Maminka.czInspirativní ženy

„Jsme hrdé, že se už dokážeme dětem omluvit.“ Seznamte se s akčními mámami, které rozjely podnikání na mateřské

Simona Procházková 2.  3.  2023
Dohromady mají pět dětí a už při procházkách s kočárkem snily o vlastní značce. Pokud máte obavy, že se mateřství nedá skloubit s vysněnou prací nebo rozjezdem úspěšné kariéry či vlastního byznysu, Markéta a Monika jsou živým důkazem, že „když se chce, všechno jde.“ I za cenu častého shonu a nevyspání jsou rády, že se odhodlaly k zásadní životní změně. Kde berou čas na rodinu? Co je pro ně důležité v práci i doma? Jak vychovávají své děti? Přečtěte si inspirativní rozhovor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Markéta Šťastná a Monika Rummler jsou zakladatelkami Made for Moms, výběrového online concept store s prémiovou přírodní kosmetikou, módou a designovými kousky. Dnes již mají zavedenou značku, začátky ale vůbec nebyly snadné. Přesto by ani jedna neměnila, jsou šťastné, že jsou samy sobě šéfkami a práce jim dovolí skloubit své povinnosti s péčí o rodinu. O společný čas se svými ratolestmi se rozhodně připravit nenechají. Monika je maminkou sedmileté Emmy a čtyřletého Benedikta, Markéta má doma téměř sedmiletého Ondřeje a dvouapůlletá dvojčata Olivera a Alberta.

VIDEO: Martina Pártlová pro Maminku: Nejsem režimová máma

V čem vám byla vlastní zkušenost s mateřstvím největší inspirací v práci, profesním životě a při začátcích podnikání?

Monika: Právě naše těhotenství a mateřství nás přivedlo k vlastnímu podnikání. Obě jsme s Markét velice akční a činorodé. Měly jsme štěstí, že jsme svá první těhotenství prožívaly společně. Při procházkách s kočárky jsme snily o vlastní značce a seberealizaci. Obě jsme měly za sebou několik náročných pracovních let v korporátním světě a cítily jsme, že bychom do budoucna rády změnu. Proto jsme chtěly využít čas na mateřské a rodičovské a nastartovat své kariéry jiným směrem. Být samy sobě vlastní paní. V poslední době je to celkem fenomén žen na mateřské, že si založí vlastní byznys, samy ale z vlastní zkušenosti víme, že to není nic jednoduchého.

Markéta: Celý náš projekt je odrazem našeho mateřství. Co nám chybělo, co jsme chtěly, co jsme si užívaly, co bychom dělaly s dalšími potomky jinak. Všechny tyto aspekty se odráží v našem sortimentu. A opravdu, každá fáze našeho ženství a mateřství je jiná a měly jsme jiné požadavky. Nyní, jak děti rostou, zajímáme se o naše aktuální téma, a to je sport, wellbeing a změna návyků směrem k větší šetrnosti a udržitelnosti.

Jaké jste mámy, jak byste se charakterizovaly, pokud jde o výchovu potomků?

Markéta: Citlivá, milující, podporující, akční, ale i přísná. Tři děti, chlapečci, znamená hodně možností, jak se něco může zvrtnout, takže musí být řád. Chci, aby z mých dětí nebyli lajdáci, ale gentlemani co budou svým partnerkám oporou (pokud je schválím :))) Jsem ale také stále žena, která se chce hýčkat. A to mě dělá spokojenější v mnoha směrech a kluci to pak vlastně také ocení. Jsem hrdá na to, že jsem se dětem naučila omlouvat. Není to nic příjemného připustit chybu, ale jsem opravdu ráda, že kluci slyší mou omluvu a vědí, že mě daná situace mrzí. Horší by bylo je trestat za to, že se správně neomluví a pak dělat, jako že se nic neděje, když se máme omluvit my. To prostě není fér.

