Maminka.czMaminka blogerka

Jon Snow a další slavní lidé, kteří milují své blízké s Downovým syndromem

redakce 18.  5.  2020
Iveta Sochorová vyhrála soutěž Maminka roku 2019 v kategorii blogerek. Píše hlavně o své dceři Sárince, která se narodila s Downovým syndromem. Přinášíme další příspěvek z jejího blogu, který celý rok vychází na našem webu. Dneska o tom, co mají společného Jon Snow, nespoutaný Django a Charles de Gaulle? Lásku k blízkému s Downovým syndromem!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přemýšlela jsem nad jednou věcí – že by bylo fajn, kdyby se narodilo miminko s Downovým syndromem třeba vévodkyni Kate a princi Williamovi. Nechápejte mě špatně – samozřejmě jsem moc ráda, že mají „zdravé“ děti a z celého srdce jim to přeji.

Ale vím, jak úžasná osvěta by to byla, kdyby právě oni (jejichž rodinu sleduje celý svět) takové děťátko vychovávali. Pokud by se k tomu postavili s láskou a porozuměním, o čemž jsem přesvědčena. Protože tyhle děti jsou prostě děti, v lecčem úplně stejné jako ostatní. A potřebují být jen pochopené, s čímž dnešní svět bohužel stále bojuje – podíváme-li se například na množství potratů, které se provádí v případě zjištění Downova syndromu u plodu již v těhotenství.

Nespoutaný Django má sestru s Downovým syndromem

Věděli jste, že jedna z největších hollywoodských hvězd Jamie Foxx (známý jako nespoutaný Django nebo slepý klavírista Ray Charles) má mladší sestru DeOndru s touto diagnózou? 

Tvrdí o ní, že opravdovou superstar jejich rodiny je ona, ne on. Naučil jsem se od ní, jak správně žít,“ popisuje Jamie. „Někdy jsme chyceni v našem hollywoodském světě extrémů a říkáme si: „Do háje, ten Mercedes má ale blbou barvu!“ A pak se setkáte s touhle holkou, která chce zkrátka žít. Tancovat. Milovat. Ta vás srazí zpátky na zem a ukáže vám, o čem život skutečně je.“

Downův syndrom: Odpovědi na otázky, které rodiče napadnou jako první

DeOndra vystudovala střední školu, momentálně působí jako advokátka Downova syndromu a miluje tanec všeho druhu. Podle Jamieho byl klíč k úspěšnému a spokojenému životu jeho sestry způsob, jak ji vnímala a vychovávala její rodina (zdroj zde). „Nechali jsme ji dělat úplně všechno. Vždycky dělala to,co my, chodila tam, kam my. A většinou je to ona, kdo baví celou společnost. Není nic, co by nedokázala,“ dodává.

Se svojí o sedmnáct let mladší sestrou má krásný vztah. Takový typicky sourozenecký. O tom, že z jejich vztahu láska přímo srší, se můžete přesvědčit v tomto videu (bohužel jen v angličtině).

Jon Snow za bratrance s DS bojuje, kde se dá

Další známou tváří, která má blízký vztah s někým s Downovým syndromem, je britský herec Kit Harington (známý díky postavě Jona Snowa ze seriálu Hry o trůny).

„Můj bratranec Laurent je skoro stejně starý jako já, vyrůstali jsme spolu, máme stejný smysl pro humor a stejnou lásku k filmu a divadlu. Měli jsme stejnou láskyplnou výchovu ve stejné rodině a kromě toho, že jsme bratranci, jsme i blízkými přáteli. Jediný velký rozdíl mezi námi dvěma je ten, že Laurent má Downův syndrom a já ne,“ řekl Kit o svém vztahu k bratranci Laurentovi (odkaz zde).

Tohle jsou patronky soutěže Maminka roku. I ony rozhodnou o vítězce

„Hlavním problémem je, že spoustě lidem je nepříjemné stýkat se s lidmi, jako je Laurent. Bojí se, že řeknou nebo udělají něco špatně, a proto je radši ignorují,“ dodává herec. Kit se to snaží změnit, a i proto se stává tváří různých kampaní, které se snaží o další osvětu a pochopení lidí s nějakou jinakostí.

Charles de Gaulle miloval svou dceru s DS nadevše

„Toto dítě je pro mě milostí a radostí, pomáhá mi dívat se za všechna selhání a vyznamenání, pomáhá mi dívat se vždy výš,“ řekl tento prezident o své dcerce Anne s Downovým syndromem (odkaz zde).

