Maminka.czTěhotenství

Jsem těhotná! Kdy jít poprvé k lékaři a na co se připravit?

Tereza Víchová 31.  7.  2017
Objevila jste na testu dvě čárky a okamžitě voláte do ambulance svého gynekologa. Už už aby vám očekávané miminko potvrdil! Zadržte, nespěchejte. Kdy je ten pravý čas navštívit poprvé lékaře a co vás čeká?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Druhá čárka na těhotenském testu je zatím sotva viditelný stín, který studujete pod lupou. Menstruace měla dorazit před pár dny, a místo ní jen divný pocit? Papírový proužek těhotenského testu má být jistotou, že opravdu budete mít dítě.

VIDEO: Těhotenský test a příznaky těhotenství. Jak ho zaručeně poznat?

Prozatím vám to tak musí stačit. Ani nejdokonalejší lékařský přístroj nic neurychlí. Návštěva gynekologa by proto měla probíhat v tom nejlepším termínu pro všechny: vás, lékaře i zárodek vašeho miminka.

Pozitivní těhotenský test. Zklidněte nedočkavost

Těhotenský test jsem si dělala tři dny po vynechání menstruace,“ vzpomíná Milena. „Snažili jsme se už čtvrtý měsíc, tak jsem byla celá nedočkavá a hned druhý den jsem celá natěšená vtrhla na gynekologii. Lékař neviděl NIC. Poslal mě domů a ať přijdu až za další dva týdny. Naprosté peklo! Pořád jsem se sledovala a brečela.  Má to happyend, na kontrole už bylo skutečné těhotenství. Ale raději bych si ten čas předtím ušetřila, byl to zbytečný stres a strach!“

A ten nepotřebujete ani vy, ani miminko. Koneckonců jestli jste vždycky byla nedočkavá a netrpělivá, těhotenství a dítě vás dozajista vytrénuje v opaku. Pozitivní těhotenský test tak berte jako odrazový můstek ke své trpělivosti.

„Když žena zjistí, že je těhotná, a přijde k lékaři už pár dní po vynechání menstruace, je to prakticky zbytečná návštěva,“ potvrzuje primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Nymburk Dušan Kolařík. „Návštěva má smysl dva až tři týdny po vynechání menstruace, pak je na ultrazvuku vidět i plod, ne jen gestační váček.“

Slovy čísel: K datu očekávané menstruace přidejte 14 dní a to je ideální doba. K lékaři tak přijdete jako těhotná v týdnu 6+.

Těhotenské nevolnosti se dají mírnit. Poradíme vám, jak na to!

Co dělat, než těhotenství potvrdí lékař?

S úsměvem vzpomínám na příběh kamarádky, která utratila dost peněz za těhotenské testy. Každodenní porovnávání „intenzity druhé čárky“ ji ujišťovalo v tom, že snad bude všechno v pořádku. Třeba po prodělaném potratu je ale takový přístup pochopitelný a nikomu kromě vaší výplaty vlastně neublíží.

„Pochopitelně by žena po zjištění těhotenství neměla kouřit ani pít alkohol,“ upozorňuje primář Kolařík. „Jinak ale nemá smysl zavádět si nějaký speciální režim kromě užívání kyseliny listové.“

Ta se ale doporučuje už při plánování těhotenství – dokonce celé čtyři měsíce, než se začnete o miminko vůbec snažit. Jestli jste ji ale dosud neužívala nebo je těhotenství překvapením, stavte se v lékárně.

Špinění, chronická nemoc...Kdy přijít k lékaři hned?

„Zrovna to řeším,“ vypravuje Jana. „Teď jsem sice teprve na začátku pátého týdne těhotenství, což je brzy, ale dělám fyzicky náročnou práci. Tři směny, zvedání břemen, celou směnu na nohou. Navíc jsem kolem období testování špinila. Tak jsem na vážkách, jestli už nejít k lékaři dřív.“

Pracovní prostředí nebo třeba vaše závažné onemocnění jsou samozřejmě důvodem vyhledat gynekologa dříve a na nic nečekat. V těchto případech ale budoucí maminky všechno konzultují předem se specialisty. Jestli jste „normální zdravá těhotná,“ nemělo by vás zaskočit ani mírné špinění nebo bolest břicha – to vše k počátku těhotenství patří a nemusíte panikařit. Jak ale tyhle příznaky odlišit od hrozby mimoděložního těhotenství, které může potkat každou z nás?

