Maminka.czBatole

Jedovaté rostliny v zahradě: chraňte děti před otravou

Alena Menclová 12.  10.  2010
Možná vás překvapí zjištění, že jedovaté rostliny máte na zahradě i vy. Nepropadejte hned panice; většina listnáčů, jehličnanů, trvalek a letniček je spíše nepoživatelná, než aby se jednalo o smrtelně jedovaté rostliny. Přesto není opatrnosti nazbyt.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zvláště v rodinách s malými dětmi je potřeba zvážit, co chcete na zahradě mít, a včas si zjistit, zda mezi zvolenými druhy nejsou i některé jedovaté. Správným výběrem výsadby si ušetříte horké chvilky.

Nejmenší děti mají potřebu všechno ochutnat a co najdou, strčí do pusy. Starší, školkou povinné, jsou zase zvídavé: bude ta zvláštní borůvka či krásně barevná kulička sladká, nebo kyselá?

Když podědíte jedovou zahrádku

Ve starších výsadbách najdete spoustu jedovatých rostlin – po stěně domu se pne stálezelený břečťan (Hedera), na jaře vás předlouhými hrozny květů okouzluje vistárie (Wisteria). Obě rostliny jsou mírně jedovaté, obzvláště pak jejich plody.

Na plodných výhonech starších keřů břečťanu dozrávají tmavě fialové bobule, po jejichž požití následuje nevolnost a zvracení. Při konzumaci většího množství plodů se dostavují křeče, úporný průjem a může se objevit i vyrážka.

Vistárie budou koncem léta lákat děti svými lusky. Vyjí-li z nich semena, nevyhnou se bolestem břicha a nevolnosti. Naštěstí obě rostliny mívají plody vysoko, kam děti běžně nedosáhnou.

Opravdoví zabijáci

Krásně kvetoucí štědřenec odvislý (Laburnum anagyroides) je ozdobou zahrady. V polovině léta začne na keři dozrávat množství semen, která jsou opravdu nebezpečně jedovatá. Při konzumaci většího množství může dojít až k ochrnutí dýchacích cest a udušení. Štědřenec má silně jedovatou i kůru.

Mezi letničkami není tak zle, ale vyhnout byste se měli okrasnému tabáku (Nicotiana alata) a hlavně skočci (Ricinus communis). Je to mohutná, velice atraktivní letnička, jejíž semena jsou lesklá, mírně podlouhlá a lákají ke hraní a ochutnání. Ve větším množství jsou smrtelně jedovatá.

Velmi nevhodnou jehličinu pro zahradu s dětmi představuje tis (Taxus baccata) – od jehlic, přes kůru až k semenům je prudce jedovatý. Jedinou poživatelnou částí tisu je červený míšek obalující semeno. Na něm si pochutnávají v zimě ptáci bez úhony na zdraví.

Nevysazujte si ani zimostráz (Buxus sempervirens). Celý keř je silně jedovatý, to znamená i jeho listy a kůra. Jed v nich obsažený přivodí člověku křeče a průjmy, může dojít i k ochrnutí centrálního nervového systému.

Jsou známy případy, kdy se koně otrávili při okusování tisů. Stejně tak se prý mohou otrávit planým svlačcem – toho by ovšem museli spořádat víc jak dvacet pět kilogramů během tří dnů

Okusování není dovoleno

Mnohé keře a stromy mají mírně jedovatou kůru, a jak známo, děti (i malá domácí zvířata) rády okusují větvičky, žvýkají stébla trav nebo stonky rostlin. Vysvětlete jim, že ne vše, co v zahradě roste, je k jídlu, a hlavně – nenechávejte je bez dozoru.

Mnoho keřů má plody, jimiž se živí ptáci. Ani to však neznamená, že bobule můžete jíst bez rizika a že si nepřivodíte nevolnost. Obyčejný pámelník, bobkovišeň, ptačí zob, lýkovec, brsleny a cesmíny či janovce, všechny lákají svými plody pro lidský žaludek nevhodnými.

Když dojde k otravě

Přes veškerou opatrnost a dohled se může stát, že se malé dítě jedovatou rostlinou otráví. Jak postupovat, aby nebylo více škody než užitku a pomoc byla účinná a rychlá?

Dejte dítěti sníst několik tablet aktivního (pro starší ročníky – živočišného) uhlí. Malým dětem je rozmíchejte do nápoje, přesnídávky a podobně, poté se tablety musí hodně zapít čajem.

Při otékání sliznic v ústech dejte dětem cumlat led nebo zmrzlinu, aktivní uhlí nepodávejte.

Nemanipulujte s dítětem násilně, nechte je v klidu a kontaktujte odborníka.

Ať už víte, nebo nevíte, jakou rostlinu či její část dítě snědlo, volejte Toxikologické informační středisko – telefonní číslo 224919293 a domluvte se na dalším postupu. Neznáte-li název rostliny, snažte se ji alespoň podrobně popsat. Případné dotazy můžete zaslat e-mailem na adresu tis@vfn.cz.

---

Víte, že jed obsahují i běžné jehličnany? Nebo rostliny, které pěstujeme jako okrasné na terasách a v truhlících? Další informace naleznete v tomto článku na webu Abecedazahrady.cz

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Jed, Vista, Ricinus Communis, Aktivní uhlí, Semeno, Rostliny, Terasa, Barevná kulička, Živočišné uhlí, Zdraví na Heureka.cz