Monika: To jaká jsem máma, hodně odráží, jaká jsem obecně. Takže někdy dost zrychlená, výbušná a náročná, ale také spravedlivá, vřelá a milující. Vím, že nejsem dokonalá, občas na děti křičím, když jsem přetažená a ujedou mi nervy. Ale naučila jsem se omlouvat, což mi nikdy moc nešlo. Když mám pocit, že jsem jako rodič zrovna nezazářila, tak se za to ale nepranýřuji. S dětmi to pak v klidu proberu a myslím, že je to pro ně i skvělý příklad, že ani rodiče nejsou dokonalí a umí přiznat chybu. Naštěstí máme s manželem podobné názory na výchovu, takže táhneme za jeden provaz a vzájemně se doplňujeme. Žádný speciální směr typu "nevýchova", montessori a podobně, nemáme. Řídíme se svou intuicí a heslem "Respektuj a buď respektován". Když vidíme, že jeden už má dost a je na cestě "vypěnit," nastupuje ten druhý a zklidní situaci. Pamatuji si na zápis do památníčku od mého táty, kde stálo: "Jednej vždy tak, aby o Tobě každý řekl: To je dobrý člověk!" Tím se řídím i já u svých dětí.

Co s rodinou nejraději podnikáte společně ve volném čase?

Markéta:  Jsme cestovatelé. Žili jsme několik let v USA, kde jsme pořád cestovali. Cestování mají naše děti v krvi a vyloženě to vyžadují. Společně sportujeme, kola, treky, stanování, to je naše! Ale také víkendové „movie nights“, kdy si děláme domácí popcorn a všichni se společně koukáme na pohádky.

Monika: Čím jsou děti starší, tím se naše možnosti společného trávení času rozšiřují a z toho mám obrovskou radost. V létě to jsou výlety na kole, cestování po Čechách i do zahraničí. V zimě milujeme hory a sníh, letos jsme byli poprvé v Alpách na „velkých“ sjezdovkách. Snažíme se s dětmi trávit čas aktivně, ale přiznám, že nemáme ani problém hrát celý víkend hry, koukat na pohádky a zajít si na chvíli hrát se sousedovic dětmi na hřiště. Máme velké štěstí, že oboje prarodiče rádi a často hlídají, takže si s manželem užijeme i dost času ve dvou.

Zpěvačka Janet Jackson se stala mámou v 50: Je těžké být pracující matkou, jsem na všechno sama!

Co je, podle vás, pro rodiče malých dětí úplně nejtěžší, co považujete v rodičovství za nejnáročnější disciplínu?

Monika: V tuto chvíli je to asi budoucnost našich dětí. Jak moc je tlačit do výkonu? Kolik koníčků, jazyků je moc? Kolik málo? Nemáme na ně přehnané nároky? Nebo naopak malé? Hodně to diskutujeme i s manželem a jsem ráda, že na to máme oba stejný pohled. Snažíme se řídit intuicí a tím, jaké jsme to měli v dětství my, co bychom rádi dělali stejně, a co naopak raději změnit.

Markéta: Změnit ze dne na den svůj řád a zvyknout si na ten nový, režim malých dětí. Že všechno trvá dlouho a že každé dítě má svou hlavu a musíme si postupně najít způsob, jak s ním komunikovat tak, aby vnímalo a poslouchalo. Nejnáročnější disciplína? Vařit pro tři děti. Je jen pár jídel, které všichni spokojeně jedí. A také je všechny dostat do auta. Náročné je pro mě i to, že si poslední dobou více uvědomuji, jak ten čas rychle utíká a že všechny tyhle maličkosti jednou nebudou.

Co vás osobně při výchově a péči o děti nejvíc překvapilo nebo třeba zaskočilo?

Markéta: Každé dítě má velmi odlišnou osobnost a nečekala jsem, že budu muset vyjednávat od rána do večera doslova o všem! Jídlo, oblečení, aktivity… myslela jsem, že kluci budou prostě poslouchat. Také mě zaskočilo, jak moc se ve mě probudil mateřský cit, obavy a extrémní emoce. Pláču při každém "poprvé," což je naprostý opak tomu, jaká jsem byla dřív. Poslední dobou i to, jak moc mi není jedno, co se děje v jejich okolí a co pro ně chci v budoucnu.

