme. Jsou totiž přirozeně zvídavé, zvědavé a disponují neuvěřitelnou fantazií. A doma je obklopuje důvěrně známé prostředí, hrají si se stále stejnými hračkami, nic nového a objevného není v dosahu. Takže se nějaký zajímavý „podnět“ musí vytvořit. Co takhle vykrámovat šuplík? Vymačkat všechny zubní pasty do umyvadla? Co se stane, když pokreslím fixou zrcadlo nebo naplácám barevnou plastelínu na bílou zeď? Konečně akce! Ano, může vám připadat, že to dělá naschvál, není to ale zlobení v pravém slova smyslu. Jen se hlásí o vaši pozornost. Takové chování vám říká „věnuj se mi, hraj si se mnou“. Jenže když potřebujete uvařit, vyprat, vytřít podlahu nebo obstarat mladší dítko, je to náročné. To babičky a dědové, ti se na své vnoučky těší, jsou připraveni se jim věnovat od rána do večera, aby si je pořádně užili, přizpůsobují se jejich přáním, vymýšlejí bohatý program a zábavu, mají na ně zkrátka čas. Tak proč by takto obskakované a zabavené děti zlobily?!

Jen je nechte, ať se nudí! Nuda děti učí rozhodovat se a podporuje kreativitu

Jak jste na tom s temperamentem?

Nezapomeňte na fakt, že dítě zpravidla přejímá způsob chování osoby, se kterou zrovna tráví čas. A s vámi ho tráví nejvíce. Je jako houba a nasává atmosféru každého místa, kde se nachází. Pokud jste u vás doma hluční, často zvyšujete hlas, jednáte direktivně nebo podrážděně, rozčílí vás každá maličkost a nedokážete ovládat své emoce, zákonitě se také dítě postupně začne rozjíždět, neposedí, je nervózní a vymýšlí nesmysly. Nemůžete po něm pak chtít, aby sedělo a věnovalo se nějaké klidové aktivitě, když jste sami velmi temperamentní.

A platí to naopak, pokud jsou lidé kolem klidní, trpěliví, nespěchají a celkově svůj čas tráví poklidněji, tak i dítě je „usazenější“, nemá potřebu domáhat se pozornosti překřikováním a podobně.

Proč příkaz nezlob nikdy nezabere? 

Proč zlobí jen se mnou? Podle psychologů je to normální
7 faktů o záchvatech vzteku dětí. Tohle by vás mohlo uklidnit!
Nebaví vás hrát si s dítětem?  Buďte v klidu, je to úplně normální
Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Bohatý program, Stejná hračka, Klinická psycholožka, Známé prostředí, Denní pořádek, Odezva, Cizí prostředí, TAK, Pozornost, Vzorec chování, Naschvál, Čtyři, Hod, Zrcadlo, Dvouleté batole, Babi, Malé dítě, Zubní pasta, Potomek, Chování, Babička