Maminka.czVánoce

Magické jmelí jako symbol Vánoc: Proč byste ho měli dostat darem?

Málokdo si dovede představit Vánoce bez jmelí. To ale nemá jen dekorativní význam, je důležitým prvkem i v lidovém léčitelství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jmelí bílé (Viscum album L.) je z čeledi jmelovitých a patří mezi poloparazitické rostliny. Svému hostiteli bere minerální látky, ale závažně ho nepoškozuje. Jmelí nalezneme na jehličnatých i listnatých stromech po celé Evropě. Rod jmelí zahrnuje asi 100 druhů rostlin. Jmelí rozšiřují hlavně drozdovití ptáci. Pokud semena projdou zažívacím traktem ptáků, pak klíčí dříve.

Jmelí patří k vánočním svátkům, zdobí náš byt, ale může pomoci také při léčbě mnoha nemocí. Ve středověku bylo lékem na zimnici, žloutenku, souchotiny a padoucnici. V 18. století se jmelí používalo jako diuretikum a kardiakum. Na začátku 20. století se prokázal jeho vliv na snižování krevního tlaku. Známé jsou i jeho účinky na špatný krevní oběh, kašel a křeče.

Při porodu, na vlasy i při mrtvici

Má zázračný močopudný účinek, mírní menstruační těžkosti, krvácení v šestinedělí a při porodu. Preventivně působí proti mozkové mrtvici. Výtažky ze jmelí se používají s jinými rostlinnými extrakty v krémech a emulzích, prospívají podrážděné kůži, kterou zklidňují a dezinfikují. Také jsou obsaženy v některých šamponech, protože omezují tvorbu lupů.

Sbírá se nať jmelí, což jsou konce olistěných a kvetoucích lodyh. Neměly by být silnější než 5 mm. Sběr probírá v zimních měsících. Jmelí obsahuje cholin, acetylcholin, histamin, viskotoxin, alkoholy, kyselinu linolovou, saponiny a flavonidy. Při překročení určených dávek může mít vedlejší škodlivé účinky, proto jmelí užíváme pod lékařským dohledem. Používá se ve formě macerátu nebo záparu, protože účinné látky se varem částečně ničí. Je také dobré vědět, že semena jmelí jsou prudce jedovatá, proto na ně opatrně.

Jmelí jako symbol Vánoc

Dříve se věřilo, že jmelí chrání před zlými duchy. Dnes ho máme spojené s tím, že přináší do rodiny štěstí a chrání před nemocemi. Obvykle se zavěšuje mezi dveře nebo nad jídelní stůl. Traduje se také, že jmelí napomáhá početí. Možná i díky této pověře vzniklo to, že se pod jmelím líbáme, abychom byli zdraví a šťastní po celý následující rok. K tomu je ovšem potřeba dodat, že je potřeba, abyste jmelí dostali darem. Pokud si ho totiž sami koupíte, nemá na vás vliv.

Jmelí, které zavěsíme na Vánoce, se má nechat viset celý rok a až o příštích Vánocích vyměnit za čerstvé. Čím více má jmelí bobulí, tím víc štěstí v novém roce přinese.

VIDEO: Jak zabalit vánoční dárky

Témata: Zdraví, mág, Vánoce, Album, Listnatý strom, Důležitý prvek, Oběh, Lékařský dohled, Mag, Symbol Vánoc, Léčitelství, Mrtvice, Evropa, Jmelí, Semeno, Van, Dar, Symbol, Účinky, Zdraví na Heureka.cz