Maminka.czJídelníček

Kvalitní potraviny? Musíme přestat kupovat levné výrobky, tvrdí odbornice na výživu

Tereza Víchová 13.  5.  2018
O férových potravinách nejen bez éček, aplikaci, která spotřebitelům ulehčuje jejich nákup, a přístupu výrobců ke kvalitě potravin jsme si povídali s ředitelkou neziskové organizace FÉR potravina, z.s. Čtěte více v našem rozhovoru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Můžete prosím popsat, čím se Vaše nezisková organizace zabývá?

Jsme nezisková organizace a provozujeme projekt FÉR potravina, který hodnotí obsah a kvalitu potravin. Hodnotíme potraviny a naším logem označujeme ty, které jsou bez zbytečných aditiv, se známým původem a s vysokým obsahem základních složek, z nichž by měly být vyrobeny.

Spotřebitelé Vaše uskupení dříve možná znali jako Zdravá potravina. Proč jste se přejmenovali?

Hlavním důvodem bylo, že nehodnotíme dopad potravin na zdraví člověka, jako je množství obsažené soli, cukru nebo tuku, ale čistě kvalitativní a informativní znaky produktu. Nový název tak podle nás lépe vystihuje skutečnost, že ať už se člověk rozhodne koupit potravinu obecně považovanou za (ne)zdravou, vždy by měla být co nejkvalitnější. A také jsme potřebovali sjednotit všechny naše aktivity pod jeden název.

Uživatelé například nevěděli, že provozujeme také aplikaci Nutriatlas, kterou jsme přetvořili díky financím získaným zhodnocením celého potravinářského sortimentu sítě prodejen potravin Penny Market právě do aplikace FÉR potravina.

Můžete nám stručně přiblížit, čím je tato aplikace pro spotřebitele užitečná?

Naše aplikace je tu pro všechny příznivce zdravého životního stylu, kteří tak mohou jednoduše zjistit, jaké alergeny nebo Éčka v potravině, kterou chtějí koupit, jsou a co to Éčko znamená. Stačí naskenovat čárový kód potraviny a hned se dozví, co daná potravina obsahuje a jak je naším sdružením hodnocena. Aplikace je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.

Čtěte také: To jsou rozdíly! Co jedí rodiny z celého světa a kolik za to utratí?

Které potraviny je možné podle Vás označit za tzv. FÉR? Jaké mají tyto potraviny vlastnosti?

Fér potravina je bez zbytečných aditiv, zejména bez syntetických, a má adresný původ. To znamená, že spotřebitel zná zemi původu nebo konkrétního výrobce, nikoli pouze distributora. A hlavně je to potravina s vysokým podílem základní složky – to je třeba uzenina bez škrobu nebo želatiny, kečup bez škrobu a podobně.

Ing. Hana Střítecká, Ph.D., ředitelka spolku FÉR potravina, z.s. a odborná garantka

Od roku 2001 působí jako vysokoškolská pedagožka na Univerzitě Obrany v Hradci Králové, kde je garantem a tvůrcem kurzů Nauka o potravinách pro zájemce z řad příslušníků Armády ČR. Pro vzdělávací společnosti NUTRIS a Welko vede odborné kurzy pro výživové poradce.

O problematice výživy a kvality potravin přednáší také na Jihočeské univerzitě pro obor Nutriční terapeut, na Farmaceutické fakultě UK obor Zdravotnická bioanalytika a na Lékařské fakultě v Olomouci.

Na trhu se objevují stále nové potraviny, jakým způsobem databázi zvládáte aktualizovat?

Naše databáze se rozšiřuje třemi způsoby. Buď nám sami uživatelé posílají přes aplikaci potraviny, které nakupují a my je ještě nemáme ohodnocené, nebo nám výrobky pošlou výrobci a prodejci, kteří by se rádi pochlubili naším logem na svých PR materiálech a webech, a třetí variantou, která je bohužel nejnákladnější, ale také nejrychlejší, je nákup hromadného importu fotek a informací o potravinách, které potom vyhodnocujeme.

To je také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli požádat veřejnost o finanční podporu našich aktivit formou crowdfundingové sbírky na portálu HITHIT. https://www.hithit.com/cs/project/4794/s-fer-potravinou-vis-co-skutecne-jis

Jak široká je Vaše databáze potravin? Pokud půjdu do běžného obchodu, najdu v ní skutečně každou potravinu?

Databázi budujeme již 9 let, ale změnou legislativy v roce 2014 jsme téměř polovinu museli vymazat a postupně ji budujeme znovu. Dnes tak obsahuje okolo 11 tisíc potravin, což je zhruba třetina objemu potravin, které lze najít v běžných obchodech.

Mudr. Jan Boženský: „Fermentované výrobky mohou příznivě ovlivnit vývoj a růst dětí“

A dle jakých kritérií potraviny hodnotíte? Jde pouze o obsah Éček v potravině?

Složení potravin hodnotíme podle seznamu na etiketách a následně podle obsahu ingrediencí bodujeme. 20 a více bodů dostanou ty nejkvalitnější potraviny a potraviny s méně než deseti body nedoporučujeme kupovat.

Ale nehodnotíme pouze obsah tzv. Éček a dalších chemických přísad v potravinách, zaměřujeme se také na zemi původu potraviny a uvedení konkrétního výrobce, kdy nejvíce bodů dostávají potraviny vyrobené v Česku, a dále na označení, jako jsou BIO, UTZ a loga kvality.

Jaký je váš postoj k aktuálně diskutované dvojí kvalitě potravin a co by podle vás měla pro řešení této situace dělat vláda a samotní výrobci?

To, že se do problematiky vložila vláda a zastala se spotřebitelů, kteří nejsou chráněni spotřebitelskými svazy jako například v Německu, kde jsou mnohem silnější, je podle mě dobře. Myslím si však, že hlavní podíl na tom, jaké potraviny se prodávají v českých obchodech, mají sami spotřebitelé. Pokud budeme stále ochotni levné a nekvalitní výrobky kupovat raději než ty kvalitní, tak z logiky trhu nabídka versus poptávka budou stále k dispozici.

Je podle vás možné „nefér“ potraviny vymýtit a přimět jejich výrobce, aby jednali férově?

Čím víc se o tom bude mluvit a zdůrazňovat to, co není při výrobě potravin úplně v pořádku, tím bude větší snaha výrobců vyrábět poctivě. Vidět to můžeme třeba na příkladu, kdy někteří výrobci rychle reagovali na pořady A DOST, Černé ovce nebo D test a díky těmto pořadům má běžný spotřebitel také šanci si uvědomit, co vlastně chce opravdu jíst a co dál kupovat nechce.

VIDEO: Co má obsahovat kvalitní nanuk pro děti?

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!
Jak poznat BIO potraviny a proč si za ně musíme připlatit?
Jaké potraviny nejsou vhodné pro děti do jednoho roku?
Témata: Jídelníček, Lev, Potraviny, Jan Boženský, Zdravá potravina, Čárový kód, Odborná garantka, Databáze, Výrobce, Google, Nezisková organizace, Hradec Králové, D test, Výběr potravin, Kvalita potravin, Vláďa, Nutriční terapeut, Éčko, Černá ovce, Tvůrce, Olomouc, Běžný obchod, Penny Market, Google Play, Finanční podpora, Potraviny na Heureka.cz