Maminka.czČasopis Maminka

Jím pro dva, ne za dva!

Hana Machová 7.  5.  2009
Jím pro dva, ne za dva!
Jaká by měla být strava těhotných žen? Které potraviny jsou odborníky budoucím maminkám doporučovány a které naopak ne? A kolik by měla těhulka vlastně přibrat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství představuje mimořádné období v životě ženy, a proto by informace o vhodné výživě měly tvořit důležitou součást přípravy na otěhotnění. Není výjimkou, že otěhotnění předchází nevhodný stravovací režim v podobě redukčních diet nebo časté konzumace pokrmů rychlého občerstvení a instantních jídel.

Oblíbenému tvrzení našich babiček, že těhotná žena by měla jíst za dva, naštěstí odzvonilo. Především v prvních třech měsících nemusíte příjem energie třeba zvyšovat vůbec. Může dokonce dojít k tomu, že vaše váha během prvního trimestru klesne. Mohou za to zvýšené energetické požadavky na tvorbu placenty, plodu a krve a mnohdy také ranní nevolnosti spojené se zvracením. Teprve ve třetině až polovině těhotenství musíte začít energetický příjem pomalu zvyšovat a v posledních třech měsících těhotenství byste měla zvýšit denní kalorický příjem asi o 200-300 kcal, což se rovná jednomu banánu nebo středně velké sklenici mléka.

KVALITA NA PRVNÍM MÍSTĚ

Stejně jako v jiných obdobích života platí, že vaše strava by měla být pravidelná, pestrá a měla by zahrnovat všechny důležité složky - a to nejlépe v přirozené formě. Měla byste dbát na maximální kvalitu stravy, protože tím ovlivňujete vývoj dítěte.

KOLIK PŘIBRAT?

Optimální hmotnostní přírůstek představuje obvykle měřítko dostatečného energetického příjmu. U zdravé ženy s přiměřeným stavem výživy na počátku těhotenství je optimální váhový přírůstek na konci těhotenství 10-12 kg, vyšší u žen podvyživených (BMI pod 18,5): 14 kg a nižší u žen obézních: 6-8 kg. Budete se mnohem lépe cítit, když budete přibírat na váze postupně a nepřiberete najednou příliš mnoho. V prvních 2 měsících byste měla přibrat asi 2 kg a v dalších měsících asi 400 g za týden. Pak bude váš návrat k původní váze mnohem snazší.

CO JÍST PŘEDEVŠÍM

BÍLKOVINY Jsou nezbytné pro vývoj plodu během těhotenství. Jejich nedostatek představuje závažné riziko pro vývoj plodu a jeho mozku. Bílkoviny se nacházejí ve vejcích, v mase, v rybách, v mléčných výrobcích, luštěninách, v obilninách a ve výrobcích z nich. Živočišné bílkoviny mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin, a jsou proto v těhotenství výhodnější.

TUKYPodílejí se na výstavbě buněčných stěn a jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy plodu, a proto by bylo chybou je vynechat. Je ale třeba si uvědomit, že živočišné tuky konzumujeme v mléčných výrobcích a v mase. Na přípravu pokrmů a mazání na pečivo je vhodné používat především tuky rostlinné. Tím zajistíte správné zastoupení nasycených a nenasycených mastných kyselin ve stravě.

SACHARIDY Jsou důležitou složkou potravy, neboť poskytují organismu většinu energie.

Rozdělují se na jednoduché cukry a škroby. Je vhodné jíst potraviny obsahující škroby (těstoviny a brambory, rýži, celozrnné pečivo), neboť se z nich energie uvolňuje postupně a vzhledem k obsahu vlákniny jsou vhodné i jako prevence proti zácpě, která je v těhotenství častým problémem.

VITAMINY Potřebuje je nejen plod pro svůj správný vývoj, ale také imunitní systém matky, jsou důležité pro krvetvorbu a nervovou soustavu. Z vitaminů rozpustných ve vodě patří mezi nejdůležitější během těhotenství kyselina listová. Podílí se na buněčném dělení a růstu. Její nedostatek na počátku těhotenství je spojován s defekty neurální trubice a se zvýšenou pravděpodobností spontánních potratů, zpomalení růstu a předčasným porodem. Proto se doporučuje preventivně dbát na dostatečný příjem kyseliny listové, a to v dávce 0,4 mg denně. Kyselina listová je obsažena především v droždí, játrech, listové zelenině a ořeších. Ničí se varem. Pozor na játra, obsahují mnoho vitaminu A, který může mít teratogenní účinky při předávkování. Těhotenství klade také zvýšené nároky na přívod dalších látek, a to jodu, železa, vápníku a fosforu. Nedostatek jodu se může na plodu projevit již od 8. týdne těhotenství a následkem může být potrat, kretenismus a nízká porodní hmotnost dítěte.

Nejbohatším zdrojem jodu jsou například mořské ryby a jodizovaná sůl. Při nedostatku železa může vzniknout u těhotné ženy anemie. S ní stoupá riziko nedonošenosti a nízké porodní hmotnosti miminka. Bohatým zdrojem železa jsou maso, vejce, játra, droždí, ryby, vločky atd. Vápník je nezbytný pro zdravé kosti a zuby. Hlavním zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky a mléko. Pro normální růst je nezbytný také zinek. Nejlepším zdrojem je maso, mořské ryby a ostatní „plody moře“.

TEKUTINY Denně by měla těhotná žena vypít minimálně 2,5 litru vody. Vhodné jsou stolní vody, ovocné čaje a ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Káva a černý čaj ve vyšším množství jsou nevhodné a velmi riziková pro zdravý vývoj plodu je konzumace alkoholu.

NEVHODNÉ POTRAVINY Budoucí maminka by v každém případě měla vynechat velmi tučné potraviny (smetanové omáčky, slanina) a potraviny, které mohou vyvolat infekce (nepasterované mléčné výrobky, zejména sýry s modrou plísní, játra, játrové paštiky, nedostatečně tepelně zpracované maso a vejce, vnitřnosti).

VHODNÉ POTRAVINY Nezbytnou každodenní složkou potravy jsou zelenina, ovoce, zakysané mléčné výrobky a také libové maso.


ZÁSADY SPRÁVNÉHO JÍDELNÍČKU BUDOUCÍCH MAMINEK

Jezte pravidelně několikrát denně menší dávky, nepřejídejte se a vyhýbejte se nadměrné konzumaci tučných a smažených pokrmů. Denně zařazujte do svého jídelníčku kvalitní čerstvé ovoce a zeleninu. Tyto potraviny by měly tvořit součást každé porce vašeho denního jídla. Zajistíte si tak pravidelný a dostatečný přísun vitaminu C a také vlákniny. Konzumujte mléko a mléčné výrobky v dostatečném množství (vypijte nejméně 0,5 l mléka + zkonzumujte další mléčný výrobek) denně. Každý den vypijte nejméně 2,5 l neslazených nápojů, vyhýbejte se alkoholu! Jako zdroj bílkovin preferujte libové maso a mléčné výrobky, ale vyvarujte se všech uzenin, protože obsahují příliš mnoho tuku a soli.

Témata: Časopis Maminka, Zpracované maso, Hmotnostní přírůstek, Mléčný výrobek, Slanina, Nejbohatší zdroj