Jednorázové, nebo látkové plenky?

Sotva první tuzemští prubíři jednorázových plenek dorostli do puberty, české maminky znovu objevují látkové pleny. Jaký k tomu mají důvod? Především zdravotní a ekologický.
Jednorázové, nebo látkové plenky?
Ačkoli naše čtenářka Stáňa není zrovna aktivistkou Greenpeace, skutečnost, že použitých jednorázových plen se naše planeta bude zbavovat stovky let, jí není lhostejná. Stejně tak jí, jako starostlivé mámě skoro roční Verunky, vrtají hlavou zprávy o možném zdravotním riziku, které dětem hrozí při užívání běžných jednorázových plen. „Proto jsem se rozhodla vyzkoušet látkovky a zvážit jejich plusy a mínusy,“ říká Stáňa. Nutno dodat, že její malá slečna jí s průzkumem vydatně pomáhala. O jejich dosavadní zkušenosti se s vámi podělíme.

Testovací balíček
O moderních látkových plenách jsem sice slyšela už v těhotenství, ale protože jsem nevěděla, jak budu kolotoč kolem miminka zvládat, sáhla jsem automaticky po jednorázovkách. Nedávno jsem se však rozhodla všechno dobře zvážit a pořídila si kromě informací (od maminek a z webových stránek) i testovací balíček, obsahující 3 kalhotkové plenky z biofroté a jedny svrchní nepromokavé kalhotky. To celé za 1100 Kč. K dostání je několik druhů plenek. Kromě čtvercových jednovrstvých (z klasické bavlny nebo froté), jsou to vícevrstvé (se čtyřmi vrstvami na okrajích a osmi uprostřed) nebo moderní kalhotkové pleny. Ty vypadají tvarem i střihem jako jednorázovky a také se tak jednoduše oblékají. U všech těchto možností se používají ještě svrchní kalhotky chránící oblečení před vlhkostí.

Co na to Verča?
Obavy: Bála jsem se, že v těch plenkách bude mít velký zadeček omezující pohyb a že bude nespokojená s mokrou pokožkou.
Zkušenost: Mám jedny z nejobjemnějších plen a zadeček v nich u 10měsíčního miminka je opravdu větší než při použití jednorázovek. Ale v pohybu Verunce rozhodně nebrání. I v noci byla spokojená. Mokrý zadeček ji netrápil, ozývala se pouze pokud se potřebovala zbavit své hutnější produkce. Ale to jí vadilo vždycky i v jednorázovkách. Pracnost nebo pohodlí
Obavy: Nejčastěji se maminky bojí, že s látkovými plenami budou mít víc práce. Ale mně se to nezdá tak hrozné, protože pere pračka a já musím pleny pouze pověsit a suché zase sundat, což jako námaha nestojí za řeč. Žehlení čtvercových plen je vhodné u novorozenců, ale kalhotkové plenky se vůbec žehlit nemůžou.
Zkušenost: Přebalování je hračka, zvlášť když to bereme jako součást mazlení a hry. Problém s tím nemáme ani jedna. Použité plenky se skladují v uzavřeném kýblu max. 3 dny. Aby nebyly nepříjemně cítit, výrobci i zkušení uživatelé doporučují přidat k použitým plenkám kapku levandulové nebo tea tree silice. Mě dosud zápach neobtěžoval, protože zatím mám plenek málo, a tak je peru často. Jediné, co mi moc nevyhovuje, je to, že na výlety a návštěvy s sebou musíme na použité plenky brát pytlík. Spolu se zásobou suchých plen pak to vše zabírá dost místa.
 