„Mimoděložní těhotenství s sebou kromě pozitivního testu přináší silné bolesti břicha,“ říká primář Kolařík. „Pokud se objeví, doporučuji navštívit gynekologa hned následující pracovní den.“

Migréna a bolest hlavy v těhotenství: Jaké jsou příčiny a co doopravdy přinese úlevu

Přežila jste první dva týdny – hurá!

Dosud možná nejdelší dva týdny vašeho života a klepete na dveře ordinace. Jinak než od lékaře totiž přece oficiálně těhotná nebudete! A první fotka „šedé mlhy“ bude mít ve vaší dokumentaci čestné místo!

„Já jsem běžela takhle „poprvé“ asi třikrát,“ vybavuje si Jitka. „Nejdřív lékařka neviděla nic, na další návštěvě váček bez srdíčka a teď po dalším týdnu mám přijít znovu. To už by mělo být vidět srdíčko a snad dostanu fotku. Možná je tedy lepší jít takhle najisto než běhat každý týden jako já.“

„Při první návštěvě v sedmém týdnu těhotenství provede lékař vyšetření vaginálním ultrazvukem,“ popisuje primář Kolařík. „Ten má velký význam pro všechny další události, protože když je dobře udělaný, časují se podle něj všechna další vyšetření.“

Jestli tedy nejste nedočkavka, ale naopak si říkáte, že na lékaře je vždycky čas, když vás nic netrápí, ještě to přehodnoťte.

Ultrazvuk v sedmém týdnu pomáhá k přesné dataci těhotenství,“ vysvětluje lékař. „Termín podle poslední menstruace je totiž záležitostí minulého století. Na výsledky prvního ultrazvuku navazuje důležitý screening ve třináctém týdnu. Zdravě zodpovědná těhotná by měla navštívit lékaře právě dva až tři týdny po vynechání menstruace.“

První vyšetření ultrazvukem

Jestli jste čekala průkazku, odběry a další těhotenské záležitosti, budete muset ještě chvíli vydržet. Po první návštěvě si odnesete vytouženou fotku a v hlavě obraz tlukoucího srdíčka. Jistotu ani další „papír“ nečekejte.

První trimestr jsem brala jako „hop, nebo trop,“ vybavuje si Lenka. „Že vidím „bublinku“ na ultrazvuku je sice pěkné, ale za dva týdny může být všechno jinak, návštěvou lékaře to neovlivním.“

I proto, že je nejvyšší riziko potratu do desátého týdne těhotenství, jsou lékaři zdrženliví a větší těhotenské oficiality vás čekají později – až s koncem prvního trimestru.

Čekáte miminko? Nezapomínejte na pravidelný pitný režim

Kdy dostanete těhotenskou průkazku?

 „Další návštěva se datuje do jedenáctého týdne těhotenství,“ upřesňuje primář Kolařík. „Ženu čeká kompletní vyšetření a odběr cytologie – pokud se nedělal při preventivní prohlídce nedávno. Dále se provádějí odběry krve a další ultrazvuk, který potvrdí, že těhotenství roste a prospívá.“

Odběry krve hodnotí základní potřebné parametry, jako je funkce ledvin, jater nebo štítné žlázy. Odteď se také pravidelně bude kontrolovat moč na přítomnost bílkoviny.

A na své těhotenství už také dostanete razítko! Těhotenskou průkazku noste všude s sebou, zapisuje se do ní vše potřebné, kdybyste musela být hospitalizovaná během těhotenství.

První screening: Připravte se na první investici do miminka

Screening vývojových vad je jedním z nejdůležitějších milníků vašeho těhotenství a přichází právě teď. V době, kdy je váš jiný stav tak nějak konečně oficiální. Hrazené vyšetření stojí asi tisíc korun.

„Screening zahrnuje odběr krve a vyšetření ultrazvukem. Krev se odebírá v jedenáctém týdnu, na ni navazuje ultrazvuk ve třináctém týdnu těhotenství,“ sděluje důležité údaje primář Kolařík.

