Maminka.czZdraví

Jste obézní? Možná zkracujete život i svému ještě nenarozenému dítěti!

Kateřina Prachařová 1.  12.  2018
V těhotenství jsou alkohol i cigarety samozřejmě tabu. Řada budoucích maminek tohle období naplní naopak sportem a pečlivě řeší zdravou stravu a dostatečný přísun vitaminů. Jenže zdraví dítěte ovlivňujeme už dávno před jeho početím. A to mnohé ženy podceňují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedním z faktorů už je samotný věk matky. Ačkoli se nám to nelíbí, přírodu neošidíme a pořád platí, že ideální věk k početí dítěte je do pětadvaceti let. Tehdy je ženské tělo na vrcholu a předává miminku jen to nejlepší.

S každým dalším rokem se pak snižuje šance na otěhotnění, naproti tomu stoupají nejrůznější rizika a potenciální problémy. Takže nejlepší cesta ke zdravému dítěte je neodkládat mateřství příliš dlouho!

Dlouhověkost dítěte můžete ovlivnit už během těhotenství. Jak?

Nejen na to upozorňuje německý projekt „Zdraví do života“, za kterým stojí pediatři, gynekologové a porodní asistentky. Právě ti se snaží upozorňovat na to, aby ženy na zdraví svého dítěte myslely už předtím, než otěhotní.

Zdraví plodu významně ovlivňuje například obezita matky. Během těhotenství je ideální váhový přírůstek 10 až 16 kilogramů. Obézní ženy by však neměly překročit hranici deseti kilogramů.

Přejídáte se v těhotenství? Způsobíte dětem obezitu

Nové studie ovšem ukazují podstatnou věc: To, jestli bude dítě později také obézní, neovlivňuje ani tak váhový přírůstek matky v těhotenství jako spíše počáteční (nad)váha, s jakou do jiného stavu vstoupila.

Obezita matky má mít dokonce souvislost s mírou úmrtnosti. „Dítě narozené obézní matce zemře pravděpodobně dříve,“ tvrdí profesor Berthold Koletzko z německé Společnosti pro léčbu dětí a mladistvých.

Nejlepší start do života dají dětem ženy, které mají normální hmotnost. Nejsou ani extrémně štíhlé, ani obézní. Základem je proto vyvážená, pestrá strava v přiměřeném množství a odpovídající pohybová aktivita.

Co skutečně cítí miminko v děloze? 

Smysl má i malá změna. Už ztráta pouhých pěti procent původní hmotnosti má významný vliv na zdraví obézní ženy i jejího nenarozeného dítěte. Navíc se významně zvyšuje šance na otěhotnění.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Dětská obezita, Obézní žena, Narozené dítě, Významný vliv, Budoucí maminka, Nová studie, Přiměřené množství, Původní hmotnost, Dostatečný přísun, Porodní asistentka, Zdravé dítě, Početí, Vyvážená strava, Podstatná věc, Váhový přírůstek, Nenarozené dítě, Zdravá strava, Matka, Děti, Početí dítěte, Nena, Nejlepší cesta, Zdraví na Heureka.cz