Maminka.czTěhotenství

Jste ohrožený druh? 5 důvodů, proč může být vaše těhotenství rizikové!

Simona Procházková 10.  8.  2018
„Proč zrovna já?“ honí se vám hlavou poté, co jste si z úst lékaře vyslechla neúprosný ortel, že patříte bohužel mezi takzvaně rizikové těhotné. Hlavu vzhůru, není to hned důvod ke strachu a panice. Co takové sdělení pro vás znamená?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rizikovým těhotenstvím nazývají lékaři takové, během kterého se objeví nějaké potenciálně nebezpečné faktory, ohrožující zdraví nastávající maminky nebo plodu. Některá těhotenství probíhají zcela bez problémů a žena si ani nevšimne, že čeká dítě, jiné těhotné (a jejich počty stále rostou) takové štěstí nemají a radostné období očekávání potomka jim může znepříjemnit celá řada potíží. Většina z nich se ale dá řešit, stačí jen více opatrnosti a zvýšený lékařský dohled. Všechno se dá zvládnout, i když samozřejmě vaše psychika dostává trochu zabrat. Co vás čeká? Častější návštěvy těhotenské poradny, podrobnější testy a možná některá vyšetření nad rámec těch „standardních“ navíc. Cílem je předcházet případným komplikacím nebo je alespoň co nejdříve odhalit a řešit. Jaké jsou nejčastější příčiny, proč vás lékaři zařadí do škatulky „riziková gravidita?“

Dřívější těhotenství

Váš lékař vás bude chtít mít více pod dohledem a pečlivěji sledovat v případě, že jste již dříve v minulosti prodělala jeden nebo více spontánních potratů nebo předčasně porodila. O předčasném porodu se hovoří v případě, že se miminko narodí mezi 24. a 37. týdnem, přičemž riziko závažných a dlouhodobých komplikací je pro novorozence tím vyšší, čím dříve se vyklubalo na svět. Proto pokud máte jakékoli podezření, objeví se křeče, bolesti nebo krvácení, na nic nečekejte a okamžitě spěchejte k lékaři. Čím dříve, tím je větší šance případný rozbíhající se porod zastavit nebo alespoň oddálit.

Trpíte chronickými potížemi

Zvýšené riziko komplikací máte v případě, že jste trpěla nějakým chronickým onemocněním již dříve, před otěhotněním. Jedná se zejména o poruchy štítné žlázy (zvýšená nebo naopak snížená funkce či zánět), vysoký krevní tlak, cukrovku, nemoci ledvin nebo srdce, poruchy funkce jater a autoimunitní onemocnění (Crohnova nemoc, roztroušená skleróza a další). Špatně léčená cukrovka (ať už 1. nebo 2. typu) může způsobovat vážné vrozené vývojové vady plodu, způsobuje jeho nadměrný růst, v nejhorších případech vede až k nitroděložnímu úmrtí plodu. Srdeční onemocnění (nejčastěji vrozené a získané vady chlopní) patří k nejzávažnějším rizikům, kvůli vyššímu objemu cirkulující krve klade totiž organismus na srdce mnohem větší nároky.

Toxoplazmóza a těhotenství: Jsou obavy na místě?

Čekáte dvojčata

Případně trojčata nebo čtyřčata. Jakékoli vícečetné těhotenství patří automaticky mezi rizikové. Vývoj a růst vícero plodů v děloze totiž nadměrně zatěžuje celý organismus a logicky se zvyšuje i hrozba všemožných komplikací. K těm nejčastějším patří předčasný porod a také nižší porodní hmotnost dětí, dále potíže s funkčností placenty, případně její předčasné odlučování, a také vyšší riziko vzniku a rozvoje preeklampsie i těhotenské cukrovky. V případě jednovaječných dvojčat je nutno sledovat, aby nevznikla závažná komplikace zvaná „twin to twin syndrom“, což znamená, že jeden z plodů dostává ze společné placenty více okysličené krve, a je tím pádem proporčně větší, zatímco druhý vývojově zaostává.

Preeklampsie

Neboli těhotenská gestóza je závažná porucha, jejíž příčina není dosud úplně známá a vede ke zvýšenému krevnímu tlaku a vylučování bílkovin močí. Více ohroženy jsou ženy starší (nad 40 let), trpící cukrovkou nebo vyšším krevním tlakem, onemocněním srdce a chronickým onemocněním ledvin a také obezitou již před těhotenstvím. Mezi hlavní příznaky patří kromě vysokého krevního tlaku a bílkovin v moči také nevolnosti, otoky rukou, nohou nebo obličeje, úporná bolest hlavy nebo poruchy vidění. Pokud se preeklampsie nezjistí a neléčí včas, může vést ke křečím až bezvědomí těhotné maminky, což je stav, který bezprostředně ohrožuje na životě ji i plod v děloze.

Žena rodila na zahradě před zraky dětí. Porod natočila

Gravidita po IVF

Je těhotenství po umělém oplodnění jiné? V tomto se názory lékařů často liší. Podle většiny z nich jde o těhotenství jako každé jiné a pokud probíhá bez komplikací, není potřeba žádných zvláštních opatření. Mezi rizikové těhotné se v případě, že vaše miminko vzniklo „ve zkumavce“, zařadíte nejspíše v případě, že patříte mezi starší maminky (nad 38 let) nebo po léčebném procesu čekáte dvojčátka, což se stává poměrně často. I když v současné době se lékaři snaží eliminovat počet embryí, která jsou zaváděna do matčiny dělohy, aby se vícečetným těhotenstvím spíše předcházelo.

Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?
Nespavost v těhotenství: Jak se konečně zase pořádně vyspat
Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?

 

 

Témata: Těhotenství, Porod, Než otěhotníte, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Neplodnost a IVF, Těhotenská poradna, Vývojové vady, Umělé oplodnění, Roztroušená skleróza, riziko, Těhotná maminka, Vícečetné těhotenství, Funkčnost, Děloha, Rizikové těhotenství, Poměr, Autoimunitní onemocnění, Plod v, Chronické onemocnění, Případná komplikace, Ohrožený druh, Krevní tlak, Nejčastější příčina, Zvýšené riziko