Monika: Po porodu a v šestinedělí mě překvapilo snad vše, hormony, kojení, prdíky, nedostatek spánku. Na to se člověk opravdu nepřipraví. Teď je to hlavně to denně nastavované zrcadlo, které mi děti dávají. Jak se můžu zlobit na dceru, že je netrpělivá a výbušná, když jsem byla (a jsem) úplně stejná?! Obecně mě zaskočila realita pracující matky po návratu naplno do práce po mateřské. Než jsem otěhotněla, tak jsem na to vlastně vůbec nemyslela, tak nějak jsem předpokládala, že děti budou ve školce a škole a já budu na osmou v práci. Ale realita je úplně jiná, do toho kroužky, lékaři, příprava do školy, péče o domácnost a najednou se stane, že osm hodin práce musíte vcucnout tak do pěti nebo šesti. Když se kouknete na nabídku zkrácených či polovičních úvazků, je to opravdu bída. Tohle je něco, na čem by se mělo v Čechách opravdu zapracovat.  

Ano, pracující máma má fičák od rána do večera. Jak zvládáte ladit a kombinovat profesní kariéru s péčí o rodinu a domácnost?

Monika: Upřímně, těžce. Hned na začátku je ale důležité si uvědomit, že už to nikdy nebude takové, jako když jsme děti neměly, snížit svá očekávání a někde prostě ubrat. Nakonec máme každý jen těch 24 hodin denně. Od listopadu pracuji opět na plný úvazek, do toho dvě děti. Stěžejní je podpora a domluva s manželem. O povinnosti se dělíme rovnoměrně, manžel je vozí ráno, abych mohla začít s prací hned od osmi hodin, někdy i dříve, odpoledne vyzvedávám já. Jeden den odpoledne má celý den "službu" manžel, abych mohla zůstat v práci déle, dodělat resty a neměla nad hlavou hodiny, že už musím jet vyzvednout děti. V obchodě jsem už nebyla několik let, díky bohu za rozvoz potravin. Od narození dcery nám 1x týdně chodí paní na úklid, přes týden se snažím udržovat pořádek, vedu k tomu i děti. Pečlivěji si vybírám i jak trávím volný čas, ale nedělá mi problém strávit večer u Netflixu. Odpočinek a spánek je pro mě klíčový, jinak jsem v nepohodě já a pak i celá rodina. No a celý systém se zhroutí ve chvíli, kdy jsou děti doma nemocné. To pak nastupuje chaos a čistá improvizace. 

Markéta: Chodím alespoň jednou týdně cvičit, to je čas, kdy úplně vypnu a nemyslím na všechny povinnosti. Také se o sebe ráda starám, což mě nejen baví, ale také dodává sebevědomí a uspokojení. Pokud to finance dovolí, určitě doporučuji paní na úklid. Ušetří to tak cenný čas, a také nervy. Můj manžel je parťák, vycházíme si vstříc a plánujeme péči o děti tak, abychom oba mohli pracovat. Chce to hodně sebekázně, aby člověk pracoval ve chvíli, kdy se pracovat má, a pak se věnovat dětem, když jsou doma. Doporučuji chovat se při práci z domu stejně, jako při práci v kanceláři. Takže se k tomu obléknu, sedím u svého pracovního stolu a ne v obýváku, kde je moc lákadel.

Děti jsou mým motorem, abych došla k cíli, říká zdravotní sestra a trojnásobná máma, která skončila po operaci na vozíku

Čím vás vaše ratolesti nejvíc potěší?

Markéta: Ondrášek nám píše komiksy a maluje krásné obrázky s příběhem. Chce s námi trávit čas a toho si v tuhle chvíli moc vážím. Dvojčata jsou ve věku, kdy projevují nejvíc svou lásku, to si užíváme všichni. Dopamin z objímání je velmi návykový.

Monika: Jsou to každodenní maličkosti, díky kterým mám někdy pocit, že mi srdce vybuchne štěstím. Společné čtení před spaním, vyznání lásky, namalovaný obrázek. Poslední dobou nás děti nechají dospat o víkendu, samy se obléknou, koukají potichu na pohádky. To je pro rodiče dokonalý dárek.

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Příběhy, Rodina, Mateřství, Inspirativní ženy, Zajímavosti, Kočárek, Životní příběh, Kariéra, Odvaha, USA, Peníze a kariéra, zdravotní sestra, Máma maká, Pracující matky, wellbeing, podnikání, Netflix, Olive, udržitelnost, Martina Pártlová, Oliver, dopamin, Monika Rummler, Děti, Kočárky na Heureka.cz