Maminka.czNovorozenec

Jsou vegetariánství či raw vhodné způsoby stravování i pro děti?

Běžné stravování řada lidí nahrazuje vegetariánstvím nebo dokonce vitariánstvím. Jsou však tyto stravovací směry vhodné i pro děti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dnešní době se řada lidí odklání od obecně přijímaného konceptu doporučované vhodné stravy - ať už už z důvodů náboženských, filosofických nebo ekologických. Velice často se nejedná pouze o změnu způsobu stravování, ale celkově životního stylu. Pod pojmem alternativní směr stravování si obyčejně nejčastěji představíme stravu vegetariánskou, veganskou a nyní nově i stravu syrovou - raw (někdy též vitariáni).

Každý rodič chce pro své děťátko to nejlepší. Nezapomínejme však, že děti nejsou dospělí - a to, co může vyhovovat a prospívat nám, nemusí být dobré pro ně.
Jsou vegetariánství, veganství nebo syrová strava vhodné pro výživu dětí?

Maso ano nebo ne?

Vegetariáni nekonzumují žádné živočišné produkty, kvůli jejichž získání by muselo být zvíře zabito nebo by trpělo. Nekonzumují tedy maso ani výrobky z něj či krev. Bez obav však mohou konzumovat mléčné produkty.

Při vyřazení masa z výživy dětí hrozí nedostatek železa, které se z živočišných zdrojů vstřebává lépe než z těch rostlinných. "Rostlinné zdroje bílkovin (luštěniny, obiloviny - a to zejména celozrnné) také obsahují vysoký podíl vlákniny, která je v tak vysokém množství pro trávicí trakt našich nejmenších zátěží," varovala nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

Vegani ze své stravy vyřazují veškeré potraviny a produkty živočišného původu - tedy nejen maso, ale i mléko a mléčné výrobky, vejce, v některých případech dokonce i med. Vyřazených potravin je zde tedy již více, zvyšuje se tedy také riziko deficitu živin - železa, vitamínu B12, vápníku a plnohodnotných bílkovin. Stejně jako u vegetariánské stravy - při konzumaci rostlinných zdrojů bílkovin je trávicí trakt zatížen vyšším množstvím vlákniny.

Vitariáni jsou zastánci syrové stravy (raw), konzumují převážně potraviny rostlinného původu, které nebyly upraveny při teplotě vyšší než 42 stupňů Celsia. Preferují zejména čerstvé potraviny, které nebyly tepelně upraveny vůbec - čerstvé ovoce a zelenina, naklíčené luštěniny a obiloviny, ořechy a semena, kvalitní rostlinné oleje. Ze syrové stravy jsou kvůli riziku mikrobiálních nákaz téměř zcela vyloučeny potraviny živočišného původu.

"Teorie o prospěšnosti syrové stravy se opírá o fakt, že úprava při těplotě nad 42 stupňů Celsia ničí vitamíny, enzymy v potravině - a že po zničení enzymů v potravině je strava hůře stravitelná," vysvětlila Laštovičková. 

Syrová strava obsahuje velké množství vlákniny - její nadbytek není pro malé děti vhodný. Malé děti mají poměrně malou kapacitu žaludku, při konzumaci objemné stravy s vysokým podílem vlákniny hrozí, že ze stravy nezískají dostatek energie, vysoký podíl vlákniny také zhoršuje vstřebávání některých minerálů (zejména vápníku).

Některé potraviny potřebují tepelnou úpravu

Lidské tělo si samo produkuje různé trávicí enzymy, s jejichž pomocí dokáže potraviny strávit. Naopak tepelná úprava u řady potravin zvyšuje jejich stravitelnost a také využití některých důležitých látek. Kvůli vynechání potravin živočišného původu hrozí také nedostatečný příjem plnohodnotných bílkovin, vitamínu B12 a železa.

Pediatři a také odborníci v oblasti výživy se v tomto shodují - vegetariánství, veganství ani syrová strava nejsou vhodné pro výživu malých dětí, ani těhotných a kojících žen. Při těchto alternativních způsobech stravování hrozí vysoké riziko deficitu důležitých živin. "Dopřejte proto dětem v průběhu jejich vývoje pestrou a rozmanitou stravu zahrnující živočišné i rostlinné potraviny a produkty," doporučila nutriční terapeutka maminkám.

Odborná spolupráce: Jitka Laštovičková, registrovaná nutriční terapeutka

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Miminko, Novorozenec, Batole, Kojenec, Veganství, Tepelná úprava, Alternativní směr, Živočišný zdroj, Stravování, Vysoké množství, Čerstvé ovoce, Vegetarián, Lidské tělo, Rostlinný zdroj, Alternativní způsob, Trávicí enzym, Způsob, Nedostatečný příjem, Obiloviny, Nutriční terapeutka