Maminka.czVýživa a stravování

Jídlo v cizích krajích

Zuzana Labudová 8.  7.  2014
Aby byla dovolená skutečně dovolenou, zkuste si přípravu jídla pro vaše děti usnadnit. V cizině totiž mohou ochutnat leccos. Jaký jídelníček stojí za přípravu a proč byste neměla zapomínat na pitný režim celé rodiny?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud ještě plně kojíte, budete to mít zcela bez práce. V případě krmení umělou mléčnou výživou se vlastně oproti domácímu prostředí také nic nezmění. Doporučuje se spíše vzít osvědčený přípravek z domova než experimentovat s místními produkty, což by mohlo skončit zažívacími potížemi, a ty si zvláště na dovolené rádi odpustíme. Pro zdárný průběh krmení je samozřejmě nutné používat výhradně balenou kojeneckou vodu. Pro batolátko, které již přikrmujete, přibalte oblíbené konzervičky. Změn a rozruchu bude už tak dost, a tak strava, na kterou je dítě zvyklé, přispěje k rychlejší aklimatizaci. Řešit až na místě, co dáme řvoucímu batoleti, se tedy opravdu nemusí vyplatit.

Faraonova pomsta

Na druhou stranu si ve většině kvalitních hotelů vybere už i batole. Jestliže cestujete po Evropě, nemáte se čeho obávat, protože strava i hygienické podmínky jsou s těmi českými zcela srovnatelné.

Pokud se rozhodnete jet do některé ze severoafrických destinací, volte raději pětihvězdičkový hotel a dávejte pozor na vše, co vaše dítě sní. I v případě ovoce je dobré volit ty druhy, které můžete sami oloupat, případně je omyjete balenou vodou. Rozhodně se v Egyptě či Tunisu vyhněte ledu v nápojích a raději nepokoušejte faraona, aby na vaše dítě neseslal svou pomstu v podobě úporného průjmu a bolestí bříška. To znamená nejíst jídlo u pouličních prodejců, v hotelech konzumovat balenou vodu či ověřené nápoje z originálních láhví a také čištění zubů provádět pouze s vodou z láhve, nikoli z kohoutku. Na druhou stranu je pravda, že děti mívají kachní žaludky, takže faraon obvykle zasáhne spíše dospělé. Přesto byste měli mít s sebou některý z léků na průjem, jež jsou vhodné pro děti, třeba Smectu, nebo požádat hotelového lékaře o místní tabletku vhodnou pro děti (obvykle na rozdíl od těch našich účinkuje prakticky hned).

Hranolky s hranolky

Výhodou programu all inclusive, který většina hotelů vhodných pro pobyty rodin s dětmi nabízí, je zejména to, že si skutečně odpočinete od vaření, chystání jídla, uklízení ze stolu a mytí nádobí.

Na druhou stranu mnoho dětí sklouzne na dovolené ke stereotypu, takže snídají každý den míchaná vejce nebo volské oko, v poledne si dají hranolky a jako přílohu pro jistotu hranolky, odpoledne posvačí palačinky a večer se nacpou miniaturními zákusky. Nejenže to není nic moc zdravého – na dovolené by se sem tam nějaký prohřešek snad dal tolerovat –, především ale děti zbytečně přicházejí o místní pochoutky. A domácí jídlo patří k poznávání cizí země úplně stejně jako výlet za památkami nebo snaha naučit se aspoň pár místních slovíček.

Památky Chorvatska: Velký přehled historických zajímavostí - Lidé a Země

Středomořská dieta

Mnoho českých rodin míří rok co rok do Středomoří nebo k Jadranu. Tyto oblasti (řecké ostrovy i pevnina, Španělsko a Kanárské ostrovy, Chorvatsko či Itálie) jsou jako stvořené k poznávání místních specialit, které jsou navíc většinou doslova příkladem kvalitní a pestré stravy. Základními surovinami jsou zde čerstvá zelenina upravovaná na všechny možné způsoby, ryby, kvalitní olivový olej a spousta bylinek. Takový způsob stravování příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a celý kardiovaskulární systém, předchází cévním mozkovým příhodám, srdečnímu selhání a trombóze a preventivně působí rovněž proti onkologickým onemocněním. Tak proč ji nedopřát i dětem?

Pizza, ryby, masíčko

Italskou pizzu – samozřejmě bez pikantního salámu nebo plísňového sýra – si může dát už batole. Margheritu s rajčatovým sugem, mozzarellou a oreganem, upečenou v peci, můžete s klidem nechat ochutnat i batoleti.

Podobně to platí u italských těstovin, které děti stejně nejraději konzumují s jednoduchou rajčatovou omáčkou nebo jen s olivovým olejem či pestem.

Mnoho českých dětí nemá rádo ryby kvůli kostem a také proto, že my Češi neumíme ryby příliš dobře upravit. Když ale děti ochutnají skvěle připravenou rybu přímo u moře a vy se zeptáte na recept, možná s rybím pokrmem uspějete i doma. V Řecku děti milují souvlaki neboli malé špízky s kostičkami masa z kuřete či jehněčího. Maso naložené v olivovém oleji s bylinkami mohou rovněž i malé děti.

Zmrzliny není nikdy dost

Na druhou stranu jsou prázdniny a léto vůbec obdobím, kdy si i my dospělí leccos dopřejeme. V horkém podnebí možná děti nebudou mít zrovna chuť k jídlu, zato se budou chtít osvěžit a zchladit. Zmrzlina se pak jeví jako ta nejlepší varianta. Byla by škoda kupovat ve zmrzlinářských velmocích na jihu Evropy balené nanuky, které známe i od nás, proto vyhledejte domácí cukrárnu nebo si nechte poradit od místních, kam zajít na ten nejlepší kopeček zmrzliny.

