Maminka.czPsychika

Jsem matka a hořím! Odstoupení novozélandské premiérky spustilo diskuse o přetížení žen a syndromu vyhoření

Lenka Brožová 26.  1.  2023
Když minulý týden populární novozélandská premiérka JACINDA ARDERN podala demisi s odkazem na vyčerpání, rozproudila debatu o syndromu vyhoření u matek. Podle statistik se totiž s „burnoutem“ nesetkávají jen manažeři, workoholici a lidé v pomáhajících profesích – ale také rodiče, především matky malých dětí. Jak je to možné, když přece starat se o dítě má být ta nejpřirozenější věc na světě, která nás má notabene ohromně naplňovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Jsem člověk, politici jsou lidé. Dáváme do toho všechno, co můžeme, tak dlouho, dokud můžeme. A pak prostě přijde čas. Pro mě ten čas právě nastal,“ řekla Jacinda Ardern, když národu oznamovala, že premiérskou funkci pokládá. Nutno říct, že zrovna u ní se povolání ohrožená syndromem vyhoření sešla: Jako vrcholová vládní manažerka se stala nejmladší ženou v čele vlády na světě. Její pracovní diář si tím pádem nezadal s režimem workoholika. A pomáhat měla tak nějak „v popisu práce“. Do toho porodila,  a stala se tak druhou zvolenou světovou vůdkyní, která kdy porodila během výkonu funkce (po pákistánské Bénazír Bhuttové).

To je opravdu hodně židlí, na kterých bylo potřeba sedět zároveň…  „Odcházím, protože s touto privilegovanou rolí přichází i odpovědnost – odpovědnost za to, že víte, kdy jste tou správnou osobou v čele a kdy ne. Vím, co tato práce vyžaduje. A vím, že už nemám dost sil na to, abych ji vykonávala,“ vysvětlila novozélandská premiérka.

Zatímco zpravodajská média bilancovala její politické vzestupy a pády, mateřské weby se chytly zmínky o tom, že už prostě takhle nemůže dál, že je toho na ni moc… „Všude do nás hustí, že maminky mohou dělat všechno – a my pravděpodobně můžeme a určitě toho hodně děláme. Ale měly bychom?“ ptá se Alexandra Frost na rodičovské platformě Motherly a vyzývá ženy-matky k nastavování zdravých limitů po vzoru Jacindy Ardern. 

VIDEO: Jak se poporodní deprese projevuje a jak s ní zatočit?

Mámy na pokraji nervového zhroucení

Co to vlastně znamená nastavit si zdravé limity? Především uvědomit si, že se statusem matky automaticky nefasujeme svatozář a superschopnosti! Žádný div, že bez nich občas padáme na pusu. Profese matky totiž patří mezi nejnáročnější povolání. Navíc je mizerně placená a společensky nedoceněná – což k pohodovému stavu ženy také nepřidá. Práce doslova od nevidím do nevidím, nedostatek soukromí, izolace, chronické nevyspání, výsledky nejsou moc vidět a k tomu to má být „dovolená“.

 „Netěší mě být manželkou, partnerkou, matkou. Chci utéct, vyskočit, zmizet, nebýt…,“ slýchá ve své praxi terapeutka Markéta Blažená. Hodně matek se z tohoto latentního pocitu nespokojenosti, případně i ze společnosti dalších latentně nespokojených matek, snaží uniknout třeba tím, že „utečou“ do práce. Jdou si tam nejen pro vlastní peníze, ale i pro pocit uspokojení a ocenění. Jenže tím zas riskují, že kolotoč povinností se roztočí ještě rychleji a tuhle jízdu opravdu není jednoduché zvládnout - jak se veřejně ukázalo právě u odstupující novozélandské premiérky Jacindy Ardern. A my jí tleskáme za to, že o tom otevřeně mluví, a tím dodává ostatním ženám odvahu se za tyto životní situace a stavy přetížení nestydět.

