Maminka.czChování a vztahy

Jsou ženy samostatnější než muži?

Jana Benešovská 3.  3.  2010
Jsou ženy samostatnější než muži?
Zatímco české ženy se osamostatňují průměrně kolem čtyřiadvaceti, muži se drží máminy sukně skoro až do třicítky. Proč? Jaké výhody a jaká rizika to s sebou nese? A máme se coby rodiče bát, že nám naši synové zůstanou na krku do důchodu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lucie a Jiří. Kolegové z práce a kamarádi. Jedenadvacet a jedenatřicet let. Lucie žije od osmnácti s kamarádkami v podnájmu, Jiří se každý večer vrací do svého „dětského“ pokoje v domě rodičů. Na stole má připravenou večeři, nádobí myje máma. Ostatně dělá i všechno ostatní - nakupuje, uklízí, pere a žehlí a každé ráno dává Jiřímu čistou košili. On na rozdíl od Lucie nikdy nezažil pocit, že si nemá ráno čím vyčistit zuby, protože zapomněl koupit pastu, nebo že nemá co k jídlu, protože včera přišel z práce pozdě a nákup už nezvládl. Jediná Jiřího povinnost doma je uklízet si vlastní pokoj. Sem tam pomůže tátovi s opravami v domě, ale jsou to drobnosti. Proč Lucie odešla z domova v osmnácti, a Jiří totéž nedokázal do jedenatřiceti?

Lucie říká, že to prostě tak nějak přišlo. Už od puberty chtěla odejít do Prahy. V hlavním městě si našla práci, a protože dojíždění se jí nevyplácelo, rozhodla se tady bydlet. „Ze začátku mi bylo smutno, ale vzala jsem to jako zajímavou životní zkušenost a nelituju. Rodiče navštěvuju často a ráda, ale svou nezávislost už bych nevyměnila. Kupodivu mé rozhodnutí tenkrát přijali k mému velkému překvapení naprosto bez výhrad,“ vypráví. Jiří odmítá, že by hlavním důvodem bydlení u rodičů bylo pohodlí mateřské péče. „Do čtyřiadvaceti jsem studoval a nechtěl jsem platit byt v Praze, když rodiče mají na okraji města dům. Finanční důvody hrají roli i teď - podnájem by se mi nevyplatil. Bydlení u rodičů je levnější, i když jim měsíčně přispívám nějakými penězi,“ vysvětluje. Lucii nepřipadá Jiří jako maminčin mazánek. „Ale je mi divné, že ve svých letech ani neuvažuje o tom, že by se odstěhoval. Asi dvakrát za poslední dva roky jsem od něj slyšela, že by to chtěl zkusit sám, ale vždycky to skončilo u slov. Nikdy se k tomu neodhodlal.“ Jiří kontruje: „Moje bydlení u rodičů řeší pouze ženy, které se mě na to pořád vyptávají hlavně v práci, mým kamarádům to divné nepřijde. Většina z nich to má doma podobně - taky bydlí u rodičů. Proč by to měnili?“

Ženy: z domu do 24 let

Dlouho se u nás mluvilo o tom, že dcery jsou samostatné dříve než synové, od loňského roku to potvrzují i aktuální fakta. Zatímco dcery se osamostatňují už od patnácti let a do čtyřiadvaceti většina z nich odejde z domu, synové opouštějí hnízdo často až před třicítkou. Navíc ještě po třicátých narozeninách zůstává se svými rodiči dvanáct procent mužů, žen přibližně jen šest procent. Fakta vyplynula z výzkumu Univerzity Karlovy a Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. „Odchod od rodičů je velmi často spojený s počátkem partnerského soužití, případně se založením rodiny. Věkový rozdíl mezi muži a ženami není ničím novým, protože ženy tradičně zažívají události spojené se zakládáním rodiny v mladším věku než muži,“ míní socioložka Jana Chaloupková ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Je to dáno i historicky - žena odcházela z domu za svým novým manželem a syn zůstával s rodiči. Ženy se osamostatňují dříve i z toho důvodu, že jsou častěji vedeny k péči o domácnost.

Jsou schopné se o sebe postarat, takže pro ně není tak těžké opustit domov. Chlapci jsou vedeni k samostatnosti méně, proto dokud nenavážou trvalý partnerský vztah, necítí potřebu se stěhovat. „Co se týká schopnosti postarat se sám o sebe, jsou na tom ženy lépe než jejich mužské protějšky. Odstěhovat se od rodičů proto není pro dívku tak velký krok do neznáma,“ říká psychoterapeut Michal Mynář. U každé dívky, která žije s rodiči, se podle něj předpokládá, že se bude spolupodílet na chodu domácnosti rodičů. To u chlapců tak běžné nebývá. „A je také méně časté, že by matka rozmazlovala svou dceru, než je tomu ve vztahu matka/syn. Navíc ženy nezřídka vnímají domácnost, o kterou se starají, jako své teritorium. Dvě hospodyně v jedné domácnosti, to málokdy dělá dobrotu, a to ani v případě, že jde o matku s dcerou. Nemusí zde docházet vysloveně ke konfliktům, ale většina žen si v domácnosti raději dělá věci podle sebe,“ upozorňuje odborník.

