Maminka.czJen pro maminku

Jen pro ten dnešní den

Linda Zikmundová 22.  5.  2011
O tomhle okamžiku většina žen sní už od svého dětství. Teď je to skutečně tady, brzy budete kráčet špalírem svatebčanů vstříc budoucímu manželovi. Co všechno je třeba zařídit a jak se připravit, pokud budete tyto chvíle sdílet rovněž se svou ratolestí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem se před časem vydala na výpravu za těmi pravými svatebními šaty, v jednom salonu mě trochu zarazilo, že první věc, na kterou se personál zeptal, bylo, zda nejsem těhotná.

To, co bylo kdysi téměř nemožné, se zkrátka stalo skutečností a všední realitou. Vdávat se v jiném stavu, nebo dokonce až v okamžiku, kdy už je váš potomek natolik velký, že je schopen si celou akci užít společně s vámi, je naprosto běžné. Počet uzavřených sňatků sice rok od roku klesá, zatímco rozvodovost nezadržitelně stoupá, přesto se však mezi námi najdou páry, které ctí klasický model rodiny a svatbě stále přikládají jistý význam a důležitost.

Na radnici, nebo v kostele?

V současnosti mají snoubenci dvě možnosti, jak vstoupit do stavu manželského. První z nich je občanský sňatek, při kterém se prohlášení o uzavření manželství činí před starostou, místostarostou nebo pověřeným členem obecního (městského) zastupitelstva matričního úřadu, a to za přítomnosti matrikáře. V takovém případě je třeba se v dostatečném předstihu dostavit na příslušný matriční úřad, předložit všechny potřebné dokumenty a požádat o povolení k uzavření manželství. Obřadu musí být kromě oddávajícího, matrikáře a snoubenců zároveň přítomni dva svědci. Druhou možností je církevní sňatek.

Prohlášení o jeho uzavření se v tomto případě provádí před příslušným orgánem církve. Nejprve je opět potřeba doložit osvědčení matričního úřadu (ne starší než tři měsíce) o tom, že snoubenci splnili náležitosti potřebné pro uzavření sňatku. Další podmínkou jsou tzv. přípravná setkání s farářem (obvykle je jich šest).
Při prvním se snoubenci nejprve zapíšou do knihy příslušné farnosti (připravte si proto křestní a rodné listy a občanské průkazy). Při dalších pak spolu hovoří o své víře, smyslu a poslání Písma svatého a základních církevních svátostech.
Poslední setkání je věnováno svátosti manželství a formální přípravě obřadu. Obě formy uzavření manželství jsou v našem právním systému rovnoprávné a mají stejnou váhu.

Co je třeba zařídit

Obvykle se doporučuje začít s plánováním tři čtvrtě až půl roku před zvoleným datem obřadu. Tehdy byste měli mít hotový předběžný seznam hostů, vybrané místo konání svatby, místo, kde proběhne hostina, plán na svatební cestu a sestavený rozpočet. Od těchto základních bodů se pak můžete posunout dál. Pořádáte svatbu mimo své bydliště? Pak je třeba zařídit ubytování pro svatebčany. Plánujete obřad pod širým nebem?

Pamatujte na možnou nepřízeň počasí a ptejte se po možnosti zřízení svatebního stanu. V období tří až pěti měsíců před svatbou je třeba zajistit všechny formální náležitosti, povolení ke sňatku a zvolit si svědky. Také byste již měli mít konkrétnější představu o průběhu celého obřadu a hostiny. Pak nastává čas pro výběr svatebních šatů pro nevěstu, obleku pro ženicha a snubních prstýnků. Po upřesnění seznamu svatebních hostů je třeba vybrat a nechat vytisknout svatební oznámení a pozvánky ke svatební tabuli. Hotová oznámení rozesílejte zhruba měsíc až dva před termínem obřadu.

Ve stejném čase si rovněž zajistěte kadeřníka a vizážistku, objednejte veškerou dekoraci a výzdobu a s ohledem na skladbu a vztahy svatebčanů určete zasedací pořádek. Při výběru svatebního menu mějte opět na paměti, kdo všechno s vámi bude u společného stolu sedět. Ptejte se po případných alergiích, či zda některý z hostů není vegetarián. Tři týdny před obřadem si v zaměstnání vyřiďte volno a zkontrolujte, zda všechny přípravy probíhají tak, jak mají. V tuto dobu je rovněž nejvyšší čas objednat svatební dort a cukroví (nebudete-li je péct sami). Týden před svatbou je pak třeba vyzvednout vše potřebné, odsouhlasit stanovený časový plán a rozloučit se se svobodou.

