[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
První trimestr bývá obdobím nevolností a nevyzpytatelných chutí, zároveň ale i obdobím, kdy se miminku vyvíjejí důležité orgány, a pestrá strava je tak pro něj víc než důležitá. Stejně jako v těch dalších dvou. Každý trimestr si ale, co se stravování týče, žádá něco trošku jiného a je třeba na to myslet. Ideální je samozřejmě dodržovat zásady zdravé výživy už před otěhotněním, tak je totiž „půda pro miminko“ ideálně připravena.
„Už před plánovaným těhotenstvím a samozřejmě také v těhotenství by měl být ve stravě dostatek kyseliny listové. Ta se ovšem ničí při tepelné úpravě, je tak potřeba zajistit dostatečný a pravidelný příjem tepelně neupravené listové, kořenové a košťálové zeleniny, celozrnných obilovin a ořechů,“ vysvětluje výživová poradkyně Radka Brhelová. Pokud hlídáte zvýšený příjem tohoto vitaminu už před samotným otěhotněním, můžete tím miminku usnadnit nitroděložní vývoj.
Na konci prvního trimestru, tedy do 12. týdne těhotenství, je z očekávaného drobečka vlastně hotový, i když malý človíček. Co dalšího vedle užívání zmíněné kyseliny listové byste o počátcích očekávání miminka měla vědět? Některé maminky o miminku v bříšku pomalu ani nevědí, jiné trápí nevolnosti a nechutenství. Základem proto je jíst pestrou a vyváženou stravu, a to pod heslem „pokud to jen trošku jde“. To ale neznamená, že byste měla mít výčitky z toho, že se občas třeba necháte unést často bizarními chutěmi.
„Každá těhotná žena by se měla snažit jíst co nejlépe. Nicméně nemá smysl se stresovat, když to občas nepůjde podle představ. V těchto situacích je důležité zůstat v pohodě. Nemějte zbytečné výčitky. Těhotenské chutě jsou zpravidla krátkodobé,“ uklidňuje výživová poradkyně. Pokud jste zaslechla větu o tom, že byste měla jíst za dva, tak na ni rychle zase zapomeňte. „Během prvního trimestru určitě není nutné navyšovat příjem energie,“ potvrzuje odbornice.
Stejné je to i s případnými nevolnostmi. Těžko se budete nutit do mísy salátu, když se vám z ní zvedá žaludek. Na případné nevolnosti se vám ale může podařit vyzrát – vyzkoušejte zázvor, třeba v podobě lízátek. A také si ráno na noční stolek připravte kousek sušenky nebo suchého rohlíku, do nějž kousnete, ještě než vstanete z postele. Pokud zvracíte a ztrácíte na váze, poraďte se se svým lékařem, který vám popřípadě doporučí, jestli je potřeba ztracené živiny nahradit – případně jak. Placentou se k miminku dostávají živiny, ale i škodliviny – ne všechny totiž dokáže odfiltrovat. Je proto důležité si potraviny i nápoje pečlivě vybírat.
Už od prvního trimestru nezapomínejte na omega-3 a -6 nenasycené mastné kyseliny, které významně ovlivňují vývoj nervové soustavy miminka. Dále hořčík, vápník a také železo, které najdeme v rybách, drůbeži, celozrnném chlebu a obilovinách, listové zelenině, luštěninách, sušeném ovoci, vařených vejcích a červeném masu. Snažte se myslet na to, že to, co miminku v prvních týdnech života odpíráte, vezme si doslova na váš úkor. Kromě alkoholu a kávy, tu vyměňte za caro nebo špaldový nápoj, si dejte pozor i na léky, a to právě obzvláště v prvním trimestru. Pokud máte sebemenší podezření, že čekáte miminko nebo můžete být potenciálně těhotná, vždy se poraďte s lékařem nebo v lékárně o jakémkoli léku, který máte užívat.
Důležitou látkou pro první trimestr jsou tzv. foláty, což je přírodní forma kyseliny listové, která je, jak už jsme zmínili, především v prvním trimestru velice důležitá – je prevencí rozštěpových vad páteře miminka. Skvělým zdrojem jsou mandle, zobněte si je proto občas společně s jinými druhy ořechů nebo semínek. Představují také zdravé tuky a jsou bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, manganu nebo železa.
Ve druhém trimestru už můžete kalorický příjem navýšit, určitě ne ale dvakrát tolik. „Ve druhém a třetím trimestru se doporučuje navýšit příjem energie přibližně o 250–300 kcal denně. Pro lepší představu jsou to bílý plnotučný jogurt (180 g), jablko a 10 kusů mandlí. Energetickou potřebu je nutné upravit individuálně podle výživového stavu ženy před těhotenstvím s přihlédnutím k fyzické aktivitě a míře stresu,“ říká Radka Brhelová.
V průběhu těhotenství se zvyšuje potřeba vápníku, smlsněte si proto na zakysaných mléčných výrobcích, tvarohu a máku. Vápník můžete získat z listové zeleniny, pomerančové šťávy, mléka, jogurtu a sýru. Denně byste měla jíst čtyři porce potravin bohatých na vápník. Jeho absorpci podpoří vitamin D, který získáte opět z ryb. Naopak ji snižují bílá mouka nebo rafinovaný cukr. Nezapomínejte ani na dostatečný příjem bílkovin, jejichž vhodným zdrojem jsou vejce, libové maso, ryby a luštěniny (nejstravitelnější je červená čočka). Jestliže konzumujete ryby častěji, střídejte druhy a vyhýbejte se těm s vyšším obsahem rtuti, jako jsou žralok, mečoun, makrela nebo tuňák. Místo toho si dejte třeba lososa.
