Maminka.czRodina

Jste (opravdu) bohyně domácnosti?

Klára Kotábová 3.  7.  2011
Jste (opravdu) bohyně domácnosti?
Před lety trávily ženy péčí o rodinný krb dlouhé hodiny. Dnes sice máme pomocníky, kteří nám život usnadňují, ale i tak si stále říkáme, že toho je příliš. Opravdu máme na takové stížnosti nárok?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Představte si jeden běžný den, jaký byste mohla zažít, kdybyste se rozhodla žít stejně jako vaše matka před třiceti lety. Ráno byste dala na sporák vyvářet minimálně třicet plen od včerejška, mezitím byste opláchla nádobí od snídaně.

Vydala byste se na nákup do obchodu a v zásadě nevěděla, co domů donesete, co zrovna bude skladem. O přesnídávkách byste si mohla nechat zdát, takže byste mrkvičku s brambůrkou vařila sama.

Půlroční dítě byste vysazovala na nočník, protože by se vám chtělo co nejrychleji se zbavit otročiny s látkovými plenami. Vůbec byste netušila, že existuje něco jako pleny jednorázové. Po obědě byste zase umyla nádobí, vyrazila na procházku, ze které byste se musela vrátit tak, abyste stihla připravit večeři – polotovary příliš nebyly, a pokud ano, nebyly vábné.

Po večeři byste myla nádobí, žehlila, prala – měla byste veliké štěstí, pokud byste měla pračku a ždímačku v jednom. V opačném případě by praní bylo o to delším procesem. A fyzicky náročnějším. Po usnutí dítěte byste měla čas na úklid, možná i na to vypít si turka, namočit pleny na ráno a druhý den. Tentýž kolotoč.

Kdo dělá nádobí?

Jak tvrdí můj drahý muž, myčka přece myje sama. Jenže nádobí do ní nenaskáče, ani není naprogramované na to, aby se po očistném procesu samo uložilo na své místo v příborníku. To nějakou chvíli trvá. Vám odpadá jen čas, který byste strávila drhnutím hrnců, zaschlých talířů a podobně. A jak myčka funguje? Nádobí se čistí pomocí proudu horké rozprašované a rozstřikující se vody se saponátem a tím jsou rozpouštěny a smývány nečistoty.

Poté je nádobí několikrát opláchnuto, takto se odplaví zbytky nečistot a mycího prostředku. Nakonec je odčerpána voda a nádobí se suší. První myčka se objevila kolem roku 1850 a byla poháněna ručně. Později se začal používat typ na elektrický pohon – ve své době byla myčka považována za výstřední novinku, která nebude mít dlouhého trvání. Teprve v roce 1924 byla z velké myčky vyvinuta malá, do domácností vhodná, aby ji mohly používat nejen hotely, ale i rodiny s menší spotřebou nádobí. K rozšíření dnes již nezbytné pomocnice došlo v Česku až po revoluci, v západní Evropě v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.
Dokážete si dnes představit, že byste tento spotřebič v kuchyni neměla?

Čisté a voňavé

Přesně takové by mělo být vaše prádlo. A máte štěstí, že díky pomocníkovi, který bývá zabudovaný v kuchyni, koupelně nebo prádelně, takové i je. Jako první pračky vyráběla firma Hobza sídlící na území rakousko-uherského mocnářství. Jenže jejich používání bylo poměrně náročné, takže se do domácností příliš nedostaly.

V USA bylo používání praček po válce běžné, u nás se nedílnou součástí domácností staly až v sedmdesátých letech minulého století. A hned se zároveň zařadily do kategorie nedostatkového zboží. Kdo pračku měl, vlastnil v podstatě jakýsi nadstandard. Dnes jsou její běžnou součástí i doplňkové služby – sušička a podobně.

Kamarád, co miluje drobky

Dokážete si představit, že byste neměla k dispozici vysavač? Ten vznikl především proto, že v domácnostech se stávaly stále oblíbenějšími tkaniny na podlaze, takže košťata do té doby běžná už na úklid nestačila. První vysavač byl patentován v roce 1901 v Anglii, nikdo mu ale nedával velkou budoucnost.

Později se stal neoddiskutovatelným společníkem hospodyněk, v dnešní době se už spíše používá centrální vysavač nebo robotické přístroje, které uklízejí i ve chvílích, kdy vy nejste doma. Příruční vysavače jsou ideální, pokud máte doma malé děti, které si teprve zvykají na pevnější kousky a nejvíc ze všeho milují piškoty, rohlíky atd.

Vypadají nenápadně, mnohdy nedokážeme jejich výkon docenit a považujeme je za samozřejmé. Ale upřímně, nechtěla bych být bez jejich pomoci ani den. V době, kdy mě vychovávala moje matka s kuchyňskými spotřebiči, jež měla k dispozici, a povinnostmi, které na ni domácnost kladla, bych asi dlouho nevydržela. Dnešek nabízí pohodlí, které mě baví, a svůj čas tak mohu věnovat dětem. Zajímalo by mě, jak se na dobu, kdy jsem děti vychovávala já, budou jednou dívat moje dcery.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Domácnost, Sušička, Dom, Myčka, Půlroční dítě, Elektrický pohon, Bohyně, Dlouhé trvání

Video