Jste těhotná a krvácíte? Nepanikařte! Víme, co v takové chvíli dělat

Krvácení v těhotenství dokáže ženu vystrašit, ale zvlášť v prvním trimestru je poměrně běžné a nemusí nic znamenat. Jak poznáte, že je situace vážná?

Nedávno jste zjistila, že čekáte dítě, a teď najednou krvácíte. O těhotenství toho moc nevíte a v hlavě vám ze všech možných informací uvázlo hlavně to, že krvácení rovná se potrat. Nemusí to tak být. Se špiněním anebo krvácením se v prvním trimestru setkává až třetina žen a nejde pokaždé o signál, že se děje něco špatného.

„Zpravidla je to příznak „uhnizďování“ oplodněného vajíčka v děloze a právě vrůstání placenty do sliznice děložní může způsobit krvácení různé intenzity – od špinění až po silné krvácení připomínající menstruační. Objevuje se zhruba 10 až 13 dní po početí, tedy přibližně v době očekávané menstruace a trvá většinou jeden až dva dny,“ říká Andrea Pašková, vedoucí lékařka gynekologie kliniky Gyn Medico.

Ale vyhledat lékaře byste měla co nejdřív při jakémkoliv krvácení nebo špinění, neboť jedině on může posoudit, jestli těhotenství pokračuje, jak má, nebo došlo ke komplikaci. Přece jen, riziko je poměrně vysoké. Statistika totiž říká, že přibližně polovina žen krvácejících v prvním trimestru později potratí. A co je horší, tři procenta krvácejících žen prodělá mimoděložní těhotenství, které může ohrožovat život matky. V tomto případě je nutné zasáhnout co nejrychleji.

Sport ano, ale s rozumem

Přesto není nutné panikařit, nemusí se dít nic zlého. Stále zbývá velké procento žen, které v prvních týdnech krvácely a porodily zdravé dítě. Příčin může být více, jednou z nich je hematom – krevní sraženina mezi placentou a děložní stěnou, která se může vstřebat a nemusí přinést další komplikace.

Důležité je v takovém případě zůstat v klidu a odpočívat. Slabé krvácení se také může objevit po pohlavním styku nebo lékařském vyšetření a další příčinou může být nadměrná fyzická námaha, které je dobré se vyvarovat.

„Během prvních týdnů těhotenství se nedoporučuje cvičit a ani později by žena neměla cvičit ve dnech, kdy by jinak očekávala menstruaci. Obecně se uvádí, že začít s aktivitami je možné teprve po ukončení prvního trimestru, který je z pohledu nechtěné ztráty těhotenství nejrizikovější,“ upřesňuje lékařka Andrea Pašková. Zříci jakékoliv sportovní aktivity a námahy v každodenním životě by se měly ženy s rizikovým těhotenství.

Pozor na přehřátí!

Samozřejmě to neznamená, že po celé těhotenství máte sedět a nic nedělat. Od druhého trimestru je rozumná aktivita naopak žádoucí (pokud nemáte komplikace), ale rozhodně se vyhněte sportům, jako je jízda na koni, bruslení, lyžování, tenis, squash, aerobik nebo terénní běh, při nichž hrozí riziko poranění.

Vyloučené je horolezectví, seskoky padákem, ale také cvičení na nářadí nebo sporty se zadržováním dechu a takové, při nichž dochází k výpadům či otřesům. Zvlášť v prvním trimestru je zásadní, aby se žena při pohybu nepřehřívala.

Tělesná teplota by neměla překročit 38,5 °C a je důležité hlídat si tepovou frekvenci, která by neměla přesáhnout 150 tepů za minutu. Podle gynekoložky pak platí zásada, že jestliže těhotná žena po cvičení pocítí bolesti v podbřišku, tvrdnutí břicha, špinění či krvácení, měla by vyhledat pomoc gynekologa.

Mizející dvojče

Krvácení na samém počátku těhotenství doprovází také situaci, které se říká syndrom mizejícího dvojčete, kdy po oplodnění dvou nebo více vajíček jeden ze zárodků zanikne a plodový obal je vstřebán druhým plodem nebo matkou. V takové chvíli se objevuje krvácení, které však pro druhé dvojče neznamená nebezpečí.

Krvácení v těhotenství: Co je normální a co už ne?

Krvácení v těhotenství: Co je normální a co už ne?

Riziko pro dítě

Zatímco v prvním trimestru vaginální krvácení nemusí nic znamenat, v pokročilém stadiu těhotenství by vás mělo vážně znepokojit. Ve druhém a třetím trimestru se jedná o závažnou situaci a žena by se měla nechat neprodleně odvézt do nemocnice.

„Nejčastěji se jedná o poruchu placenty. Krvácení nastává z jejího nesprávného uložení nebo při jejím předčasném odlučování ze stěny dělohy. Asi třetinu příčin krvácení se nepodaří objasnit,“ podotýká lékařka Andrea Pašková.

Krvácení může být různé intenzity a někdy je dokonce tak silné, že žena upadá do šoku ze ztráty velkého množství krve. Dítě pak může v děloze odumřít v důsledku nedostatku kyslíku a velmi často nezbývá než těhotenství ukončit císařským řezem.

Otravný výtok

Kromě krvácení se v těhotenství můžete potýkat se silnějším výtokem. Způsobuje ho vyšší sekrece žláz poševní sliznice a děložního hrdla. Měl by být řídký, bílý a nesvědit.

Pokud se dostaví pocity svědění a pálení, může se jednat o kvasinkovou infekci a v takové chvíli by vás měl vyšetřit lékař. S běžným výtokem se nedělá nic. Dbejte na správnou hygienu a říkejte si, že po porodu budete mít klid – jako od dalších těhotenských potíží.

Krvácení v těhotenství: Co může být jeho příčinou?

Krvácení v těhotenství: Co může být jeho příčinou?

Kdy vyrazit do nemocnice při krvácení

Každé krvácení nebo krvavý výtok z dělohy v průběhu těhotenství je třeba brát jako varovný příznak.

Na pohotovost byste měla neprodleně odjet v následujících případech:

- Krvácení je silné a máte křeče.

- Vaginální krvácení trvá více než čtyřiadvacet hodin a vy nemůžete navštívit svého gynekologa.

- Omdlela jste, nebo se na omdlení cítíte

- Krvácíte a máte horečku přes 38 oCelsia.

- Máte bolesti horší než při menstruaci nebo silné křeče v podbřišku, pánvi, či bedrech.

- Krvácení zesiluje.

- Prodělala jste v minulosti potrat nebo mimoděložní těhotenství.

VIDEO: Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

Krásné a originální mateřské fotky PŘED a PO. Inspirujete se?

Krásné a originální mateřské fotky PŘED a PO. Inspirujete se?

9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?

9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?

Krvácíte po sexu? Pozor, může to mít vážné důvody!

Krvácíte po sexu? Pozor, může to mít vážné důvody!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články