Maminka.czRecepty

Jednoduchý recept na dnešní den? Vyzkoušejte bramborovou buchtu podle Koko!

6. 4. 2021
Jednoduchý recept na dnešní den? Vyzkoušejte bramborovou buchtu podle Koko!
Do bramborové buchty se přidává podobné koření jako do bramboráku. Musí pěkně nakynout a pak ji stačí upéct do zlatova. Kůrčička bude bezkonkurenční! Buchta se dá jíst okamžitě, ale chutě se nejlépe rozleží do druhého dne.

Ingredience

  • 800 g brambor typu C
  • 100 g slaniny (třeba Oravská s kmínem)
  • 2 lžíce sádla ke slanině + na potření buchty během pečení
  • 3 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • 350 ml mléka
  • 2,5 lžičky soli
  • 2 lžíce drhnuté majoránky
  • lžička drceného kmínu
  • 10 g sušeného droždí
  • 300 g polohrubé mouky 

Postup

Kostičky slaniny vložte spolu se sádlem do studeného rendlíku a začněte pozvolna škvařit. Mezitím nastrouhejte brambory najemno, přemístěte je do sítka a vymačkejte z nich co nejvíce vody. Vymačkanou vodu nevylévejte. Brambory přendejte do mísy. Rozpuštěným sádlem ze slaniny vymažte pekáček. Vypněte plotýnku, nalijte do něj mléko a po lehkém ohřátí rovnou vlijte na brambory, aby nečervenaly. Přidejte vajíčka, osolte s ohledem na to, že slanina už svou práci odvedla. A pak přidejte typické koření do bramboráků: hodně majoránky, drceného kmínu a česneku. Hmotu řádně spojte a dodejte poslední přísady: sušené droždí a slitou vodu z brambor, kde se na dně usadil čistý škrob. Zasypte polohrubou moukou a důkladně promíchejte. Konzistence by neměla být ani úplně řídká, ani příliš hustá. Přelijte do zapékací misky nebo pekáčku a protřeste, aby se vyrovnala hladina. Buchtu nechte kynout v troubě zapnuté na 30 °C. I tak může kynutí ale trvat klidně i dvě hodiny. Pak troubu rozehřejte na 200 °C a začněte péct. Hned jak se povrch zatáhne, pořádně ho ještě pomašlujte sádlem. Pokud to uděláte, buchta se odmění lesklým a zlatavohnědým povrchem s bezkonkurenční kůrčičkou. Pečená bude asi za 40 minut, hlídejte tu správnou barvu. Ta musí být i na okrajích, jen pak je výsledek dokonalý. Díky sádlu se absolutně nepřichytává k míse. Nechte ji zchladnout alespoň do vlažného stavu, než začnete krájet. Buchta klidně vydrží až do druhého dne, chutě se v ní rozleží, rozvoní se a je pořád skvělá. Hodí se i jako příloha k hutnějším polévkám, třeba zelňačce nebo česnečce, ale dá se jíst i samotná. A věřte, že většinou zmizí až příliš rychle. 

Témata: Recepty, Nejlepší video, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, jídlo, Vaření pro rodinu, Koření, Bramborák, Brambory, Buchta, Kmín, Sádlo, KOKO, Dnešní den, Slanina, Recept

Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné "skóre"! Krásná Michaela Salák se stala po páté maminkou!
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
Maminka roku: Čekala holčičku a věděla, že nepřežije!
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
Jak se vůbec předem připravit na porod? Tohle radí porodní asistentka
Otěhotněla, aniž by kdy měla sex. Syna s Downovým syndromem miluje
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
Rodičovská postel? Zapomeňte! Tohle vás čeká, jakmile máte dítě

Horoskopy

Vodnář O strávení neděle budete mít trošku jiné představy, ale přesto si ji nakonec užijete. Někdy stačí ke…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Julius, Július, Julian





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné