Maminka.czPorod

Jste Rh negativní a čekáte miminko? Pozor na možné komplikace!

Alena Štouračová 8.  8.  2011
Jste Rh negativní a čekáte miminko? Pozor na možné komplikace!
Každý z nás má určitou krevní skupinu i určitý Rh-faktor, který je buď pozitivní, nebo negativní. Právě konkrétní typ Rh faktoru hraje významnou roli během těhotenství. Jestliže je budoucí matka Rh negativní a plod po otci Rh pozitivní, lze mluvit o tzv. Rh inkompatibilitě neboli nesnášenlivosti způsobené odlišným Rh faktorem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rh pozitivní dítě jako cizorodé těleso

Statistiky říkají, že v Evropě bývá matka Rh negativní a plod Rh pozitivní zhruba u patnácti procent populace. Co si pod Rh inkompatibilitou vlastně představit? Pokud Rh negativní matka čeká Rh pozitivní dítě, existuje riziko, že imunitní systém matky bude na dítě pohlížet jako na cizorodé těleso, a začne tak proti Rh pozitivní krvinkám dítěte vytvářet protilátky.

První těhotenství bez závažnějších komplikací

V průběhu prvního těhotenství ženy s Rh negativním faktorem zpravidla takřka žádné komplikace nenastávají, protože její imunitní systém produkuje protilátky vůči krvi plodu jen v malém množství. Potíže odstartují ve chvíli, kdy krvinky Rh pozitivního dítěte proniknou do krve Rh negativní matky – tedy při porodu – kdy si tělo matky vytvoří proti krvinkám dítěte protilátky. Tatáž situace nastává i v případě samovolného či umělého potratu.

V průběhu dalšího těhotenství, kdy Rh negativní žena opět očekává Rh pozitivního potomka, se již mohou objevit závažnější komplikace. Do krevního oběhu plodu totiž mohou pronikat matčiny protilátky (které se vytvořily během prvního porodu) a napadat a rozkládat krvinky. V důsledku Rh inkompatibility je pak dítě chudokrevné, anebo trpí vážným poškozením jater a sleziny, což může někdy vést k jeho smrti.

Pečlivé sledování Rh negativní těhulky

Lékaři ovšem zavádějí takové postupy, aby během těhotenstvím k fatálnímu poškození plodu vůbec nedošlo. V případě, že je těhotná žena Rh negativní a otec dítěte Rh pozitivní, je těhulka pečlivě sledována. Lékaři jí pravidelně odebírají krev a sledují u ní tvorbu jejích protilátek proti krvinkám Rh pozitivního plodu. Cílem tohoto opatření je prevence vzniku protilátek matky proti Rh faktoru krvinek plodu.

Poporodní opatření

Po porodu lékaři vyšetří krev novorozeňátka. Pokud je Rh pozitivní, rodička do sedmdesáti dvou hodin po porodu dostane injekci Rhega neboli antiD-globulinu, který zničí Rh pozitivní krvinky v jejím krevním oběhu, a to z toho důvodu, aby byl odrušen podnět tvorby mateřských protilátek proti pozitivnímu Rh faktoru dítěte. Tento zákrok se musí v případě Rh negativní ženy opakovat při každém těhotenství či případném potratu, děložním krvácení, ale i duševním otřesu v těhotenství.

Díky injekci Rhega se tak snižuje nutnost výměnné transfúze krve dítěte a předchází se jeho poškození. Výměnná transfúze krve dítěte se v současné době provádí zřídka v závažných případech okamžitě po jeho narození, někdy dokonce ještě tehdy, když se nachází v děloze matky.

Rh negativní rodiče: Těhotenství bez problémů

Jsou-li otec a matka dítěte Rh negativní, mohou si oddechnout. Rh negativní rodiče totiž nemohou společně zplodit Rh pozitivní dítě, a tak Rh inkompatibilita a s ní spojené nepříjemnosti v průběhu těhotenství v žádném případě nehrozí.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, komplikace, Mimi, Prevence vzniku