 

Profese matky patří mezi nejnáročnější povolání. je mizerně placená a společensky nedoceněná.

 

Stokrát nic umoří matku

Říká se, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Něco podobného platí i u mateřství. Dopředu si plánujeme, jak budeme své děti rozvíjet, nebudeme zanedbávat manžela, nebudeme se doma brodit hračkami a nepořádkem, budeme chodit upravené, vzdělávat se…  Jenže realita dá našim dobrým úmyslům na frak a ke všem těm stovkám mateřských malinkatých povinností, které umoří i osla, se navrch přidává pocit vlastního selhání.

Jak se s tímhle vyrovnat – že jsem jako matka zklamala sama sebe? Nebo možná svoji představu sebe jako matky…? „Vidím tam lpění na výkonu, potřebu zavděčit se – sama sobě, svému vnitřnímu soudci, okolí, rodičům, manželovi. Čím víc si toho nalinkujeme a ustrneme v pozici, že to tak musí být, tím horší bude zklamání ze selhání,“ varuje terapeutka Markéta Blažená.

Upozorňuje ovšem, že jde o selhání domnělé. Měřítkem mateřství je totiž spokojené netraumatizované dítě, které prochází zdravým vývojem osobnosti: „Jemu je úplně jedno, jaký nepořádek se válí po podlaze, jestli čtete nebo jste upravená. Ono potřebuje cítit lásku, dostávat pozornost, cítit se bezpečně. To fakt stačí, bez ohledu na to, co říká partner, rodiče nebo kamarádky.“

Syndrom vyhoření může potkat i maminky. Jak mu zabránit?

A nakonec byla velká svatba...

Odstupující premiérka Jacinda Ardern si zaslouží uznání nejen proto, že si dokázala přiznat, že jí docházejí síly. Odhodlala se podniknout konkrétní kroky, aby hrozícímu syndromu vyhoření zabránila. A nevymýšlela si zástěrky a veřejně o svém stavu promluvila, čímž udělala současnému mateřství velkou službu. Protože téma vyhoření mnoha matkami velmi rezonuje. Pokud přímo nehoří, dost často povážlivě doutnají...

„Doufám, že Novozélanďanům zanechám přesvědčení, že můžete být laskaví, ale přitom silní. Empatičtí, ale rozhodní. Optimističtí, ale soustředění. A že můžete být svým vlastním druhem vůdce – takovým, který ví, kdy je čas odejít,“ řekla Jacinda Ardern. Pak se obrátila ke své rodině: „Neve, maminka se těší, že bude u toho, až letos nastoupíš do školy. A Clarku, pojďme se konečně vzít!“

Pozor, mateřsky hořlavá čísla!

MÁRIA MAJETIĆ HINCOVÁ, dnes psycholožka, lektorka a máma dvou dětí, zpovídala v rámci své diplomové práce (Burnout syndróm u matiek, vzťahová väzba ich detí a self-discrepancy v roli matky) stovku žen s dětmi do tří let. Zjistila alarmující čísla! Podle diagnostických kritérií je 17 % matek vyhořelých a 21 % se nachází na tenké hranici a mělo by přehodnotit své životní cíle, aby se jim podařilo burnoutu vyhnout. Ve svých každodenních setkáních s maminkami malých dětí si psycholožka všimla, že burnoutem jsou ohroženy, zejména když musí být svým dětem k dispozici podle potřeby neustále. To vede k tomu, že 42 % matek prožívá velmi intenzivní emocionální vyčerpání...

Témata: Mateřství, Rodina a vztahy, Rodičovství, Psychika, Matka, Inspirativní ženy, Deprese, Maminky ve světě, úzkost, Pracující matky, vyhoření, Workoholik, Clark, Profese, Úmysl, Alarm, Oslo, Syndrom vyhoření, Nejpřirozenější věc, Přetížení, Dis, Vyčerpání, Markéta Blažena, Disk