Maminka.czMateřská škola

Jít, či nejít do školky s kapkou rýmy u nosu?

redakce 20.  3.  2017
Škola ani školka nejsou zaopatřovací ústavy. Přesto se všichni tak trochu spoléháme na to, že všední dny budou naše děti trávit právě zde, zatímco my na to jejich vzdělávání budeme vydělávat. Pokud tedy nejsou skutečně nemocné. Ale jak to má rodič nelékař poznat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Noc byla klidná. Ale ráno se malý probudil, párkrát zlehka zakašlal a se slovy „maminko, potřebuju vysmrkat“ si vlezl ke mně do postele. Aha, takže dopoledne strávím u pediatra a pak další asi tři dny doma. Mám den před uzávěrkou, babička dnes hlídat nemůže. Paráda. Ale třeba to nebude tak zlé. Ve školce kdyžtak řeknu, že to ty pyly, že bude asi alergický po mně.

Podobnou situaci zná každý rodič. Připouštím samozřejmě, že někteří své dítě – zejména do školky – skutečně „odkládají“. Ovšem nesprávně může na okamžitý zdravotní stav svého dítěte zareagovat i rodič s těmi nejčistšími úmysly.

Ještě v dobách předrevolučních bývalo obvyklé, že soudružky učitelky každé ráno posuzovaly zdraví každého dítěte, a pokud se jim cokoli nezdálo, šup s ním domů. Nebo k lékaři. Předškolní i školní zařízení dnes mají klauzule o zdravotním stavu dítěte ve svých školních řádech také, s jejich vymahatelností už to ale tak jednoznačné není. Předpis formulovaný tak, že „zákonní zástupci dítěte jsou odpovědni za to, že přivádějí do MŠ dítě zdravé“, aniž by byla uvedena sankce za nesplnění této povinnosti, bohužel postrádá základní předpoklad reálné vymahatelnosti.

VIDEO: Takhle se pěkně odsávají nudle

Nadto pedagog není dětský lékař, a tudíž není schopen (a dokonce ani oprávněn) skutečný zdravotní stav dítěte objektivně posoudit. Z čehož může – dovedeno ad absurdum – klidně vzejít i to, že pokud následně pediatr prohlásí dítě za zdravé a způsobilé pobývat v kolektivu, může rodič školu žalovat o svou ušlou mzdu. Mnozí rodiče si toho možná ani nejsou vědomi, školy a školky ovšem ano. A tak jsou k těmto situacím shovívavější a spíš než o uplatnění síly jim jde o to, rozumně se s rodiči dohodnout.

 

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Mateřská škola, Rým, Školní zařízení, NEJ, Nudle, Očkování dětí, Infekční onemocnění, Poslední pár, Zvýšená teplota, Milán, Školní řád, Nos, Plnoletost, Paráda, Základní předpoklad, Odvar, Milan Kudyn, Dilema, Příznak toho, Dětský lékař, Školkové dítě, Odsávačka, Zdraví na Heureka.cz