[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Samozřejmě každý rodič dobře ví, že zelenina je pro děti zdravá a přínosná, a měl by jim ji nabízet každý den. Jenže jak ji do nich dostat, když se malí a mlsní strávníci zuby nehty brání a prskají do všech stran, to už nikdo neporadí. Jistě, existuje řada fíglů a drobných „podvůdků“, kterých se mámy dopouštějí při „pašování“ kousků zeleniny do obědového menu.
Zeleninu jí (podle údajů společnosti Výživa dětí) alespoň občas až 80 % dětí ve věku od jednoho do tří let. Když už ji ale konzumují, jde většinou o zhruba tři nebo čtyři osvědčené a tradiční druhy, jako je mrkev, brokolice, dýně a květák, případně ještě hrášek. Přitom, podle odborníků na výživu, kdo se nenaučí jíst zeleninu v raném dětství, mívá s ní problém i v dospělosti.
Mezinárodní studie, zveřejněná v odborném časopise Journal of Nutrition, přinesla zjištění, že více než čtvrtina batolat a předškoláků nejí zeleninu buď vůbec, nebo jen velmi omezeně.
Co by měl v takové situaci udělat rodič? V první řadě se nevzdávat a zeleninu dítěti opakovaně a s velkou trpělivostí nabízet. Není to snadné, ale podle lékařů a nutričních specialistů velmi důležité. Výběrem potravin v prvních letech života vašeho potomka totiž pokládáte základy jeho zdravé budoucnosti a rovněž eliminujete riziko vzniku alergií, autoimunitních chorob a dalších obtíží.
„Úkolem rodičů je vyvinout maximální snahu, aby jejich dítě jedlo zdravě a jeho jídelníček byl pestrý, složený z velké části z čerstvých surovin. Naučte ho správně jíst,“ zdůrazňuje pediatr Dr. Ryan Carvalho. Začněte třeba tím, že uděláte z jídla zábavu a budete si ho užívat. Nechte ratolest kreslit tyčinkou z mrkve v pastinákové kaši, z dýně a řapíkatého celeru nakrájejte hranolky a upečte v troubě, na brokolicovou polévku navrstvěte sněhovou čepici ze zakysané smetany nebo jogurtu. Jezte všichni spolu a nebojte se u stolu hrát! Snažte se o rozmanitost a barevnost, dejte si práci s dekorací talíře. Všichni přeci „jíme očima“ a u prcků to platí dvojnásob!
Dětská obezita je jedním z největších problémů dnešní společnosti. Předškoláků a školáků, kteří trpí nadváhou nebo přímo obezitou, každoročně přibývá, někteří odborníci tento stav již nazývají epidemií. „Dětská obezita se za posledních 30 let v USA ztrojnásobila, což je alarmující! Studie „The Feeding Infants and Toddler Study“ se zaměřila na to, jak se stravují a co jedí nejmenší děti. Jelikož to, čím je krmíte, utváří základ pro jejich celoživotní stravovací návyky a také určuje budoucí chuťové preference,“ vysvětluje Dr. Carvalho.
Průzkum se přitom zaměřil nejen na to, co děti jedí, ale zejména na to, co nejedí, co jim v jídelníčku chybí. To je totiž neméně důležité. Vědci zjistili mimo jiné skutečnost, že mnozí rodiče nepřikládají zelenině v dětské stravě velký význam a přísun vitaminů a minerálů kompenzují potravinovými doplňky. Podle odborníků tím sice dítku neublíží, neměli by se ale domnívat, že tabletky a pilulky plnohodnotně nahradí skutečné jídlo a zdravé stravovací návyky. Z dlouhodobého hlediska jde o velmi nebezpečný trend!
Výsledky studie mimo jiné ukázaly, že strava jednoho z pěti batolat do dvou let věku je chudá na železo, které je nepostradatelné pro správný vývoj mozku, srdce i krvetvorbu. Dokonce tři děti ze čtyř do tří let konzumují nadměrné množství sodíku, čímž jsou vystavené mnohem vyššímu riziku vzniku vysokého krevního tlaku a srdečních chorob později v životě.
Pokud jde o důležitý vitamin D, jen necelá čtvrtina dětí do dvou let ho do těla dostává v potřebném a doporučeném množství přirozenou stravou (mléko, jogurty, sýry, tučné ryby, vejce, máslo…). Právě vitamin D je přitom zodpovědný za zdravý vývoj a růst kostí, napomáhá správné funkci imunitního systému a organismus ho potřebuje pro efektitvní vstřebávání vápníku. „Pozitivní zprávou naopak je, že narůstá počet maminek, které své děti kojí a chtějí v tom pokračovat co možná nejdéle. Potvrdilo se také, že batolata a předškoláci konzumují dostatečné množství čerstvého ovoce a celozrnných produktů (pečivo, cereálie…), což jsou podstatné zdroje vlákniny,“ říká Dr. Carvalho.