[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Těhotenství představuje mimořádné období v životě ženy, a proto by informace o vhodné výživě měly tvořit důležitou součást přípravy na otěhotnění. Není výjimkou, že otěhotnění předchází nevhodný stravovací režim v podobě redukčních diet nebo časté konzumace pokrmů rychlého občerstvení a instantních jídel.
Oblíbenému tvrzení našich babiček, že těhotná žena by měla jíst za dva, naštěstí odzvonilo. Především v prvních třech měsících nemusíte příjem energie třeba zvyšovat vůbec. Může dokonce dojít k tomu, že vaše váha během prvního trimestru klesne. Mohou za to zvýšené energetické požadavky na tvorbu placenty, plodu a krve a mnohdy také ranní nevolnosti spojené se zvracením. Teprve ve třetině až polovině těhotenství musíte začít energetický příjem pomalu zvyšovat a v posledních třech měsících těhotenství byste měla zvýšit denní kalorický příjem asi o 200-300 kcal, což se rovná jednomu banánu nebo středně velké sklenici mléka.
Stejně jako v jiných obdobích života platí, že vaše strava by měla být pravidelná, pestrá a měla by zahrnovat všechny důležité složky - a to nejlépe v přirozené formě. Měla byste dbát na maximální kvalitu stravy, protože tím ovlivňujete vývoj dítěte.
Optimální hmotnostní přírůstek představuje obvykle měřítko dostatečného energetického příjmu. U zdravé ženy s přiměřeným stavem výživy na počátku těhotenství je optimální váhový přírůstek na konci těhotenství 10-12 kg, vyšší u žen podvyživených (BMI pod 18,5): 14 kg a nižší u žen obézních: 6-8 kg. Budete se mnohem lépe cítit, když budete přibírat na váze postupně a nepřiberete najednou příliš mnoho. V prvních 2 měsících byste měla přibrat asi 2 kg a v dalších měsících asi 400 g za týden. Pak bude váš návrat k původní váze mnohem snazší.
BÍLKOVINY Jsou nezbytné pro vývoj plodu během těhotenství. Jejich nedostatek představuje závažné riziko pro vývoj plodu a jeho mozku. Bílkoviny se nacházejí ve vejcích, v mase, v rybách, v mléčných výrobcích, luštěninách, v obilninách a ve výrobcích z nich. Živočišné bílkoviny mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin, a jsou proto v těhotenství výhodnější.
TUKYPodílejí se na výstavbě buněčných stěn a jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy plodu, a proto by bylo chybou je vynechat. Je ale třeba si uvědomit, že živočišné tuky konzumujeme v mléčných výrobcích a v mase. Na přípravu pokrmů a mazání na pečivo je vhodné používat především tuky rostlinné. Tím zajistíte správné zastoupení nasycených a nenasycených mastných kyselin ve stravě.
SACHARIDY Jsou důležitou složkou potravy, neboť poskytují organismu většinu energie.
Rozdělují se na jednoduché cukry a škroby. Je vhodné jíst potraviny obsahující škroby (těstoviny a brambory, rýži, celozrnné pečivo), neboť se z nich energie uvolňuje postupně a vzhledem k obsahu vlákniny jsou vhodné i jako prevence proti zácpě, která je v těhotenství častým problémem.
VITAMINY Potřebuje je nejen plod pro svůj správný vývoj, ale také imunitní systém matky, jsou důležité pro krvetvorbu a nervovou soustavu. Z vitaminů rozpustných ve vodě patří mezi nejdůležitější během těhotenství kyselina listová. Podílí se na buněčném dělení a růstu. Její nedostatek na počátku těhotenství je spojován s defekty neurální trubice a se zvýšenou pravděpodobností spontánních potratů, zpomalení růstu a předčasným porodem. Proto se doporučuje preventivně dbát na dostatečný příjem kyseliny listové, a to v dávce 0,4 mg denně. Kyselina listová je obsažena především v droždí, játrech, listové zelenině a ořeších. Ničí se varem. Pozor na játra, obsahují mnoho vitaminu A, který může mít teratogenní účinky při předávkování. Těhotenství klade také zvýšené nároky na přívod dalších látek, a to jodu, železa, vápníku a fosforu. Nedostatek jodu se může na plodu projevit již od 8. týdne těhotenství a následkem může být potrat, kretenismus a nízká porodní hmotnost dítěte.
Nejbohatším zdrojem jodu jsou například mořské ryby a jodizovaná sůl. Při nedostatku železa může vzniknout u těhotné ženy anemie. S ní stoupá riziko nedonošenosti a nízké porodní hmotnosti miminka. Bohatým zdrojem železa jsou maso, vejce, játra, droždí, ryby, vločky atd. Vápník je nezbytný pro zdravé kosti a zuby. Hlavním zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky a mléko. Pro normální růst je nezbytný také zinek. Nejlepším zdrojem je maso, mořské ryby a ostatní „plody moře“.
TEKUTINY Denně by měla těhotná žena vypít minimálně 2,5 litru vody. Vhodné jsou stolní vody, ovocné čaje a ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Káva a černý čaj ve vyšším množství jsou nevhodné a velmi riziková pro zdravý vývoj plodu je konzumace alkoholu.
NEVHODNÉ POTRAVINY Budoucí maminka by v každém případě měla vynechat velmi tučné potraviny (smetanové omáčky, slanina) a potraviny, které mohou vyvolat infekce (nepasterované mléčné výrobky, zejména sýry s modrou plísní, játra, játrové paštiky, nedostatečně tepelně zpracované maso a vejce, vnitřnosti).
VHODNÉ POTRAVINY Nezbytnou každodenní složkou potravy jsou zelenina, ovoce, zakysané mléčné výrobky a také libové maso.
Jezte pravidelně několikrát denně menší dávky, nepřejídejte se a vyhýbejte se nadměrné konzumaci tučných a smažených pokrmů. Denně zařazujte do svého jídelníčku kvalitní čerstvé ovoce a zeleninu. Tyto potraviny by měly tvořit součást každé porce vašeho denního jídla. Zajistíte si tak pravidelný a dostatečný přísun vitaminu C a také vlákniny. Konzumujte mléko a mléčné výrobky v dostatečném množství (vypijte nejméně 0,5 l mléka + zkonzumujte další mléčný výrobek) denně. Každý den vypijte nejméně 2,5 l neslazených nápojů, vyhýbejte se alkoholu! Jako zdroj bílkovin preferujte libové maso a mléčné výrobky, ale vyvarujte se všech uzenin, protože obsahují příliš mnoho tuku a soli.