Maminka.czZdraví

Jste klienty VZP? Pospěšte si a zažádejte si o příspěvek

Reklama 27.  11.  2020
Do 30. 11. 2020 mohou klienti VZP zažádat o většinu příspěvků z fondu prevence na aktivity, které souvisí s péčí o zdraví a které nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Způsoby, jak zažádat o příspěvek

Klienti VZP mohou nově využít pro odeslání žádosti o příspěvek z fondu prevence jednoduchý on-line formulář, který je provede krok po kroku k úspěšnému odeslání žádosti. Všechny požadované doklady (platební doklad, rodný list dítěte, doklad o provedeném očkování atd.) je třeba naskenovat a přiložit. Klienti jsou pak vyrozuměni mailem, že vše proběhlo v pořádku, takže se nemůže stát, že by něco vynechali.

K podání žádosti o příspěvek můžete také využít poštu, mail či datovou schránku. V případě odesílání mailu zkontrolujte, že veškeré naskenované doklady jsou čitelné. Všechny originální doklady si uschovejte po dobu 90 dní pro případ, následného vyžádání pojišťovnou.

Doporučujeme využívat výše zmíněné distanční možnosti podání žádosti, nadále ale můžete žádost o příspěvek vyřídit osobně s pracovníkem na kterékoli pobočce VZP. Nebo můžete vytištěnou, vyplněnou a podepsanou Žádost o příspěvek společně se všemi požadovanými doklady vložit do sběrného boxu/poštovní schránky na pobočce VZP či je předat na podatelně VZP. Kvůli mimořádně situaci jsou některé pobočky uzavřeny anebo mohou fungovat v omezeném režimu. Před cestou na pobočku se tedy nejprve ujistěte, zdali se to netýká té vaší.

Jaké doklady o zaplacení lze uplatnit

Většinou platí, že doklady o zaplacení nesmí být v den podání žádosti starší než 3 měsíce. Pročtěte si pečlivě podmínky u konkrétního příspěvku, o který máte zájem, a také obecné podmínky pro získání příspěvků z fondu prevence. Vše důležité najdete na stránce www.vzp.cz/vyhody.

Výjimky potvrzují pravidlo – jiný termín podání žádosti o příspěvek

Až do 31. 12. 2020 mohou čerpat příspěvek nastávající maminky na předporodní kurzy a screeningová vyšetření v těhotenství. Tento termín pak platí i pro podání žádosti o příspěvek pro novorozence přihlášeného k VZP na nákup dětských potřeb v lékárně. Poukaz v hodnotě 500 Kč, který při registraci dítěte rodič obdrží, je platný 2 měsíce od data vystavení. Poukaz vystavený po 1. 11. však musí být bez ohledu na uvedenou dvouměsíční platnost uplatněn do 31. 12. 2020.

Prodloužená doba pro podání žádosti do konce roku se týká také příspěvků pro aktivní dárce na rehabilitační aktivity nebo dentální hygienu.

Specifické podmínky pro podání žádosti o příspěvek platí pro bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietu. Zde mohou klienti podat žádost ve dvou termínech, a to od 1. 7. do 31. 8. a od 1. 12. do 31. 12. 2020.

Pokud zvolíte poštu, datovou schránku, email nebo online formulář, musí být žádost podána do 15. 12. 2020, aby se vše stihlo zpracovat do konce roku.

Oblíbené benefity VZP

  • Příspěvek až 1 000 Kč na pohyb pro děti a až 500 Kč pro dospělé.

  • Příspěvek až 500 Kč na vyšetření kožních znamének dermatoskopem v ordinaci praktického lékaře nebo dermatologa – pro děti i dospělé.
  • Příspěvek až 3 000 Kč pro klienty starší 35 let na prevenci onkologických onemocnění na preventivní onkologickou prohlídku na spolupracujících pracovištích.

  • Příspěvek až 500 Kč na preventivní vyšetření karcinomu prsu pro ženy ve věku 25-45 let, které ještě nemají nárok na bezplatné preventivní vyšetření prsu.

  • Příspěvek až 3 000 Kč pro těhotné a čerstvé maminky na různé aktivity v těhotenství, předporodní kurzy apod. – tradičně nejžádanější je příspěvek na prvotrimestrální screening.

  • Příspěvky na různá očkování pro děti i dospělé – velký zájem bývá o příspěvek až 700 Kč na očkování proti klíšťové encefalitidě.

  • Pro aktivní dárce krve příspěvek na

  • rehabilitační/rekondiční aktivity lázeňského typu nehrazené z veřejného zdravotního pojištění v max. výši 2 000 Kč po předložení potvrzení alespoň jednoho odběru za kalendářní rok

  • dentální hygienu nebo balíček dentální hygieny v max. výši 1 000 Kč po předložení potvrzení alespoň dvou odběrů za kalendářní rok

Podrobnosti o všech benefitech najdete na webu VZP.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz