[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kostičky slaniny vložte spolu se sádlem do studeného rendlíku a začněte pozvolna škvařit. Mezitím nastrouhejte brambory najemno, přemístěte je do sítka a vymačkejte z nich co nejvíce vody. Vymačkanou vodu nevylévejte. Brambory přendejte do mísy. Rozpuštěným sádlem ze slaniny vymažte pekáček. Vypněte plotýnku, nalijte do něj mléko a po lehkém ohřátí rovnou vlijte na brambory, aby nečervenaly. Přidejte vajíčka, osolte s ohledem na to, že slanina už svou práci odvedla. A pak přidejte typické koření do bramboráků: hodně majoránky, drceného kmínu a česneku. Hmotu řádně spojte a dodejte poslední přísady: sušené droždí a slitou vodu z brambor, kde se na dně usadil čistý škrob. Zasypte polohrubou moukou a důkladně promíchejte. Konzistence by neměla být ani úplně řídká, ani příliš hustá. Přelijte do zapékací misky nebo pekáčku a protřeste, aby se vyrovnala hladina. Buchtu nechte kynout v troubě zapnuté na 30 °C. I tak může kynutí ale trvat klidně i dvě hodiny. Pak troubu rozehřejte na 200 °C a začněte péct. Hned jak se povrch zatáhne, pořádně ho ještě pomašlujte sádlem. Pokud to uděláte, buchta se odmění lesklým a zlatavohnědým povrchem s bezkonkurenční kůrčičkou. Pečená bude asi za 40 minut, hlídejte tu správnou barvu. Ta musí být i na okrajích, jen pak je výsledek dokonalý. Díky sádlu se absolutně nepřichytává k míse. Nechte ji zchladnout alespoň do vlažného stavu, než začnete krájet. Buchta klidně vydrží až do druhého dne, chutě se v ní rozleží, rozvoní se a je pořád skvělá. Hodí se i jako příloha k hutnějším polévkám, třeba zelňačce nebo česnečce, ale dá se jíst i samotná. A věřte, že většinou zmizí až příliš rychle.