[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
Kvásek:
Po 15 minutách přidáme:
Drobenka (v poměru 1:1:2):
Postup:
Borůvky omyjeme a očistíme. Z mléka, cukru, droždí a hladké mouky si připravíme kvásek. Vše promícháme a necháme kynout. Po 15 minutách do něj přidáme máslo, cukr krystal, vejce, sůl a vše promícháme. Nakonec přidáme hladkou mouku, těsto pečlivě propracujeme a necháme zhruba 1,5 hodiny kynout.
Na pečicím papíře prsty rozprostřeme těsto do velikosti formy 25/35 cm. Do misky si nastrouháme perník na strouhání a těsto jím bohatě posypeme. Navrch nasypeme nemletý mák, a vytvoříme tak další "vrstvu". Vše pokapeme smetanou. Pokud chceme koláč sladší, můžeme ho v této fázi posypat také cukrem. Nakonec zasypeme borůvkami.
Z másla, cukru a mouky vytvoříme drobenku, kterou posypeme ovoce. Pečeme při 180 stupních zhruba 40 minut. Koláč krájíme až ve chvíli, kdy je zcela vychladlý.
Zobrazit příspěvek na Instagramu Příspěvek sdílený Laďka Něrgešová (@ladka_nergesova)
Příspěvek sdílený Laďka Něrgešová (@ladka_nergesova)