A právě kvůli nim se vám zpětně „vyplatila“ přesně datovaná první prohlídka před pár týdny.

„Ženy, které s návštěvou gynekologa otálejí, se proto mohou připravit o možnost tohoto screeningu. Odběr krve i ultrazvuk se totiž může dělat jen v právě určených týdnech,“ dodává lékař.

Po prvním pečlivém zhodnocení vývoje miminka je také ten pravý čas na oznámení těhotenství příbuzným. Do té doby velí zkušenosti odborníků: Radujte se zatím opatrně a tiše, s malou rezervou:

Rizikový první trimestr: Na co si dát pozor a čeho není třeba se bát?

„Četnost potratů v prvním trimestru je vysoká, až třetina vzniklých těhotenství končí bohužel špatně. Jestli tedy mohu poradit, je lepší s oznamováním radostné události vyčkat až do výsledků screeningu,“ uzavírá primář Kolařík.

Kde budu mít tu nejlepší péči v těhotenství?

Také jste patřila k těm šťastným, které gynekologa navštívily jednou za rok jen kvůli prevenci? Teď se s ním budete vídat i několikrát za měsíc. Jestli vás napadá, podle čeho poznáte toho nejlepšího, moc vodítek není. Zásadní je dostupnost – lékařů v oboru totiž na většině míst není moc.

Na specializovaná vyšetření (především ultrazvuk ve třináctém a dvacátém týdnu) by vás měli poslat na vyšší pracoviště, které se na toto specializuje.

Opatrná také buďte ohledně „nadstandardních služeb“. Obvykle z vás totiž jen tahají peníze.

„Péče v rámci hrazení zdravotní pojišťovnou je během těhotenství dostatečná,“ říká rozhodně primář Kolařík. „Jedinou rozumnou investicí je tisícovka za screening v prvním trimestru.“

V Praze a větších městech ale běžně fungují třeba připlacené návštěvy v přesný čas, lékař na mobilním telefonu mimo pracovní dobu nebo různé příplatky za fotky z ultrazvuku a další služby. Pak je jen na vás, do čeho chcete a můžete investovat.

Na pocity v těhotenství není šablona

  • v počátku těhotenství se každá z nás cítí jinak, nepátrejte proto v diskuzích
  •  kromě vynechané menstruace nemusíte pociťovat žádné příznaky
  •  stejně tak vás mohou trápit bolesti břicha, nevolnosti a zvracení, pocit oteklosti
  •  „netěhotná“ vždy zpozorněte při slabším krvácení, než na jaké jste zvyklá – místo menstruace se může jednat o těhotenství
Průjem v těhotenství: Miminko neohrožuje, přesto ho nepodceňujte

Pravidelné těhotenské prohlídky – co vás obvykle čeká?

  •  při každé návštěvě budete uvádět hmotnost – normální přírůstek za celé těhotenství je asi 12 kg, váha by měla začít narůstat až po ukončení 12. týdne těhotenství
  •  sestřička vám vždy změří krevní tlak – jeho zvýšení ve druhé polovině gravidity může znamenat problém
  •  večer před kontrolou si vždycky připravte zkumavku na ranní moč a noste ji do ordinace – vyhodnotí tu možnou přítomnost bílkoviny, cukru a případně dalších látek
  •  ultrazvuk – některý lékař jej provádí při každé vaší návštěvě, povinné jsou ale jen 3 za těhotenství
  •  do průkazky budete potřebovat záznam o vyšetření u zubaře a praktického lékaře

Video: Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

Tajemná linea nigra: Co znamená hnědá čára uprostřed těhotenského bříška?
Jsem těhotná, nebo ne? Takhle poznáte těhotenství i bez testu
Osm příznaků těhotenství
Od těhotenství k porodu

Osm příznaků těhotenství

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, Těhotenský test, Menstruace, Investice, Pravý čas, Oznámení, Celý měsíc, Slabé krvácení, Závažné onemocnění, Jana, Vaginální ultrazvuk, Velké město, Desátý týden, Čára, Peklo, Ultrazvuk, Druhý polovina, Gestační váček, Parametr, Prohlídka, Sedmý týden, Mobilní telefon, Speciální režim, Těhotenské testy na Heureka.cz