Maminka.czPraktické rady

Jste samoživitelka? Tyto novinky vám v roce 2018 mohou finančně ulevit

Markéta Novák Matějková 29.  1.  2018
Nový rok 2018 s sebou přináší řadu změn, které finančně uleví také rodičům samoživitelům. Ti často žijí se svými dětmi na hranici životního minima, zvlášť pokud se potýkají se špatnou platební morálkou bývalého partnera, který dluží na výživném. Samoživitelé by proto měli mít dostatečný přehled o všech výhodách, díky nimž mohou ušetřit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozpočet neúplných rodin bývá velmi napjatý a i minimální finanční úspora přináší úlevu od mnohdy velmi stresových situací spojených s nedostatkem peněz. Jaké novinky přináší letošní rok a jak lze nové výhody získat?

Daňové bonusy a úlevy

Odečty a daňové slevy či bonusy jsou jednou z věcí, která pomáhá stabilizovat rodinný rozpočet rodičů, kteří musejí vycházet pouze s jedním platem. Mezi oblíbené úlevy patří daňová sleva za umístění dítěte do školky. Za rok 2018 si budete moci odečíst až 12 200 Kč, což je o 1 200 Kč víc než za rok 2017. Nejvýznamnějším zvýhodněním je daňová sleva na dítě. Ta se od letošního roku zvýšila i u prvního dítěte, a to na 15 204 korun ročně.

Zvýhodnění by měl vždy uplatňovat ten rodič, který žije s dítětem ve společné domácnosti a má dítě v péči. V praxi se ovšem o tuto možnost rozvedení rodiče často přetahují.

„Někteří rodiče neváhají zkusit uplatnit daňové zvýhodnění i v případě, že společnou domácnost již nesdílejí. Pokud se mezi sebou rodiče nedokáží dohodnout, třeba v případě střídavé péče, musí vždy rozhodnout soud,“ potvrzuje Petr Sýkora, ředitel projektu VašeVýživné.cz, který provozuje Asociace neúplných rodin.

Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Vyšší příspěvky na dítě

V letošním roce se zvyšuje hranice příjmu z 2,4 na 2,7násobek životního minima. Na příspěvek na dítě tak dosáhne širší okruh rodin, navíc se zvyšují i samotné částky přídavku. O navýšení není třeba žádat. Pokud rodina splní podmínky, Úřad práce zvýší dávku automaticky. Nová forma posuzování reflektuje příjem čtvrt roku zpětně. Bere tedy více v potaz aktuální situaci žadatele, a lépe tak řeší situaci neúplné rodiny, jejíž příjmy rozvodem či rozchodem výrazně klesly.

„Posuzování příjmu s čtvrtletní frekvencí pomůže pružněji reagovat na situaci, kdy například dojde k rozvodu a příjmy rodiny výrazně spadnou. Pokud navíc povinný rodič neplatí včas alimenty nebo je dluží, hraje každý měsíc při posuzování výraznou roli,“ říká Sýkora.

Kalkulačka: Dosáhnete v roce 2020 na příspěvek na bydlení?

Doplatky na léky a očkování

Nic neprovětrá rodinný rozpočet tak jako těžší nebo déle trvající nemoc. Pokud se potýkáte s vyšší nemocností u svých dětí a hrozíte se vysokých doplatků na léky, oceníte nové snížení limitu, nad který budou pojišťovny doplatky vracet. U dětí do 18 let klesá tato hranice na 1 000 Kč ročně.

To reálně znamená, že pokud doplatíte za léky předepsané lékařem pro jedno dítě více než 1000 Kč ročně, pojišťovna je povinna vám peníze nad tuto částku zpětně vrátit. Je nutné si však uvědomit, že pro tento výpočet počítá zdravotní pojišťovna s cenou léku s nejnižším doplatkem, danou účinnou látkou a totožnou aplikací.

Další položkou, kde bude možné ušetřit, je i očkování proti závažným nemocem. U vybraných pojištěnců bude hrazeno, je proto vhodné si ověřit u konkrétní pojišťovny, zda máte na úhradu očkování právě vy nárok.

„Nemoc přináší kromě starostí o zdraví a organizačních komplikací pro samoživitele také nečekané a neplánované výdaje. Pokud dítě onemocní, rodič se stresuje mimo jiné obavou mnohdy skutečně vysokých doplatků za léky.

