Maminka.czŠkolák

Jste svobodná matka a bojíte se prvního rande?

Dagmar Ferahli Süsser 13.  10.  2011
Jste svobodná matka a bojíte se prvního rande?
Nedokážete si představit, že byste jako svobodná matka mohla mít ještě někdy rande, nebo dokonce narazit na chlapa, který by vás zajímal a zároveň dokázal vyjít s vašimi dětmi? Nezoufejte, rozhodně s těmito obavami nejste sama. Pokud jste se v pubertě domnívala, že je těžké domluvit si rande, zkuste to teď s dětmi. Rychle zjistíte, že v pubertě to vlastně byla hračka. To však neznamená, že byste se měla schůzek vzdát.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vám jako matce je jasné, že nejste ani zdaleka paní svého času. Můžete si stokrát naplánovat schůzku, ale chřipková epidemie ve školce váš program změní od základů. Tento handicap vám však může zároveň posloužit jako test vašeho partnera. Ve vztahu, do nějž jeden z partnerů vstupuje s dětmi, je víc než v jiných případech důležitá tolerance a respekt.

Podařilo se vám smluvit si rande a skutečně se sejít? V žádném případě nic nepředstírejte ani nezatajujte. Relativně častou chybou, které svobodné matky dělají, je předstírání neexistence závazků. I přes emancipaci a pokrok stále panuje vžité přesvědčení, že by se matka měla věnovat téměř výhradně svým dětem. Randící maminka tak může mít pocit, že pokud přizná na rovinu svůj stav, přiznává tak zároveň i své selhání. Respektive, že se případný partner bude domnívat, že by byla špatnou matkou jeho dětí.
Do hry také zcela jistě vstupuje obava, aby se muž nezalekl závazků a zodpovědnosti. Jenže pokud se domníváte, že se nic nestane, když pravý stav věci přiznáte o něco později, velmi se pletete. Muž se bude cítit podvedený a bude logicky přemýšlet, co dalšího jste mu zatajila a na jaké překvapení se má ještě připravit.

Dejte svému novému vztahu volný průběh a dejte svým dětem čas, aby si na sebe s novým partnerem mohly zvyknout. Doba strávená s partnerem nesmí jít nikdy na úkor vašich společných chvil s dítětem. Pokud má být váš partner i dobrým otcem, musí pochopit, že dítě je u vás na prvním místě.

Hned od začátku je také nutné určit jasná pravidla. Ačkoli na klasické schůzce je zvedání mobilních telefonů zcela zapovězené, neplatí to rozhodně pro rodiče. Vy musíte mít telefon v pohotovosti a být připravená ho kdykoli zvednout. Samozřejmě však pouze v případech, kdy se jedná o vaše děti, nikoli o vaší matku, která si touží porozprávět o tom, jak jí kvetou tulipány. Stejně tak se domluvte se svými potomky a jejich dozorem, že vám nebudou volat na schůzku, pokud se nebude jednat o nějakou opravdu důležitou věc.

Nedotknutelným pravidlem by měla být zásada, že dětem se nikdy nevykládají detaily z vašeho nového vztahu. Váš milostný a rodinný život jsou dvě zcela oddělené oblasti a minimálně v časných stádiích vašeho vztahu by se neměly nikdy propojit. Stejně tak minimálně nějaký čas nenechávejte své partnery přespávat přes noc. Nechcete přece, aby s vašimi dětmi snídal každý měsíc někdo jiný.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Chování a vztahy, Matka, svobodná matka, Rande, Boj, První rande, Svobodná, Chřipková epidemie, Máť