Ježíšku, odkud jsi přišel?

26. 12. 2009 00:07
Mně tu pravdu o Ježíškovi prozradil starší brácha, když mi bylo asi pět, a byla jsem z toho docela zklamaná, nicméně táta si mě na to konto vzal stranou a vysvětlil mi, že Ježíš není vymyšlená figurka, že skutečně žil a že o Vánocích si ho připomínáme, a to mně tenkrát stačilo. Svojí dceři to asi vysvětlím tak, že to miminko z jesliček na Vánoce naděluje dárky, a až bude rozumější, tak jí vysvětlím, že je to jenom symbolicky. Sama nejsem křesťan, ale myslím si, že to patří k všeobecným znalostem nebo povědomí o svátcích, proč se vlastně slaví.
13. 1. 2010 01:12
nedokážu pochopit tu milosrdnou lež a holý fakt. Naprosto nic nevím o Santovi kromě toho odkud ta pohádka přišla.Strašně mě fascinují příběhy maminek z USA kdy se jejich děti poddaly šílenství a krutou pravdu prostě nevydržely. Nedokážu si jako čerstvá maminka představit až budu žít v pravdě se Svým synem a říkat mu, že se na Vánoce narodil ježíšek a jaký je to křesťanský zvyk o nádherných slibech a pevných předsevzetí.Která dělají tyto Svátky takovými jakými jsou a že dárečky si vyrábíme a kupujeme protože se chceme za celoroční snahu a píli odměnit. Jenže naprosto nevím co mu řeknu o Nadpřirozeném Santovi..docela se mi i vnucuje představa zarputilých rodič§ na třídní schůzce ve škole či školce kdy mě budou podrobovat střetu, že můj syn řekl pravdu spolužákovi a ten je teď více než sklamaný, že mu jeho rodiče lhali. Docela to ve mě vyvolává rozporu plné pocity.A potom ještě u pravoslavných podivný pán v červeném..nejsem pro balamucení náboženstvím, ale dost mě mrzí, že lidi dost často pro Své pohodlí zapomínají na Svá srdce a zvyky...
13. 1. 2010 12:59
do dnes si pamatuji jak mi starši sestra řekla že ježíšek neexistuje, byla jsem zděšená ani ne tak tím, že není ale tím že mi máma s tatou lhali a také jsem jim tu nespravedlnost dost často jako malá připomínala, zvláště pak když mi říkali že se lhát nemá. Nechci svému synkovi lhát chtěla bych aby věděl o tradicích a také aby věděl že se říká že dárky nosí ježíšek ale stejně jako May se děsím konfrontacím s ostatními rodiči. Ale co nemůžeme dělat něco s čím nesouhlasíme jen proto že by mohla nastat nepříjemný situace.
3