Co kde ochutnat?

Itálie – tady je volba jasná. Těstoviny všech možných barev a tvarů, klidně jen s olivovým olejem, a pizza – dětem nejvíc chutná ta nejobyčejnější varianta. V proslulém dezertu tiramisu bývají syrové žloutky, proto děti nasměrujte spíše ke zmrzlině, v Itálii je skvělá a vyrobená z kvalitních surovin prakticky všude.

Francie – děti asi úplně nejvíc ocení klasickou francouzskou bagetu, dostupnou na každém rohu v malých pekařstvích. Možná se i vy budete divit, jak může takový kousek obyčejného bílého pečiva chutnat. Děti jistě rády ochutnají také vynikající místní džemy. Proslulé měkké sýry nechte raději jen dospělým.

Chorvatsko – malé masožrouty potěší zejména pljeskavica z mletého masa. Na gumové mleté karbanátky ze školní jídelny zapomeňte, tyhle obrovské placky dietního mletého masa se jen rozplývají na jazyku a chutnají opravdu skvěle.

Řecko – vynikající masové špízy z jemného masíčka budou chutnat všem, stejně jako třeba hustý řecký jogurt s medem a ořechy.

Slovensko – brynzové halušky jsou pro malé děti příliš výrazné, navíc nepasterizovaná brynza a špek nejsou zrovna prototypem dětských potravin. Proto jim nabídněte spíše sýrové nitě. Nejsou tak slané jako k nám dovážené korbáčiky, a navíc si s nimi děti užijí spoustu legrace. Výborný tip třeba pro dlouhou cestu zpátky domů.

K letní dovolené by ochutnávání místních pochutin rozhodně patřit mělo, stejně jako sluníčko nebo moře. Vždy ale zvažujte, jestli jste na správném místě a restaurace či stánek ve vás budí důvěru. S tím vám pomůže jeden pohled do místnosti či na stolky, kde se jí. Jsou čisté, mají v daném zařízení dost hostů a jídlo se „točí“? Pokud tomu tak není, vydejte se raději o dům dál.


Pitný režim během prázdnin

Abyste dorazili tam, kam máte, dbejte opravdu pečlivě o pitný režim.

Zvýšená nehodovost je způsobena nejenom větším množstvím aut na silnicích, ale také nedostatečným odpočinkem řidičů. Pokud na cesty vyráží celá rodina, není nic jednoduššího než se u volantu pravidelně střídat. Velmi důležité je také správné dodržování pitného režimu a stravování.

Venku je horko, v autě máte zapnutou klimatizaci, ale myslete také na to, jak moc se během cesty naše tělo dehydratuje, aniž bychom si to uvědomovali. „Přesušený vzduch z klimatizací v letním období vede ke ztrátám tekutin, které jsou enormní, zejména u dětí a osob při dlouhých jízdách autem nebo v letadle,“ vysvětluje MUDr. Zdeněk Zadák. Je proto nezbytné hlídat pravidelný přísun kvalitní pramenité nebo minerální vody, a to jak u samotného řidiče, tak u dětí.

Zdraví rodiny je na prvním místě

Velkým nešvarem při delším cestování je i snaha zamezit nutnosti častých zastávek „na čurání“ nebo návštěvám toalet v letadle. Proto dnes mnoho lidí během cesty raději méně pije. V letadle je to možná ještě častější problém než v jiných dopravních prostředcích. „Pokud nepijeme, pak v suchém prostředí v letadle dojde dehydratováním k postupnému zahuštění krve se zvýšenou schopností ke srážení a vzniku trombóz,“ dodává MUDr. Zadák. Dostatečná hydratace je proto důležitá, navíc pohybem po letadle krev v nohách rozproudíme a zamezíme jejich natékání. Myslet bychom měli rovněž na své děti. Nebuďme líní se s nimi vypravit i do poněkud stísněných prostor toalet v letadle a nebručme, když ze zadního sedadla naše ratolesti zase špitají, že potřebují čurat. Naopak je dostatečně hlídejme, že během cesty pravidelně pijí, ideálně nějakou pramenitou nebo minerální vodu.

Jak pít v cizině?

Máme za sebou cestu a konečně jsme se ubytovali? Ani tady naše péče o správný pitný režim rodiny nekončí. Každá pečlivá maminka si už dopředu zjišťuje informace o podmínkách v zemi nebo místě, kam se svými dětmi míří. Je tam kohoutková voda pitná? Můžeme ji se svou rodinou pít, nebo budeme raději kupovat balenou vodu? Určitě platí jedno univerzální pravidlo: Pokud někde není pití vody z kohoutku doporučeno, nepijme ji a už vůbec ji nedávejme našim dětem. A pokud si nejsme jisti, raději vsaďme na kvalitní balenou vodu z obchodu. Tím totiž nikdy nic nezkazíme a možná předejdeme nepříjemným starostem.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, jídlo, Chorvatsko, Srdeční selhání, Korba, Zdárný průběh, Jadran, Nejlepší varianta, Smectu, Kardiovaskulární systém, All inclusive, Cizí země, Halušky, Stísněný prostor, Brynza, Kanárské ostrovy, Prohřešek, Jih Evropy, Čerstvá zelenina, Italsko, Pravidelný přísun, Řecko, Středomoří, Španělsko