Maminka.czZdraví

Jí vaše batole málo zeleniny? Hrozí mu cukrovka i potíže se srdcem!

Simona Procházková 18.  10.  2019
Nepřeberné množství doporučení a pouček, čím bychom měli krmit své ratolesti, slyšíme a čteme v jednom kuse. „Hlavně hodně zeleniny!“ je jistě krásné předsevzetí, realita bývá ale často trošku bojem. Co děti opravdu jedí a jak by se k tomu měli postavit rodiče?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě každý rodič dobře ví, že zelenina je pro děti zdravá a přínosná, a měl by jim ji nabízet každý den. Jenže jak ji do nich dostat, když se malí a mlsní strávníci zuby nehty brání a prskají do všech stran, to už nikdo neporadí. Jistě, existuje řada fíglů a drobných „podvůdků“, kterých se mámy dopouštějí při „pašování“ kousků zeleniny do obědového menu.

Bonbon, nebo brokolici? Když se správně zeptáte, batolata dají přednost zelenině

Zeleninu jí (podle údajů společnosti Výživa dětí) alespoň občas až 80 % dětí ve věku od jednoho do tří let. Když už ji ale konzumují, jde většinou o zhruba tři nebo čtyři osvědčené a tradiční druhy, jako je mrkev, brokolice, dýně a květák, případně ještě hrášek. Přitom, podle odborníků na výživu, kdo se nenaučí jíst zeleninu v raném dětství, mívá s ní problém i v dospělosti.

Nechutná? Nesmíte to vzdát!

Mezinárodní studie, zveřejněná v odborném časopise Journal of Nutrition, přinesla zjištění, že více než čtvrtina batolat a předškoláků nejí zeleninu buď vůbec, nebo jen velmi omezeně. 

Nejí zeleninu? Víme, proč je zdravá a jak ji nabízet dětem

Co by měl v takové situaci udělat rodič? V první řadě se nevzdávat a zeleninu dítěti opakovaně a s velkou trpělivostí nabízet. Není to snadné, ale podle lékařů a nutričních specialistů velmi důležité. Výběrem potravin v prvních letech života vašeho potomka totiž pokládáte základy jeho zdravé budoucnosti a rovněž eliminujete riziko vzniku alergií, autoimunitních chorob a dalších obtíží.

„Úkolem rodičů je vyvinout maximální snahu, aby jejich dítě jedlo zdravě a jeho jídelníček byl pestrý, složený z velké části z čerstvých surovin. Naučte ho správně jíst,“ zdůrazňuje pediatr Dr. Ryan Carvalho. Začněte třeba tím, že uděláte z jídla zábavu a budete si ho užívat. Nechte ratolest kreslit tyčinkou z mrkve v pastinákové kaši, z dýně a řapíkatého celeru nakrájejte hranolky a upečte v troubě, na brokolicovou polévku navrstvěte sněhovou čepici ze zakysané smetany nebo jogurtu. Jezte všichni spolu a nebojte se u stolu hrát! Snažte se o rozmanitost a barevnost, dejte si práci s dekorací talíře. Všichni přeci „jíme očima“ a u prcků to platí dvojnásob!

Zelenina v utajení: Tyto báječné zeleninové recepty si děti zamilují

Nevyrostou z toho!

Dětská obezita je jedním z největších problémů dnešní společnosti. Předškoláků a školáků, kteří trpí nadváhou nebo přímo obezitou, každoročně přibývá, někteří odborníci tento stav již nazývají epidemií. „Dětská obezita se za posledních 30 let v USA ztrojnásobila, což je alarmující! Studie „The Feeding Infants and Toddler Study“ se zaměřila na to, jak se stravují a co jedí nejmenší děti. Jelikož to, čím je krmíte, utváří základ pro jejich celoživotní stravovací návyky a také určuje budoucí chuťové preference,“ vysvětluje Dr. Carvalho.

Průzkum se přitom zaměřil nejen na to, co děti jedí, ale zejména na to, co nejedí, co jim v jídelníčku chybí. To je totiž neméně důležité. Vědci zjistili mimo jiné skutečnost, že mnozí rodiče nepřikládají zelenině v dětské stravě velký význam a přísun vitaminů a minerálů kompenzují potravinovými doplňky. Podle odborníků tím sice dítku neublíží, neměli by se ale domnívat, že tabletky a pilulky plnohodnotně nahradí skutečné jídlo a zdravé stravovací návyky. Z dlouhodobého hlediska jde o velmi nebezpečný trend!

Veganské jídlo ve školkách? Podle odborníka dětem spíše škodí

Je to vaše zodpovědnost!

Výsledky studie mimo jiné ukázaly, že strava jednoho z pěti batolat do dvou let věku je chudá na železo, které je nepostradatelné pro správný vývoj mozku, srdce i krvetvorbu. Dokonce tři děti ze čtyř do tří let konzumují nadměrné množství sodíku, čímž jsou vystavené mnohem vyššímu riziku vzniku vysokého krevního tlaku a srdečních chorob později v životě.

Pokud jde o důležitý vitamin D, jen necelá čtvrtina dětí do dvou let ho do těla dostává v potřebném a doporučeném množství přirozenou stravou (mléko, jogurty, sýry, tučné ryby, vejce, máslo…). Právě vitamin D je přitom zodpovědný za zdravý vývoj a růst kostí, napomáhá správné funkci imunitního systému a organismus ho potřebuje pro efektitvní vstřebávání vápníku. „Pozitivní zprávou naopak je, že narůstá počet maminek, které své děti kojí a chtějí v tom pokračovat co možná nejdéle. Potvrdilo se také, že batolata a předškoláci konzumují dostatečné množství čerstvého ovoce a celozrnných produktů (pečivo, cereálie…), což jsou podstatné zdroje vlákniny,“ říká Dr. Carvalho.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Výživa a stravování, Batole, Rodiče, Cukr, cukrovka, srdce, Zelenina, Zelení, Brokolice, Výživa dětí, ALA, Pastiňák, Malo, Obezita, Vitamín, USA, Ratolest, Vaš, Zdraví na Heureka.cz