Maminka.czRecepty

Jednoduchý recept na dnešní den? Vyzkoušejte bramborovou buchtu podle Koko!

6.  4.  2021
Jednoduchý recept na dnešní den? Vyzkoušejte bramborovou buchtu podle Koko!
Do bramborové buchty se přidává podobné koření jako do bramboráku. Musí pěkně nakynout a pak ji stačí upéct do zlatova. Kůrčička bude bezkonkurenční! Buchta se dá jíst okamžitě, ale chutě se nejlépe rozleží do druhého dne.

Ingredience

  • 800 g brambor typu C
  • 100 g slaniny (třeba Oravská s kmínem)
  • 2 lžíce sádla ke slanině + na potření buchty během pečení
  • 3 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • 350 ml mléka
  • 2,5 lžičky soli
  • 2 lžíce drhnuté majoránky
  • lžička drceného kmínu
  • 10 g sušeného droždí
  • 300 g polohrubé mouky 

Postup

Kostičky slaniny vložte spolu se sádlem do studeného rendlíku a začněte pozvolna škvařit. Mezitím nastrouhejte brambory najemno, přemístěte je do sítka a vymačkejte z nich co nejvíce vody. Vymačkanou vodu nevylévejte. Brambory přendejte do mísy. Rozpuštěným sádlem ze slaniny vymažte pekáček. Vypněte plotýnku, nalijte do něj mléko a po lehkém ohřátí rovnou vlijte na brambory, aby nečervenaly. Přidejte vajíčka, osolte s ohledem na to, že slanina už svou práci odvedla. A pak přidejte typické koření do bramboráků: hodně majoránky, drceného kmínu a česneku. Hmotu řádně spojte a dodejte poslední přísady: sušené droždí a slitou vodu z brambor, kde se na dně usadil čistý škrob. Zasypte polohrubou moukou a důkladně promíchejte. Konzistence by neměla být ani úplně řídká, ani příliš hustá. Přelijte do zapékací misky nebo pekáčku a protřeste, aby se vyrovnala hladina. Buchtu nechte kynout v troubě zapnuté na 30 °C. I tak může kynutí ale trvat klidně i dvě hodiny. Pak troubu rozehřejte na 200 °C a začněte péct. Hned jak se povrch zatáhne, pořádně ho ještě pomašlujte sádlem. Pokud to uděláte, buchta se odmění lesklým a zlatavohnědým povrchem s bezkonkurenční kůrčičkou. Pečená bude asi za 40 minut, hlídejte tu správnou barvu. Ta musí být i na okrajích, jen pak je výsledek dokonalý. Díky sádlu se absolutně nepřichytává k míse. Nechte ji zchladnout alespoň do vlažného stavu, než začnete krájet. Buchta klidně vydrží až do druhého dne, chutě se v ní rozleží, rozvoní se a je pořád skvělá. Hodí se i jako příloha k hutnějším polévkám, třeba zelňačce nebo česnečce, ale dá se jíst i samotná. A věřte, že většinou zmizí až příliš rychle. 

Témata: Recepty, Dětský jídelníček, jídlo, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, Jed, Buchta, KOKO, Bramborák, Recept, Sádlo, Koření, Slanina, Brambory, Dnešní den, Kmín
Mohlo by vás zajímat
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky
Maminka roku: Čekala holčičku a věděla, že nepřežije!
Procházková Simona
Maminka roku 2020
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova
Otěhotněla, aniž by kdy měla sex. Syna s Downovým syndromem miluje
Blesk pro ženy
Vaše příběhy
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod
Pět holek na krku! Jak se žije rodině s paterčaty?
Formánková Simona
Instagram
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
redakce
Porod
Nechce se vám v noci vstávat k miminku? Nechte se inspirovat trikem téhle maminky!
Novák Matějková Markéta
Miminko
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky