Maminka.czVýživa a stravování

Jídlo v cizích krajích

Zuzana Labudová 8.  7.  2014
Aby byla dovolená skutečně dovolenou, zkuste si přípravu jídla pro vaše děti usnadnit. V cizině totiž mohou ochutnat leccos. Jaký jídelníček stojí za přípravu a proč byste neměla zapomínat na pitný režim celé rodiny?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud ještě plně kojíte, budete to mít zcela bez práce. V případě krmení umělou mléčnou výživou se vlastně oproti domácímu prostředí také nic nezmění. Doporučuje se spíše vzít osvědčený přípravek z domova než experimentovat s místními produkty, což by mohlo skončit zažívacími potížemi, a ty si zvláště na dovolené rádi odpustíme. Pro zdárný průběh krmení je samozřejmě nutné používat výhradně balenou kojeneckou vodu. Pro batolátko, které již přikrmujete, přibalte oblíbené konzervičky. Změn a rozruchu bude už tak dost, a tak strava, na kterou je dítě zvyklé, přispěje k rychlejší aklimatizaci. Řešit až na místě, co dáme řvoucímu batoleti, se tedy opravdu nemusí vyplatit.

Faraonova pomsta

Na druhou stranu si ve většině kvalitních hotelů vybere už i batole. Jestliže cestujete po Evropě, nemáte se čeho obávat, protože strava i hygienické podmínky jsou s těmi českými zcela srovnatelné.

Pokud se rozhodnete jet do některé ze severoafrických destinací, volte raději pětihvězdičkový hotel a dávejte pozor na vše, co vaše dítě sní. I v případě ovoce je dobré volit ty druhy, které můžete sami oloupat, případně je omyjete balenou vodou. Rozhodně se v Egyptě či Tunisu vyhněte ledu v nápojích a raději nepokoušejte faraona, aby na vaše dítě neseslal svou pomstu v podobě úporného průjmu a bolestí bříška. To znamená nejíst jídlo u pouličních prodejců, v hotelech konzumovat balenou vodu či ověřené nápoje z originálních láhví a také čištění zubů provádět pouze s vodou z láhve, nikoli z kohoutku. Na druhou stranu je pravda, že děti mívají kachní žaludky, takže faraon obvykle zasáhne spíše dospělé. Přesto byste měli mít s sebou některý z léků na průjem, jež jsou vhodné pro děti, třeba Smectu, nebo požádat hotelového lékaře o místní tabletku vhodnou pro děti (obvykle na rozdíl od těch našich účinkuje prakticky hned).

Hranolky s hranolky

Výhodou programu all inclusive, který většina hotelů vhodných pro pobyty rodin s dětmi nabízí, je zejména to, že si skutečně odpočinete od vaření, chystání jídla, uklízení ze stolu a mytí nádobí.

Na druhou stranu mnoho dětí sklouzne na dovolené ke stereotypu, takže snídají každý den míchaná vejce nebo volské oko, v poledne si dají hranolky a jako přílohu pro jistotu hranolky, odpoledne posvačí palačinky a večer se nacpou miniaturními zákusky. Nejenže to není nic moc zdravého – na dovolené by se sem tam nějaký prohřešek snad dal tolerovat –, především ale děti zbytečně přicházejí o místní pochoutky. A domácí jídlo patří k poznávání cizí země úplně stejně jako výlet za památkami nebo snaha naučit se aspoň pár místních slovíček.

Památky Chorvatska: Velký přehled historických zajímavostí - Lidé a Země

Středomořská dieta

Mnoho českých rodin míří rok co rok do Středomoří nebo k Jadranu. Tyto oblasti (řecké ostrovy i pevnina, Španělsko a Kanárské ostrovy, Chorvatsko či Itálie) jsou jako stvořené k poznávání místních specialit, které jsou navíc většinou doslova příkladem kvalitní a pestré stravy. Základními surovinami jsou zde čerstvá zelenina upravovaná na všechny možné způsoby, ryby, kvalitní olivový olej a spousta bylinek. Takový způsob stravování příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a celý kardiovaskulární systém, předchází cévním mozkovým příhodám, srdečnímu selhání a trombóze a preventivně působí rovněž proti onkologickým onemocněním. Tak proč ji nedopřát i dětem?

Pizza, ryby, masíčko

Italskou pizzu – samozřejmě bez pikantního salámu nebo plísňového sýra – si může dát už batole. Margheritu s rajčatovým sugem, mozzarellou a oreganem, upečenou v peci, můžete s klidem nechat ochutnat i batoleti.

Podobně to platí u italských těstovin, které děti stejně nejraději konzumují s jednoduchou rajčatovou omáčkou nebo jen s olivovým olejem či pestem.

Mnoho českých dětí nemá rádo ryby kvůli kostem a také proto, že my Češi neumíme ryby příliš dobře upravit. Když ale děti ochutnají skvěle připravenou rybu přímo u moře a vy se zeptáte na recept, možná s rybím pokrmem uspějete i doma. V Řecku děti milují souvlaki neboli malé špízky s kostičkami masa z kuřete či jehněčího. Maso naložené v olivovém oleji s bylinkami mohou rovněž i malé děti.

Zmrzliny není nikdy dost

Na druhou stranu jsou prázdniny a léto vůbec obdobím, kdy si i my dospělí leccos dopřejeme. V horkém podnebí možná děti nebudou mít zrovna chuť k jídlu, zato se budou chtít osvěžit a zchladit. Zmrzlina se pak jeví jako ta nejlepší varianta. Byla by škoda kupovat ve zmrzlinářských velmocích na jihu Evropy balené nanuky, které známe i od nás, proto vyhledejte domácí cukrárnu nebo si nechte poradit od místních, kam zajít na ten nejlepší kopeček zmrzliny.

