Maminka.czTěhotenství

Jsou probiotika vhodná i pro těhulky?

Alena Štouračová 30.  8.  2011
Jsou probiotika vhodná i pro těhulky?
Probiotika i v těhotenství? Proč ne? Těhulce přinesou úlevu a prospějí i jejímu děťátku. Vědci totiž zjistili, že pravidelné užívání probiotik v těhotenství snižuje výskyt alergií u dětí – především atopického ekzému – a to až o padesát procent.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Živý doplněk stravy

Probiotika jsou živým doplňkem stravy, zvyšují především imunitní schopnosti organismu, nastávající maminka pak lépe odolává běžným infekcím. Právě nastávající maminky patří k jedné z ohrožených skupin – ať už se jedná o nachlazení, chřipkové epidemie a další nemoci. Jejich stav jim totiž neumožňuje brát řadu běžných léků, které by mohly nenarozenému miminku ublížit.

V jídelníčku těhotných žen by se proto měly každý den vyskytovat potraviny ze skupiny jogurtů, kefírů, acidofilních mlék nebo podmáslí. Čím více druhů bude těhulka střídat, tím lepšího efektu může dosáhnout.

Prevence zácpy i vaginálních infekcí

Živé probiotické kultury, mezi než patří zejména Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophillus, Bifidobakterium bifidum nebo Lactobacillus rhamnossus GG, těhulky jistě uvítají. Odbourávají totiž zácpu, plynatost i poruchy trávení, neboť obnovují zdravou střevní mikroflóru, která mohla být narušena užíváním hormonů, antibiotik či nevhodnou kyselinotvornou stravou.

Tyto zdraví prospěšné bakterie totiž znesnadňují jiným patogenním mikroorganismům pomnožení ve střevech. Jsou také vybaveny mechanismy, kterými detoxikují škodlivé složky tráveniny.

Probiotika mají rovněž příznivý vliv na zdravou vaginální flóru, čímž se snižuje riziko vzniku vaginálních infekcí a předčasného porodu, a působí také jako prevence před nejrůznějšími infekčními nemocemi v době těhotenství. Tyto kultury živých mikroorganismů pozitivně působí také na zvýšené vstřebávání vápníku, jehož dostatečný příjem hraje v době těhotenství velmi důležitou roli.

Snížení výskytu alergií u dětí

Užívání probiotik v těhotenství preventivně působí před rozvinutím alergických reakcí u dětí. Vědecké studie totiž uvádějí, že, jestliže žena během těhotenství užívá probiotika, anebo děťátko přijímá tento živý doplněk stravy během prvních šesti měsíců svého života, snižuje se tím u dítěte riziko vzniku atopického ekzému, a to takřka o polovinu. V období kojení se totiž tvoří základy imunity nemluvněte, pro jejíž vývoj je nejdůležitější období do tří let života.

Udržení štíhlé postavy

Je rovněž prokázáno, že užívání probiotik v těhotenství pomáhá maminkám udržet si štíhlou postavu i po porodu. Finští odborníci totiž živým přisuzují schopnost pomoci řešit problém s nadváhou. U žen, které v rámci studie užívaly probiotika, byl zaznamenán nejnižší výskyt centrální obezity a měly také nejnižší procento tělesného tuku.  

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Probiotika, Nejnižší výskyt