V čem před oltář

Dlouhé, nebo krátké? Bílé, nebo ve výrazné barvě? Tak takové otázky víří v hlavě snad každé budoucí nevěsty. Ale tou první, kterou je třeba zodpovědět, je však koupit, ušít, nebo vypůjčit? Záleží jen na vás, pokud toužíte po princeznovských šatech se širokou sukní v bílé barvě, pravděpodobně pro ně po svatbě nenajdete jiné využití a vyplatí se je tedy spíše vypůjčit. Jestliže si vaše srdce získají malé bílé, pak je ve vhodné kombinaci můžete nosit i v příštích letech a klidně tedy sáhněte po šatech koupených nebo na míru ušitých.

Půjčovny svatebních a společenských oděvů dnes najdete téměř v každém větším městě. Jejich nabídka je pochopitelně různá, ale v těch skutečně dobrých je samozřejmostí, že si můžete vyzkoušet libovolné množství modelů a při jejich výběru vám poradí odborně vyškolený personál. V případě, že do okamžiku svatebního dne přiberete/ zhubnete, je samozřejmostí výměna šatů a počítat můžete také s tzv. předsvatební zkouškou, během které vám zvolený model upraví na míru.

Ceny zapůjčení se odvíjejí nejen od stáří šatů, složitosti jejich úpravy a čištění, ale také od místa, kde si je půjčujete. A co je letos absolutně in? Jednoduché šaty empírových střihů ze splývavých materiálů (obzvlášť shovívavé k postavám nevěst – budoucích maminek). I nadále zůstávají v oblibě klasické korzetové modely se širokou sukní. Poslední dobou je zájem také o krátké šaty a extravagantní modely. Co se týče barevnosti, horkou novinkou je fialová ve všech svých odstínech, klasikou zůstávají bílá, krémová a champagne. V pánských oblecích vedou světlé odstíny, klasická černá a také elegantní šedá.

Místo svatby: v zahraničí, v kostele nebo někde na statku?

Nové trendy

Podle řady odborníků bude letos hrát prim fialová, zejména lila, a dále zlatá, stříbrná a čokoládová. Tyto barvy se budou promítat do celkového ladění svatby, svatebních kytic, designu svatebních oznámení, prostírání i dekorací svatebních tabulí. Mezi květinami stále vede tradiční kala a oblibu si udržují rovněž růže či tulipány. Módní volbou jsou dále lilie, pivoňky, hortenzie a orchideje.

Záleží jen na vás, vašem rozpočtu (některé květiny mohou být například v zimních termínech velmi obtížně dostupné, a tudíž drahé) a preferencích. Podle postavy a zejména výšky nevěsty je pak třeba uvážit, zda je lepší kytice menší a kulatá, nebo dlouhá, s převisem a podobně. Od toho se také odvíjí další zdobení, například korálky, brože, sponky, peříčka, stužky a další.

Skladba květin by se měla rovněž promítnout do dalších kytic svatebčanek (maminky, svědkyně, družičky) i výzdoby svatební tabule. Módní vlny se projevují rovněž u svatebních dortů a dalšího cukroví. Dorty jsou stále barevnější, nápaditější a osobnější (prosazuje se dokonce i černá barva). Je možné pořídit si jak dort klasický s máslovým krémem, tak i s odlehčenou náplní. Stále in zůstává rovněž marcipánový kabátek.

Opravdovým trendem se však stávají tzv. cupcakes neboli hrníčkové dortíky, které slouží jako doplněk klasického (v tomto případě menšího) dortu.

Děti na obřadu

Svatba je velkou rodinnou událostí, dá se proto předpokládat, že na ní budou přítomny také děti, ať už přímo ty vaše (řada párů odkládá sňatek na později, až bude nevěsta fit po těhotenství a porodu a potomek větší), nebo některých ze svatebčanů. V obou případech je nutná pečlivá organizace, počítejte s tím, že malé nezbedy nebude obřad příliš bavit (zvláště pokud jste se rozhodli pro delší církevní variantu) a že se budou nudit. Je tedy třeba, aby je měl některý z hostů na starosti a pomohl je zabavit i při hostině a oslavě.

Pokud jde o velmi malé děti, je jejich účast na uvážení. Těm starším můžete svěřit některou malou, ale důležitou funkci – holčičky mohou před nevěstou sypat růžové okvětní lístky (tradice pro přilákání bohyně plodnosti), chlapci mohou střežit snubní prsteny. Je to jednoduché a celý svatební den pak může proběhnout v klidu a pohodě. Tak tedy hodně štěstí a vykročte pravou!

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, farář, Snubní prsten, Časový plán, Farnost, Hortenzie, Černá barva, Dnešní den, Matriční úřad, Hostina, Poslední setkání, Svatebčan, JEN, Den, Libovolné množství, Vyškolený personál, Převis, Církevní sňatek, Klasický model, Základní bod, Lilie, Máslový krém, Svatební den, Stanovený čas