Co kde ochutnat?

Itálie – tady je volba jasná. Těstoviny všech možných barev a tvarů, klidně jen s olivovým olejem, a pizza – dětem nejvíc chutná ta nejobyčejnější varianta. V proslulém dezertu tiramisu bývají syrové žloutky, proto děti nasměrujte spíše ke zmrzlině, v Itálii je skvělá a vyrobená z kvalitních surovin prakticky všude.

Francie – děti asi úplně nejvíc ocení klasickou francouzskou bagetu, dostupnou na každém rohu v malých pekařstvích. Možná se i vy budete divit, jak může takový kousek obyčejného bílého pečiva chutnat. Děti jistě rády ochutnají také vynikající místní džemy. Proslulé měkké sýry nechte raději jen dospělým.

Chorvatsko – malé masožrouty potěší zejména pljeskavica z mletého masa. Na gumové mleté karbanátky ze školní jídelny zapomeňte, tyhle obrovské placky dietního mletého masa se jen rozplývají na jazyku a chutnají opravdu skvěle.

Řecko – vynikající masové špízy z jemného masíčka budou chutnat všem, stejně jako třeba hustý řecký jogurt s medem a ořechy.

Slovensko – brynzové halušky jsou pro malé děti příliš výrazné, navíc nepasterizovaná brynza a špek nejsou zrovna prototypem dětských potravin. Proto jim nabídněte spíše sýrové nitě. Nejsou tak slané jako k nám dovážené korbáčiky, a navíc si s nimi děti užijí spoustu legrace. Výborný tip třeba pro dlouhou cestu zpátky domů.

K letní dovolené by ochutnávání místních pochutin rozhodně patřit mělo, stejně jako sluníčko nebo moře. Vždy ale zvažujte, jestli jste na správném místě a restaurace či stánek ve vás budí důvěru. S tím vám pomůže jeden pohled do místnosti či na stolky, kde se jí. Jsou čisté, mají v daném zařízení dost hostů a jídlo se „točí“? Pokud tomu tak není, vydejte se raději o dům dál.


Pitný režim během prázdnin

Abyste dorazili tam, kam máte, dbejte opravdu pečlivě o pitný režim.

Zvýšená nehodovost je způsobena nejenom větším množstvím aut na silnicích, ale také nedostatečným odpočinkem řidičů. Pokud na cesty vyráží celá rodina, není nic jednoduššího než se u volantu pravidelně střídat. Velmi důležité je také správné dodržování pitného režimu a stravování.

Venku je horko, v autě máte zapnutou klimatizaci, ale myslete také na to, jak moc se během cesty naše tělo dehydratuje, aniž bychom si to uvědomovali. „Přesušený vzduch z klimatizací v letním období vede ke ztrátám tekutin, které jsou enormní, zejména u dětí a osob při dlouhých jízdách autem nebo v letadle,“ vysvětluje MUDr. Zdeněk Zadák. Je proto nezbytné hlídat pravidelný přísun kvalitní pramenité nebo minerální vody, a to jak u samotného řidiče, tak u dětí.

Zdraví rodiny je na prvním místě

Velkým nešvarem při delším cestování je i snaha zamezit nutnosti častých zastávek „na čurání“ nebo návštěvám toalet v letadle. Proto dnes mnoho lidí během cesty raději méně pije. V letadle je to možná ještě častější problém než v jiných dopravních prostředcích. „Pokud nepijeme, pak v suchém prostředí v letadle dojde dehydratováním k postupnému zahuštění krve se zvýšenou schopností ke srážení a vzniku trombóz,“ dodává MUDr. Zadák. Dostatečná hydratace je proto důležitá, navíc pohybem po letadle krev v nohách rozproudíme a zamezíme jejich natékání. Myslet bychom měli rovněž na své děti. Nebuďme líní se s nimi vypravit i do poněkud stísněných prostor toalet v letadle a nebručme, když ze zadního sedadla naše ratolesti zase špitají, že potřebují čurat. Naopak je dostatečně hlídejme, že během cesty pravidelně pijí, ideálně nějakou pramenitou nebo minerální vodu.

Jak pít v cizině?

Máme za sebou cestu a konečně jsme se ubytovali? Ani tady naše péče o správný pitný režim rodiny nekončí. Každá pečlivá maminka si už dopředu zjišťuje informace o podmínkách v zemi nebo místě, kam se svými dětmi míří. Je tam kohoutková voda pitná? Můžeme ji se svou rodinou pít, nebo budeme raději kupovat balenou vodu? Určitě platí jedno univerzální pravidlo: Pokud někde není pití vody z kohoutku doporučeno, nepijme ji a už vůbec ji nedávejme našim dětem. A pokud si nejsme jisti, raději vsaďme na kvalitní balenou vodu z obchodu. Tím totiž nikdy nic nezkazíme a možná předejdeme nepříjemným starostem.

Témata: Časopis Maminka, jídlo, Výživa a stravování, Chorvatsko, Prohřešek, Cizí země, Korba, All inclusive, Jih Evropy, Tiramisu, Nejlepší varianta, Kohoutková, Tunis, Zdárný průběh, Jadran, Smectu, Španělsko, Srdeční selhání, Čerstvá zelenina, Kardiovaskulární systém, Italsko, Krajíc, Volské oko, Řecký jogurt, Brynza