Finance
Výrobci látkovek uvádějí, že náklady na výbavu pro mimi a peníze za praní (prášek a energie) se vrátí do 6 měsíců. A pokud plánujete další dítě pak je to samozřejmě ještě výhodnější.
Zkušenosti: Vyčíslit do haléře a porovnat, kolik mě stály jednorázovky a kolik látkové pleny a příslušenství k nim, jsem nedokázala. Jednorázové pleny jsem kupovala vždycky v akci (ale nikdy igelitové!), takže to vycházelo měsíčně průměrně na 800 Kč. Náklady na pořízení základní výbavy (18 látkových plen a 3 svrchní kalhotky) a příslušenství vyjdou asi na 7000 Kč. Což je pro spoustu maminek hodně. Tudíž mi vychází, že návratnost je o něco delší než udávají propagátoři. Zvlášť pokud připočteme náklady na jejich praní. Úplně nejlevnější by bylo používat klasické čtvercové bavlněné pleny spolu s kvalitními svrchními kalhotkami, ale pak by bylo věšení a skládání plenek (jako to dělaly naše maminy) o něco pracnější. Zkoušela jsem to také a budu jimi asi i nadále kompenzovat momentální nedostatek těch moderních. Až si dokoupím celou doporučovanou sadu, určitě dám těm moderním přednost. Je to prostě pohodlnější. Navíc plánujeme další dítě, takže látkovky jsou nejen ekologicky, zdravotně ale i finančně výhodnější.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Skoro jasno
I po krátké době testování máme s Verčou skoro jasno: na doma, přes den i noc použijeme kalhotkové plenky a klasické čtvercové pleny. Na výlety a návštěvy si vezmeme jednorázovky. 
 
Zdraví a ekologie
Protože se ve světě používají jednorázové plenky déle než u nás, objevily se už některé studie, které upozorňují na možná zdravotní rizika vyplývající z jejich dlouhodobého používání. Jde především o chemické látky (tributyl cínu) obsažené v absorpční vrstvě, které mohou přispět k pozdějším astmatickým potížím. Dále odborníci poukazují na to, že teplé a vlhké prostředí, které plenky v kontaktu s tělem vytvářejí, brání u chlapců dostatečnému ochlazování šourku, které může vést ke snížení množství spermatu v dospělosti. Děvčátka mohou být zase více ohrožena gynekologickými záněty. Zkušenosti maminek i dětí s opruzeninami jsou různé. Některé děti jsou více citlivé na různé materiály bez ohledu na to, zda jde o jednorázové či látkové pleny.
 
Každé dítě spotřebuje asi 1 tunu papírových plen, jejíž rozklad by trval stovky let. Likvidace tohoto nadbytečného odpadu ve spalovnách také není bezproblémová. Navíc výroba běžných jednorázových plen je prý také náročnější, zejména pro velké množství použitých surovin. 
 
Druhy plenek

Čtvercové froté jednovrstvé jsou k mání ve 3 velikostech, za 53 Kč/ks.
 
Vícevrstvé se čtyřmi vrstvami na okrajích a osmi uprostřed, lze koupit ve dvou velikostech za 29 až 37 Kč/ks.
 
Zavazovací je možné kombinovat s klasickými, jednovrstvými i vícevrstvými. Jedny stojí přibližně 80 Kč.
 
Kalhotkové se vyrábějí v několika variantách. Na většinu z nich je třeba použít svrchní nepromokavé kalhotky. Přebalování je s nimi jednodušší. Cena se podle materiálu a velikosti pohybuje od 185 do 350 Kč/kus.
 
Separační jsou buď umělé (nelze je splachovat do záchodu ani kompostovat, a stojí přibližně 40 Kč/100 ks nebo z přírodních materiálů – celulózové či viskózové za 125 až 165 Kč/100 ks. Doporučují se hlavně pro plně kojená miminka, protože lépe zachytí jejich řídkou stolici, ale mnohé maminky je používají i pro větší miminka. Vyhazují se i s „nákladem“ do záchodu, případně na kompost, ty nepokakané vydrží i několik vyprání.
 
Svrchní nepromokavé kalhotky jsou nezbytnou součástí výbavy. Prodávají se dva základní druhy: polyesterové a vlněné, podle materiálu a velikosti asi za 270 Kč až 500 Kč/kus.
 
Ekologické jednorázovky jsou z nebělené celulózy. Jejich výroba je ekologičtější než u běžných jednorázovek a jejich cena se pohybuje přibližně od 9 do 12 Kč za kus.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články