Maminka.czPorod

Jednou císař, vždycky císař? Je to mýtus! Kateřina Plzáková z projektu Porod je krásný je toho důkazem

Máte za sebou porod císařským řezem a už jste pomalu smířená s tím, že na přirozený porod můžete příště zapomenout? Spoluzakladatelka projektu Porod je krásný Kateřina Plzáková vám vysvětlí, že to tak být vůbec nemusí. Sama je toho důkazem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejprve je nutné říct, že české porodnictví se v tomto ohledu vydalo dobrým směrem a mnoho porodnic podporuje ženy v přirozeném porodu i po předchozím císařském řezu. Protože pravidlo „jednou císař – vždycky císař“ už neplatí. Na co se v případě VBAC (Vaginal Birth After Cesarean) připravit? Co byste měla vědět? 

Při hledání odpovědí na tyto otázky jsem mezi svými kamarádkami zapátrala po těch, které rodily po císařském řezu přirozeně. Zjistila jsem, že jen jediná – Kateřina Plzáková, spoluzakladatelka projektu Porod je krásný. Prvního syna porodila sekcí, druhý přišel na svět o dva roky později přirozenou cestou. Kateřina je navíc certifikovanou lektorkou hypnoporodu a připravuje ženy i na mateřství. Prostě ideální objekt na vyzpovídání ohledně současné situace okolo vaginálního porodu po císařském řezu v českém porodnictví. 

VIDEO: Maminka v porodnici: Bonding po císařském řezu



Katko, pořád je u nás praxe, že když žena rodí jednou císařským řezem, musí tomu tak být i u dalších porodů? 

Určitě ne. Toto tvrzení je sice v naší společnosti hluboko zakořeněné, ale my ho v projektu Porod je krásný vnímáme už spíš jako mýtus. Hodně záleží na přístupu samotné porodnice. Máme radost, že narůstají počty vstřícnějších porodnic a porodních týmů, které ženu podporují v tom rodit přirozeně – a to jak prvorodičku, tak ženu, která se například připravuje právě na přirozený porod po předchozím císařském řezu. Bohužel ale jejich počet je stále nízký a ženy, páry, musejí hledat ten správný podporující tým. 

Co se v takovém případě nejvíc sleduje? 

Vždy bychom měli ke každé ženě přistupovat individuálně. Ale všeobecně se nejvíc sleduje jizva na děloze a její dostatečná pružnost pro porod. Protože je potřeba zohlednit riziko protržení dělohy. Z uznávaných studií vyplývá, že se to týká jednoho procenta z dvou set pokusů o VBAC, pokud porod není vyvolávaný. To je z našeho pohledu velmi nízké procento, proto se s projektem Porod je krásný snažíme tyto ženy podporovat v tom, aby se soustředily na přirozený porod. 

Jak taková podpora vypadá? 

Přes naše hypnoporodní techniky a vlastní zkušenosti ženám navracíme sebedůvěru. Pracujeme s obavami a strachy, které se s tím logicky pojí. Máme úspěšné VBAC, kde ženy důvěřovaly svému tělu, které přece bylo stvořeno pro to porodit lehce a měkce, ale důvěřovaly také miminku. V podstatě všechny techniky a tipy jsou totožné s těmi, které jsou určeny pro ženy či páry připravující se na přirozený porod. Ať je to kdekoli či po kolikáté. 

Markéta a porod miminka koncem pánevním: V hlavě jsem měla nastaveno, že se Anežka narodí přirozeně!


Ty sama jsi rodila po císaři přirozeně. Co na tvé rozhodnutí říkali lékaři, neodrazovali tě? Přece jen věkový rozestup mezi dětmi máš dva roky… 

Je pravda, že úplně první věta, kterou jsem od porodníka, který vykonával císařský řez, slyšela, byla: „Kdybyste chtěla mít další dítě, tak určitě déle než po dvou letech.“ Já ale podruhé otěhotněla už po roce a čtvrt. Každá jsme jiná, ale myslím, že můj porodní příběh by mohl být inspirativní pro další ženy, které se připravují na VBAC. Bohužel, v okolí jsem neměla přílišnou podporu v tom, že bych mohla prožít úspěšný přirozený porod po předchozím císařském řezu. Můj gynekolog tvrdil, že to sice můžu zkusit, ale s největší pravděpodobností „neumím rodit, když se mi to nepovedlo napoprvé“. Což opravdu nebylo moc podporující… Dokonce i můj manžel byl dost skeptický. Nějak vnitřně jsem ale nebyla smířená s tím, že se o přirozený porod už ve svém životě ani nepokusím. 

Co se stalo, že jsi změnila své nastavení? 

