Maminka.czŠkolák

Jedna dobře mířená, nebo obejmout?

Martina Machová 6.  3.  2012
Jedna dobře mířená, nebo obejmout?
Sedíte a sníte o sklence dobrého vína někde daleko. Snažíte se nevnímat zvuky, které vyluzuje to malé „monstrum“ vedle v pokoji. V bouchání do podlahy se střídá jeho hlavička a pěstičky. Zvuky zní nelidsky. Sílí ve vás chuť mu jednu plácnout. Neplácejte, objímejte! Představujeme vám metodu pevného objetí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud popsanou situaci neznáte, jste buď bezdětní, nebo vás mají v nebi rádi a narodil se vám anděl. Ale i „svatoušek“ bude jednou procházet obdobími vzdoru, která jsou nedílnou a naprosto běžnou etapou vývoje dítěte. Tato bouřlivější období dávají dětem šanci najít svůj vlastní způsob, jak se vypořádat se svými emocemi, se sebou samým. Jenže batole ani předškolák ještě neumí mít svůj temperament plně pod kontrolou a nezvládne ho vždy zkrotit na počkání.

A tak musíte zasahovat i vy a pomáhat mu se z té patálie vymanit. Způsobů, jak na to, je mnoho; od těch kontroverzních (naplácat, vysprchovat) po rozumnější, jakými je převedení pozornosti jinam nebo metoda využívající pevného láskyplného objetí, formulovaná skvělou psycholožkou Jiřinou Prekopovou.

Tento postup pomáhá nejen rodičům dětí v období vzdoru, ale i rodičům malých panovačných despotů, vyrůstajících na pupku světa své rodiny, bez jasně stanovených hranic. Pomáhá ale i v rodinách malých autistů a dětí s Downovým syndromem.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na březen 2012

Zápas Jakuba s andělem

Doktorka Prekopová připodobňuje metodu ke starozákonnímu zápasu Jakuba s andělem. Po zápase, když chtěl anděl odejít, ho Jakub silně sevřel a řekl: „Nepustím tě, dokud mi nepožehnáš!“Což doktorka Prekopová parafrázovala slovy: „Nemůžeme od sebe odejít, dokud se nesmíříme.“ A právě touto větou lze jednoduše popsat metodu pevného objetí.

=====Jak na to?=====

Vzteku propadlé dítko uchopte do náruče, pevně přiviňte k sobě a nechte vykřičet a vyplakat všechen hněv, vzdor i strach. Objetí uvolněte až ve chvíli, kdy je dítě spokojené, klidné a mezi oběma aktéry opět proudí vzájemná láska. Avšak počítejte s tím, že první objetí mohou náročná a trvat i hodinu. Časem dítko tuto metodu akceptuje a účinky se dostavují rychleji.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Láskyplné objetí, Pevné objetí, Mirena, Vzájemná láska, Jed, Bouřlivé období