Maminka.czLáska a vztahy

Jste spolu šťastní? Tři klíčové zásady zdravého partnerského vztahu!

Simona Procházková 28.  12.  2020
Každý vztah musí být postaven na pevných základech a zároveň se o něj musí nepřetržitě pečovat. Jen tak máte totiž šanci, že dokážete překonat veškeré potíže, nedorozumění a starosti, které přináší život. Samozřejmě nikdy není vše „značka Ideál“, existují ale věci, které byste neměli přehlížet. O jaké věci jde?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Britská klinická psycholožka Sue Johnson, zakladatelka techniky emoční svobody (EFT terapie) pro páry, objevila při své práci s klienty tři naprosto klíčové faktory, které musí splňovat partnerské vztahy, aby byly skutečně zdravé, dostatečně pevné, odolné a naplněné.

Když se pořád hádáme, tak už se nemilujeme? Tohle říká párový terapeut!

Je přesvědčena, že když se lidé ve vztahu cítí nepochopeni, upozaďováni nebo ztrácejí vzájemné pouto a blízkost, je to pro ně důvodem k "vyhlášení boje". Záminkou ke konfliktům, výčitkám a hádkám se pak pro ně stává téměř cokoli, často i zdánlivá maličkost. Vždy jde ale o nějaký zástupný problém. Tím, co je skutečně zajímá a o co „bojují“, je ujištění se po jediné otázce: „Jsi tu pro mě?“

Doktorka Johnson v rámci svých terapií nabízí párům novou cestu k posílení jejich vztahu prostřednictvím EFT techniky, která jim pomůže v tom, aby oba byli schopni si na tuto zásadní otázku vzájemně odpovědět kladně, tedy: „Ano, jsem.“ K tomu jsou ale důležité tři zásady jakožto základní stavební kameny každého fungujícího partnerského vztahu, bez nichž to zkrátka nejde: přístupnost, odpovědnost a emoční stabilita. Ano, na tyto vlastnosti se zaměřte, rozhodují o vašem budoucím společném životě.

JANA (39): Myslím, že máme s mužem zdravý vztah, ale musela jsem zabojovat

Přístupnost

Každý člověk potřebuje mít pocit, že ho jeho partner pozorně vnímá, je otevřený vůči jeho potřebám, přáním i případným starostem. Dávat najevo přístupnost znamená být ke svému protějšku pozorný, laskavý, citlivý a empatický. Znamená to také dokázat spolu mluvit o všem, a to i o bolestivých nebo nepříjemných tématech, nebát se být upřímný a umět se omluvit.

Tchyně měří dvojím metrem. Mé děti jsou pro ni až na druhém místě


Více než důležité je rovněž naučit se naslouchat, což je někdy těžší, než se může zdát. Nevěříte? Tak schválně – dokážete jen tak poslouchat, co vám vaše drahá polovička povídá, aniž byste hned nabízeli (nevyžádaná) řešení, cítili nutkavou potřebu projevit vlastní názor nebo pronášeli ukvapené soudy? Svou přístupnost dáte nejlépe najevo tak, že se budete v první řadě zajímat o to, jak se váš partner cítí a co pro něj můžete v daném okamžiku udělat.

Odpovědnost

Připadá vám to jako samozřejmost? Když s někým sdílíte život, máte povinnost chovat se vůči němu zodpovědně a ohleduplně. Co to přesně znamená? Například to, že když se někde zpozdíte, nedorazíte na dohodnutou schůzku nebo změníte plány, dáte o sobě včas vědět, aby si partner nedělal starosti, co se mohlo stát a zda jste v pořádku. Nevěřili byste, kolik lidí toto základní pravidlo slušnosti nemá zažité a nepovažuje ho za důležité.

Nesmíme být jen rodiči. Jak se vyhnout partnerským krizím?

Není nic horšího než nedostupný telefon a žádné informace o protějšku, který už měl být čtyři hodiny z práce doma. Ano, vůči svému partnerovi máte závazek a je důležité, abyste si to uvědomili a dali mu najevo, že vám na jeho obavách záleží. Zejména muži totiž mají občas tendenci si myslet, že se je jejich partnerka snaží kontrolovat, a neuvědomují si, že když například nedodržují dohodnuté časy nebo například jedou dlouhou cestu autem a opozdí se, jednoduše se o ně partnerka obává.

Emoční stabilita

Jste si jisti, že veškeré vaše emoce jsou adekvátní a ze strany vašeho partnera vždy chápány správně? Nedorozumění pramenící z nejrůznějších vnitřních pocitů a pohnutek, které si každý v sobě držíme a o nichž nedokážeme otevřeně komunikovat, patří totiž k těm nejčastějším. Tiché výčitky, nahromaděné staré křivdy, nevyslovená a nepochopená přání a touhy, to všechno je tichým zabijákem každého vztahu. Dbejte na to, aby z vašeho chování mohl partner vždy jednoznačně pochopit, jaké jsou vaše skutečné záměry a co se mu snažíte říct. Vycházejte si vzájemně vstříc, mluvte spolu, buďte zvědaví, ptejte se, respektujte se a důvěřujte si. Pro oba partnery je zcela rozhodující, aby ze svého chování vůči sobě cítili, že jsou vzájemně propojeni, pak se jim veškeré problémy, překážky i nedorozumění řeší mnohem lehčeji.

Pomýšlíte na rozvod? 5 věcí, které pomohou zachránit vztah, když máte krizi!
Takhle Covid mění partnerské a rodinné vztahy. Ubráníte se?
Potřeby ženy a muže: Jak moc se liší? A proč vznikají spory?
Témata: Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Rodina a vy, partner, Polovička, Nedorozumění, Pevný základ, Zásada, Přístupnost, Starost, EFT, Výčitka, Vztah, Johnson

Video