Maminka.czPracující matky

Jste zavřená doma a nemůžete pracovat? Hlavně žádný stres, víme, co dělat

Veronika Zenklová 3.  3.  2021
Náročné období spojené s aktuální epidemiologickou situací a vládními nařízeními rozhodilo chod mnoha domácností. Zvlášť rodiče dětí, kteří nemohou vykonávat svou práci z domova, jsou nyní zcela odkázáni na úspory nebo ošetřovné. Svízelná životní situace se dotýká jak psychické, tak materiální stránky našich životů. Jediná cesta jak „přežít“, je být racionální a nepropadat panice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spadla opona a my jsme se ocitli v úplně jiné realitě, než na kterou jsme byli po většinu svého života zvyklí. Ve světě zavřených kaváren, kin, domácí ponorky, online výuky, stresu a strachu z budoucnosti, v nejistotě, ve které přežíváme už druhý rok. V současné chvíli navíc s pocitem izolace a úplného oddělení od normálu. Ačkoliv scénáře i výhledy do budoucna se zdají být temnější než temné, podle psycholožky Ivany Blaškové bychom stále měli myslet spíš na to, jak z toho všeho něco vytěžit.

„Současná doba je opravdu velmi nepřirozená z hlediska našeho běžného fungování. O to víc nás každá další změna děsí,“ říká psycholožka Ivana Blašková.

Klepněte pro větší obrázek

Naše hlava je velmi silný soupeř a my bychom se ji proto měli snažit spíš uklidnit a zaměstnat věcmi, které můžeme v tu danou chvíli ovlivnit. V této složité době bychom navíc měli být klidnými a vyrovnanými průvodci našim dětem.

„Letargii a počínající depresi se ubráníme jedině tím, že jim nedáme prostor. Pokud momentálně nemůžete vykonávat své zaměstnání, dělejte věci, na které byste za normálních podmínek neměli čas. Vytřiďte si knihovnu, ukliďte si v garáži, upečte chleba, mluvte se svými dětmi otevřeně o tom, proč nemohou chodit do školy nebo do školky,“ doplňuje Blašková.

 
Klepněte pro větší obrázek

Pomoci mohou další „jistoty“

Zůstali jste doma aktuálně s dítětem mladším 13 let? Pak neváhejte a ihned si zažádejte o ošetřovné, které vám bude poskytnuto po celou dobu trvání mimořádných opatření. Jeho výše bude od prvního kalendářního dne vyměřena na 60 % denního vyměřovacího základu za každý kalendářní den.

Nově od 1. března 2021 vzniká nárok na ošetřovné i rodičům prvňáčků, druháků a rodičům dětí v mateřských školách, které dosud mohly zařízení navštěvovat.

Škola nebo školka, kterou vaše dítě navštěvuje, vám vydá speciální žádost o ošetřovné. Tu vyplníte v části B a doručíte svému zaměstnavateli, který ji i s dalšími podklady předá Správě sociálního zabezpečení.

Dávku ošetřovného vyplácí okresní správy sociálního zabezpečení, a to nejpozději do 1 měsíce následujícího po dni, v němž mu byly doručeny řádně vyplněné podklady zaměstnavatelem. 

Pokud jste osoby samostatně výdělečně činné, na ošetřovné z nemocenského pojištění nárok nemáte. Vyplacena by vám ale měla být zvláštní peněžní podpora ve výši 424 Kč za každý den, kdy jste v karanténě nebo pečujete o děti. Nárok na ni získáte na základě čestného prohlášení podaného prostřednictvím obecního živnostenského úřadu.

Pohlídejte si také stránky Ministerstva průmyslu a obchodu, kde naleznete online formuláře k programu Ošetřovné pro OSVČ II. O příspěvek zde můžete zažádat i zpětně.  

Detaily a návod k vyplnění tiskopisů najdete na stránkách České správy sociálního zabezpečení

Hlavně klid

Ačkoliv to zní jako klišé, tím, že se budete stresovat, ničeho nedosáhnete. „Raději se vrhněte do věcí, které vám dělají radost. Zahrajte si s dětmi jejich oblíbenou hru, uvařte dobré jídlo, nalijte si skleničku vína, sázejte květiny. Vše je lepší než propadat trudomyslnosti,“ uzavírá Ivana Blašková.

Začněte u malých radostí, třeba jarní květiny.

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Psychika, Ošetřovné, Naše tipy, Peníze, Školy, Rodičovský příspěvek, Pracující matky, květiny, Trvání, Rodič dětí, Životní situace, Stres, Vládní nařízení, Panic, Materiální stránka, Náročné období, Ivana Blašková, Dom, Trud, Epidemiologická situace, Zařízení

Video