Jsem vděčná za podporující slova od drahých žen – mé přítelkyně a duly, která byla u mého předchozího porodu. Díky nim jsem stále hledala pozitivní porodní příběhy. Měla jsem i velké štěstí, že jsem se mohla zúčastnit předporodní přípravy s hypnoporodem. Na tento kurz jsem přišla se svým mužem a opravdu musím říct, že nám oběma změnil náhled. Díky informacím se rozpustily některé strachy, manžel mi začal mnohem víc věřit a podporovat mě.

Začal důvěřovat mému tělu, ale i našemu ještě nenarozenému synovi, že může přijít na svět jemně a přirozeně. Mezi námi tak vznikl důležitý dialog, který nám pomohl si ujasnit porodní plán, výběr porodního místa a porodního týmu. Navíc jsem se naučila hypnoporodní techniky, které mi dodávaly sebedůvěru a navracely sebevědomí, že opravdu mohu důvěřovat svému tělu a svým instinktům. Díky informovanosti o celém porodním procesu jsem byla připravená dělat informovaná rozhodnutí. 

VIDEO: Císařský řez a rekonvalescence: Porodní asistentka radí jednu klíčovou věc, abyste byla fit co nejrychleji


Čeho ses nejvíc obávala? 

Než jsem zašla na zmíněný kurz hypnoporodu a rozšířila si své znalosti, tak největší obavy jsem měla z toho, že udělám nějakou chybu. Například že nerozpoznám, kdy je čas požádat odborníky o pomoc. Nechtěla jsem nic podcenit. Měla jsem strach, že si při samotném porodu nebudu dostatečně věřit. Předchozí císařský řez jsem vnímala spíš jako „nezdařený porod“ a pochybovala jsem, zda mé tělo dokáže přirozeně porodit. Díky mému podpůrnému porodnímu týmu, tedy porodní asistentce, dule a mému manželovi, a také díky kurzu jsem získala mnohem větší sebevědomí. Informace rozpouštěly mé obavy a vnášely jistotu a jasnost do celé porodní tematiky. 

Co konkrétně jsi praktikovala? 

Hypnoporodní a jógové techniky, ty mi pomohly se naučit dostatečně zrelaxovat, upozadit své ego a víc důvěřovat vlastnímu tělu, dítěti a vůbec celému porodnímu procesu. Naučila jsem se také hledat uvolnění a spojovat si ho se spouštěči, které jsem u samotného porodu i použila. Byla jsem otevřená všem možnostem, které zrození mohlo přinést. Pracovala jsem se svými obavami, zvědomovala jsem si je a nahrazovala je afirmacemi – což je právě jedna z hypnoporodních technik.

Dovolila jsem si mít velkou škálu pocitů a emocí a snažila jsem se je co nejvíc prožít a nevyhýbat se jim. Sledovala jsem podporující porodní videa, četla porodní příběhy žen, které měly podobný osud jako já a dosáhly úspěšného VBAC. Brala jsem to jako správné nastavení mysli – jakým směrem bych se měla ubírat. A věřila jsem, že v realitě se jim přiblížím. A opravdu se tak stalo. Díky hypnoporodu, józe a pozitivním informacím jsem si dovolila prožít krásný a posilující porod mého druhorozeného syna. Narodil se jemně, měkce a laskavě do naší milující náruče za podpory respektujícího porodního týmu a mého manžela. 

Blogerka Tereza Salte má druhého syna. Po císařském řezu si pochvaluje přirozený porod


Jak jsi se cítila? 

Milovaná a respektovaná. Důvěřovala jsem porodnímu procesu. Tomu, že je v pořádku se odevzdat, nic neřídit a zvídavě pozorovat, co přijde, i to, jak s tím naložím. Tato zkušenost mimo jiné také přispěla ke vzniku projektu Porod je krásný. 

Na začátku jsi zmínila, že tě lékař kvůli brzkému druhému těhotenství od přirozeného porodu odrazoval. Existuje něco jako doporučený časový rozestup mezi císařským a vaginálním porodem? 

Nejsem zdravotník a určitě je potřeba ke každému porodu a ženě přistupovat individuálně. Vycházím ale z toho, že samotné postpartum trvá okolo jednoho roku. To je období, během kterého se tělo regeneruje a vrací zpět do stavu před těhotenstvím. Po uplynutí této doby a při vhodném přístupu může být v dobré kondici i na další porod. Doporučuji hledat zdravotníky, kteří mají s VBAC dobrou zkušenost. Někdy se i vyplatí cestovat dál od místa bydliště nebo si zaplatit individuální a soukromou péči odborníků, kteří vás budou podporovat. 

Témata: Porod, Časopis Maminka, Rozhovor, Císařský řez, Vaše porodní příběhy, žena, Tělo, projekt, mýtus, Anežka, Kateřina Plzáková, Tvrzení, Katka, Birth After Cesarean, César, DÚK, VBAC, Příběh žen, Technika