Mužům je doma dobře

Ze zmiňovaného výzkumu také vyplynulo, že důležitou roli při osamostatňování hrají peníze, 57 % lidí si myslí, že by oddělené bydlení negativně ovlivnilo jejich finanční situaci. Ostatně podobná data ukázal i průzkum Eurobarometru v roce 2003. Mladí Češi neopouštějí své rodiče, protože si to nemohou dovolit - nemají finanční prostředky na vlastní bydlení. Jenže psychoterapeut Michal Mynář varuje, že často jde spíš o záminku zastírající pohodlnost než o skutečný důvod. „Muži si nechtějí ekonomicky pohoršit - zabývat se půjčkami a vystavit se nepohodlí - třeba tím, že budou sdílet podnájem se spolubydlícím,“ vysvětluje. Proto je k opuštění rodného hnízda obvykle přivede až svatba a úmysl založit rodinu nebo pracovní příležitost v jiném místě. V osamostatňování žen sehrává roli i emancipace. Ženy už nejsou spoutané konvencemi minulých desetiletí, umí být finančně nezávislé a výrazněji si uvědomují vlastní možnosti. Mnohdy neodcházejí z domova kvůli partnerovi nebo svatbě, ale kvůli sobě - chtějí si vybudovat nezávislost. A i když partnera mají, stejně se v mnoha ohledech snaží být samostatné a soběstačné - protože, jak mi řekla Lucie, co jiného dělat ve státě, kde se rozvádí každé druhé manželství?

Kdy konečně dospěješ?

Bydlení mužů u rodičů ve třiceti letech dnes není žádnou výjimkou. „Tento jev je v současné společnosti stále častější a obvykle už nebývá důkazem závislosti na rodičích,“ říká Jana Chaloupková. Pokud před dvaceti lety děti zůstávaly doma s rodiči, bylo to většinou kvůli závislosti - buď dětí na rodičích, nebo obráceně. To už ale podle odbornice neplatí: „Situace, ve které mladí lidé vstupují do dospělosti, se výrazně změnila. Více lidí déle studuje, vstup na pracovní trh se stává obtížnější, zejména mladší s nižším vzděláním jsou více ohroženi nezaměstnaností, rostou náklady na bydlení a podobně. Všechny tyto okolnosti mohou představovat překážky v osamostatnění se od rodičů. To však neznamená, že by takoví lidé byli nezralí. Tyto trendy můžeme pozorovat nejen u nás, ale i v řadě dalších zemí.“ Čechům se po listopadu ’89 otevřelo spektrum možností, jak naložit se životem, a stigma „divného“ člověka, žijícího ve třiceti s rodiči, zmizelo. Proč by odcházeli, když si se svým životem stejně mohou nakládat podle svého?

Je to pohodlné. Jiřímu vadí bydlení s rodiči pouze z jediného důvodu - nemůže si domů vodit kamarády a ženy. Rodiče mu sice do vztahů nemluví, ale protože stálou přítelkyni zatím nemá, se ženami se schází většinou někde v restauraci. Že by o něj ženy neměly zájem kvůli bydlení s rodiči? „To je nesmysl. Není přece důležité, kde a s kým bydlíte, ale proč tam bydlíte. A mé důvody jsou pragmatické,“ vysvětluje. Jenomže ženy to za důležité považují. „Drtivá většina se dívá na třicátníka, který bydlí u rodičů, spatra a vnímá ho jako naprosto nevhodného pro partnerský život. Nechtějí si vzít ,dospělé dítě‘. Na život bez zodpovědnosti a bez závazků se totiž snadno zvyká a těžko se opouští,“ říká Michal Mynář. Protože si domů nemohou přivést každou chvíli někoho jiného, muži žijící u rodičů ve vztazích také méně experimentují - buď experimentování ukončí příliš brzy, nebo si tímto obdobím neprojdou vůbec. Nehledě na to, že ze schůzek v ulicích, nezatížených společnými problémy, ženu příliš dobře nepoznají. Pak se nelze divit, že začnou experimentovat třeba ve čtyřiceti, kdy už mají manželku a dvě děti.

Více se dočtete v aktuálním čísle časopisu Maminka.

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Sam, Zen, Skutečný důvod, Nový manžel, Půjčka, Teritorium, Chaloupková, Emancipace, Muž, Akademie věd ČR, Spektrum možností, Velký krok, Dospělé dítě, Socioložka