Anne se narodila v roce 1928, tedy v době, kdy se věřilo, že za narození „takového“ dítěte může alkoholismus u rodičů nebo třeba pohlavní choroby. Normou bylo umístit dítě do ústavu a víc se o něj nezajímat.

Gaullovi Anne do žádného ústavu neumístili, ale ani se o ní na veřejnosti příliš nezmiňovali a jejich rodinný život byl po jejím narození hodně soukromý.

Generál Charles de Gaulle bývá často popisován jako arogantní a nepříliš pozitivní člověk, který si umí udělat hodně nepřátel. Co se o něm ale málo ví, je to, jak moc miloval svoji nejmladší dceru. S láskou jí vyprávěl příběhy, rád jí zpíval nebo tančil. Možná mu rozuměla víc, než kdokoli jiný. Nebo ho více přijímala. Anebo před ní mohl být opravdu takový, jakým ve skutečnosti byl (zdroj zde). Kdo ví.

V jednom rozhovoru se ho ptali, co mu dodalo sílu tak tvrdě se bít za svoji zem (po kapitulaci Francie založil a následně vedl hnutí Svobodná Francie, které pokračovalo v boji na straně Spojenců; byl také hlavním představitelem francouzské exilové vlády a v roce 1958 zachránil Francii „podruhé“ v době vrcholící Alžírské krize).

Na to odpověděl jednoduše: „Láska Anne de Gaulle.“ (zdroj zde).

Modelka má úspěch se sdílením fotek syna s DS 

Na otázku, co nejdůležitějšího by chtěla o Downově syndromu předat veřejnosti, odpověděla 31letá Američanka Amanda Booth (pro rozhovor na webu The way we play) takto:

„Myslím si, že nejdůležitější je lidem připomínat, že život s Downovým syndromem rozhodně STOJÍ ZA TO! Můj syn netrpí. Ve skutečnosti je šťastný a plný života. Z mého pohledu mi přijde, že lidé s Downovým syndromem se zdají mít život vyřešený. Možná nastal čas, abychom se my začali učit od nich.“

Amandin syn Micah má už šest let, umí spoustu věcí, miluje zmrzlinu a je díky své mamince velkou hvězdou na sociálních sítích. Na Instagramu @lifewithmicah má téměř 60.000 sledujících.

„Ukázat světu, jak neuvěřitelně skvělý můj synek je, je to nejmenší, co pro něj můžu udělat,“ vysvětluje, proč se zveřejňováním fotek svého synka začala. Novým rodičům děťátka s DS v rozhovoru dále vzkazuje: „Neporovnávejte svoje děti s jejich vrstevníky. Je to samozřejmě přirozené. Ale často se mi stávalo, že jsem byla rozrušená z toho, že jsem vnímala, co všechno můj syn ještě neumí v porovnání s ostatními. Až když jsem pochopila, že je to vlastně jedno, byla jsem schopná vidět věci, které už umí. Život bude jiný. Ale „jiný“ může být i úchvatně krásný. Jen je třeba pracovat trochu více na naší trpělivosti.“

Známých osobností, které mají ve svém životě někoho s Downovým syndromem, je samozřejmě mnohem více (o dalších si můžete přečíst třeba v tomto článku). Vlastně vůbec nesejde na tom, kolik jich je, důležité je, že všichni, o kterých jsem četla, svého blízkého s touto diagnózou milovali a často o něm mluví jako o své životní inspiraci. 

O Sárince, jejích kamarádech se stejnou diagnózou nebo třeba o inspirativních lidech s Downovým syndromem píšu už skoro 3 roky blog. Pokud vás to zajímá nebo víte o někom, koho by se toto téma mohlo týkat, mrkněte na www.sarinhlas.com. Anebo Sárinku sledujte na Instagramu či Facebooku.  

Učíme ji vše jako zdravé sestry, říká máma Anežky s Downovým syndromem
Dojemnější fotku jste neviděli! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
Témata: Instagram, Syn, Maminka roku 2019, Osvěta, Maminka blogerka, Downův syndrom, Francie, Sárinka, People, William, Láska, Syndrom, Micah, Trůn, Pozitivní člověk, Jon, Brendan, Kate, Facebook, Hra o trůny, Iveta Sochorová, Mercedes, Laurent, Ray, Superstar