Navíc se jedná o výdaj, který přichází většinou nečekaně a dokáže otřást omezeným rodinným rozpočtem. Vzhledem k aktuální zákonné úpravě se pro optimalizaci rozpočtu vždy při návštěvě lékaře poraďte o výběru vhodného léku s nízkým doplatkem,“ radí Sýkora.

Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Snazší brigády a přivýdělky

Mnoho rodičů samoživitelů řeší napjatou finanční situaci v rodině nejrůznější formou přivýdělků k hlavnímu zdroji příjmů nebo k rodičovské dovolené. Příjemnou novinkou je zvýšení minimální mzdy, která pro letošek činí 12 200 Kč hrubého. Dochází také ke změně v oblíbené a často využívané dohodě o pracovní činnosti.

Až do částky 2 500 Kč měsíčně už nebude nutné uvádět příjem do daňového přiznání, částka bude zdaněná 15% srážkovou daní jako u dohody o provedení práce. Tím se sníží administrativní zátěž u oblíbených drobných přivýdělků.

„Samoživitelé, kteří musí zajistit chod rodiny pouze z jednoho platu, mají často ještě jednu až dvě brigády na přilepšení rodinnému rozpočtu. Mnohdy se ale ztrácejí v administrativních nárocích a daňových povinnostech, které vyžadují různé typy smluv. Každé zjednodušení je pro ně vítané. Nová úprava pro ně mimo jiné znamená zvýšení minimální hodinové sazby definované pro daný druh práce a také možnost vyššího přivýdělku i v situaci, kdy je samoživitel evidován na Úřadu práce,“ dodává Sýkora.

Možnost vyřešit problémy s výživným ve spolupráci s odborným asistentem

Samoživitelé, jejichž bývalý partner neplatí alimenty, musí čelit mnoha problémům. Na jedné straně je nutné zajistit chod rodiny, vydělávat peníze a starat se o děti. Na straně druhé je třeba sebrat zbývající energii a pokusit se dlužné alimenty získat co nejrychleji zpět.

Mnozí rodiče vidí vymáhání výživného jako předem ztracené, protože neznají prostředky, jak se svého práva domoci. V takových případech je vhodné se obrátit pro pomoc. Letos pokračuje třetí ročník programu asistenční pomoci VašeVýživné.cz s podporou Evropského sociálního fondu a stále je možnost se do něj zapojit.

Rodičům, kteří si s vymáháním dlužného výživného nevědí rady, doporučujeme využít projekt VašeVýživné.cz. Stačí vyplnit jednoduchý dotazník nebo kontaktovat pracovníka Asociace neúplných rodin. Veškeré služby jsou bezplatné. Pokud by se nepodařilo dosáhnout nápravy dohodou a došlo k vymáhání výživného, náklady platí vždy dlužník,“ zakončuje Sýkora.

Mateřská dovolená 2018: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2018: Kalkulačka mateřské

Kam se obrátit pro bezplatné vyřešení problému?

Stačí navštívit stránky www.vasevyzivne.cz, kde stačí vyplnit jméno, příjmení a kontakt, následně se ozve pracovník Asociace neúplných rodin. Případně je možné zkontaktovat asociaci telefonicky na čísle 222 534 777 a celý proces provést s asistencí. Veškeré služby Asociace jsou bezplatné a pokud případ skončí vymáháním výživného, veškeré náklady vždy platí dlužník. Každý krok je možné konzultovat také s psychologem a dalšími odbornými pracovníky.

VIDEO: Paní Alena skončila s dětmi na ulici. Pomohlo jí podporované bydlení

8 mýtů o výživném, kterým rodiče bohužel věří. Poradíme vám, na co máte nárok
Mýty a fakta o výživném na dítě
Výživné na dítě: Jak vysoké jej mohu žádat?
Témata: Rodina, Praktické rady, Sam, Bydlení, Přivýdělek, Alena, Daňový bonus, Zvýhodnění, Společná domácnost, Samoživitelka, Povinný rodič, Doplatek, Daňová sleva, Vhodný lék, Částka, Dlužné výživné, První dítě, Forma, Vaševýživné cz, Finanční úspora, Daňová povinnost, Závažná nemoc, Výplň, Nová forma, Rodiče