Maminka.czZdraví

Jóga dětem pomáhá s hyperaktivitou, agresí i alergiemi

redakce 28.  3.  2015
Jóga není jen pro dospělé. Z nedávného výzkumu vyplývá, že využití jógy jako terapie zlepšuje psychický i fyzický stav dětí, pomáhá při potížích s hyperaktivitou nebo alergiemi a navíc je zábavnou formou vybízí k pohybu. Většina dětí z experimentální skupiny potvrdila, že je cvičení velmi baví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Experiment, kterého se zúčastnilo 69 dětí ve věku od 3 do 12 let zkoumal především vliv jógy na chování, zdraví a emocionální stav dítěte.

Závěry výzkumu:

Chování

Dětem, které mají problémy například s leností, únavou, depresí, nedostatkem energie nebo pocity úzkosti, pravidelné specifické cvičení jógy velmi dobře prospívá. Jóga má také pozitivní vliv při hyperaktivitě, impulzivitě, vzpurnosti a agresivním chování. Velké zlepšení bylo zaznamenáno u dětí s příznaky ADHD (porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou).

Zdraví

Jóga výrazně pomáhá dětem s různými zdravotními problémy. Z výzkumu vyplývá pozitivní vliv jógy při bolestech hlavy, střevních potížích, při různých alergiích, bolestech zad, nevolnosti, bolestech břicha a při řadě dalších potíží. Nadto je obecně známo, že dostatek pohybu je pro zdraví dětí velice důležitý.

Emoce

Prokázán byl i pozitivní vliv na emocionální stav dětí. Dobré výsledky byly také potvrzeny rodiči dětí, které se experimentu zúčastnily. Zaznamenali výrazné emoční změny u svých dětí.

Průzkum a experiment provedla Iveta Hanušová- certifikovaná učitelka a terapeutka dětské jógy.

Témata: Zdraví, Děti, Školák, Alergie, Jóga, Velké zlepšení, Hanušová, Cvičení jógy, Porucha pozornosti, Hanus, Agresivní chování, Zdraví na Heureka.cz