Většina základních orgánů miminka je zformována, stále se ale vyvíjejí třeba plíce, srdce nebo ledviny. Váha miminka se blíží celému kilogramu. Miminko už slyší váš hlas „zvenku“. Druhý trimestr bývá ze všech nejpříjemnější, energie máte na rozdávání. Většina maminek ho pokládá za nejkrásnější období těhotenství, tak si ho pořádně užijte!
Ke konci druhého trimestru už bříško značně povyrostlo, snažte se proto jíst menší porce, zato častěji, nezapomeňte na pravidelné svačinky. Americký lékař a výživový poradce Jonny Bowden ve své knize 100 nejzdravějších jídel pro nastávající maminky doporučuje hned několik potravin, které vnímá pro druhý trimestr jako klíčové. Jednou z nich je stále oblíbenější avokádo, a to pro svůj vyšší obsah kvalitního tuku. Ze stejného důvodu to jsou i chia semínka (i kvůli minerálům), mrkev jako zdroj betakarotenu nebo cizrna (vápník a vláknina). Dále fíky jako zdroj vápníku, konopná semínka (omega-3 a -6 nenasycené mastné kyseliny), kurkuma pro protizánětlivé vlastnosti nebo římský salát plný antioxidantů a vlákniny a mnoho dalšího. Pokud se ovšem stravujete pestře, není třeba myslet na konkrétní potraviny ani to s nimi výrazně přehánět, abyste si nezpůsobila žaludeční potíže nebo nevyvolala alergickou reakci.
Blížíte se do finále. Miminko stále roste, buduje si svaly a tukovou tkáň, tříbí své smysly. Bříško se zvětšuje a rostoucí děloha utlačuje okolní orgány včetně žaludku. Třetí trimestr je proto hodně o malých porcích. Maminky ke konci těhotenství často trápí pálení žáhy, nadýmání a pocit těžkosti. Snažte se proto jíst menší porce každé dvě až tři hodiny, naposledy tři hodiny před spaním. Obzvlášť v teplých měsících vás také můžou nepříjemně překvapit otoky. Hoďte nožky nahoru, kdykoli to jde, a zařaďte do jídelníčku také přírodní diuretika, která pomůžou snazšímu odvodu vody – třeba meloun, celer, okurky nebo meruňky. Přidejte si do salátu list pampelišky nebo ochutnejte ovesný čaj. Omezte sůl, čímž můžete případně upravit i vyšší krevní tlak.
Vrátíme-li se k Jonny Bowdenovi a jeho knize, vyzdvihuje ve třetím trimestru hned několik potravin, které maminkám mohou prospět. Infekci močových cest lze předcházet pojídáním brusinek, ledvinám uleví třeba řapíkatý celer. Zajímavé množství antioxidantů mají podle něj i černé fazole. Neochuďte se ani o bylinky – třeba taková petrželka je skvělým zdrojem vitaminu C. Pokud vám tvrdne bříško nebo vás trápí křeče dolních končetin, lékař vám možná předepíše hořčík. Nadále platí nutnost dostatečného příjmu vápníku, jodu, železa nebo zinku. Strava by měla být z kvalitních zdrojů a splňovat základy racionální výživy.
„Nejdůležitější je, aby se nastávající maminka cítila dobře, a proto si myslím, že není dobré to přehánět s konkrétními doporučeními. Některé z nich se potom na konkrétní věci mohou příliš upínat a přehánět to. Než aby si pak těhotenství užívaly, stresují se, co smí a nesmí,“ doplňuje výživová poradkyně. Až se každopádně miminko narodí, nezapomeňte pestrou stravu dodržovat i během kojení. Svými návyky totiž přirozeně ovlivňujete i své děti, pro které jste vzorem.
Mgr. Radka Brhelová, výživová poradkyně (radkabrhelova.cz)
Proč tolik myslet na to, co v těhotenství jím?
Stravování v těhotenství ovlivňuje chování i zdraví dítěte. Proto je ideální, když se stravujete zdravě už před těhotenstvím. Díky kvalitnímu jídelníčku je možné snížit riziko vzniku vývojových vad, civilizačních onemocnění, hyperaktivity, ale také ovlivnit porodní hmotnost a zlepšit vývoj mozku. Stejně jako na stravu by nastávající maminka měla myslet na dostatek pravidelného pohybu. Doplňování vitaminů a minerálů je ideální řešit u každé těhotné ženy individuálně.
Hodně se mluví i o bylinkách. Jak je to s nimi v těhotenství?
Určitě nedoporučuji užívat bylinky v nadměrném množství. Některé z nich mohou při dlouhodobém a nadměrném užívání ovlivňovat děložní činnost a překrvení pánevních orgánů. Pokud budete bylinky střídat a vařit slabé výluhy, není s nimi žádný problém.
A co se týče ryb – jak je to s jejich konzumací?
Rybu je dobré zařadit 2x až 3x týdně. Lepší je ale vyhnout se těm, které mají vyšší obsah rtuti – mečoun, tuňák, štika, candát, makrela, okoun – a upřednostňovat ryby z volného výlovu.
Jak vnímáte vegetariánství v těhotenství? Dá se i přes to, že nastávající maminka nejí maso, zajistit v jídelníčku vše potřebné pro zdárný vývoj miminka?
Pokud se žena tímto způsobem stravuje už před těhotenstvím a je zdravotně v pořádku, může v tom pokračovat i v těhotenství. Doporučuji lékaře informovat, že se stravuji alternativně, a být pod detailnější kontrolou. Je dobré zajistit si sledování hodnot železa, vitaminu B12 a kyseliny listové, aby byly případné deficity včas zjištěny a doplněny. Rizikový je také deficit vápníku a bílkovin.