Maminka.czSlavní rodiče

Judista Lukáš Krpálek: Rodiče by měli děti v pohybu podporovat a trávit s nimi čas

25.  8.  2017
Říká se, že matka je jistotou domova a otec je mostem ke společnosti. A něco pravdy na tom bude. Své o tom ví i judista a olympijský vítěz LOH Lukáš Krpálek, který je tatínkem ročního syna Antonína.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S narozením dítěte se vám změní svět

Když se vám narodí dítě, změní vám to svět. Najednou se už nemusíte starat jen o sebe, ale musíte se umět postarat i o dítě a o celou rodinu. Ale to hlavní je, že vám do života přibude nový člověk.

Nám se narodilo krásné usměvavé dítě, které je do všeho nadšené a všude kolem sebe rozdává pozitivní energii. A v neposlední řadě je změna v tom, že se vám najednou neuvěřitelně stýská, když nejste doma. Zrovna teď jsem se vrátil ze soustředění v Tatrách a to se mi stýskalo hodně. Manželka mi pořád posílala nová videa, jak začal chodit.

Navíc Tonda hned po tom, co jsem odjel, začal říkat “táta”, takže mi bylo moc líto, že jsem u takové krásné a zásadní chvíle nebyl. Ale to asi zažívá každý táta, který pracuje. U mě je možná těžší, že jsou období, kdy mám soustředění v zahraničí, odjíždím od rodiny pryč i na několik týdnů a trávím s nimi velmi málo času, a tak když jsem doma, snažím se jim to vynahradit.

Když přijdu z tréninku, už si nejdu hned lehnout, ale alespoň na chvíli se věnuju Tondovi. Hraju si s ním a užívám si společné chvilky. Teď nedávno mi ale manželka s Tondou jeli fandit na Mistrovství Evropy ve Varšavě.

Byly to Tondovy první závody, a tak jsme měli strach, že nezvládne být celý den v hale. Ale bylo to přesně naopak. Zvládl to skvěle. Pořád s někým komunikoval a vůbec nezlobil. A mě to neskutečně nabíjelo.

Co by měl každý otec předat ve výchově svému synovi? Sebevědomí i úctu

Děti by měly sportovat

Tonda je ještě na nějaké sportování malý, ale jakmile povyroste, určitě bych chtěl, aby se nějakému sportu věnoval. Zatím je naším největší sportovním výkonem hra na honěnou. Od té doby, co se Tonda naučil chodit a běhat, pořád chce, aby ho někdo honil.

Rozběhne se a pak se zastaví, šibalsky se podívá, jestli za ním běžíme, a když nás vidí, strašně se rozesměje. Pro mě osobně sport k životu patří a mrzí mě, když vidím, jak se dnešní děti málo hýbou. Rodiče jim raději strčí do ruky tablet nebo pustí televizi, jen aby od nich sami měli pokoj a mohli odpočívat. Přitom by naopak měli děti v pohybu podporovat, doprovázet je a nebo s nimi sami trávit čas.

Často se vymlouvají na finance, že je to drahé, ale nemyslím si, že je to o financích. U nás v rodině také nebyly kdovíjaké peníze, a přitom jsem hodně sportoval. Jako malý jsem si strašně přál hrát hokej, ale bohužel na to finance opravdu nebyly, a tak jsem si vybral jiné sporty.

Je to o tom chtít, věnovat se dítěti, docházet s ním na ty kroužky a třeba s ním i sportovat. Co se týká juda, tak tam se sice ročně platí nějaké příspěvky, ale takové kimono vydrží dítěti i pět let. A tak si myslím, že to zase tak velká finanční zátěž není. Já se naopak budu snažit připravit synovi maximální podmínky pro to, aby mohl dělat, co bude chtít.

Sám jsem byl v dětství hodně sportovně založené dítě a dá se říci, že jsem si vyzkoušel kde co, od vybíjené, házené a basketbalu, až po přespolní běhy a hod koulí nebo lezení po stěně. Vždycky mě to hrozně bavilo a bavila mě i ta parta kolem.

Děti díky sportu a hlavně tomu kolektivu zažijí spoustu krásných a důležitých chvil. Dodneška si pamatuji, jak jsem začal jezdit na soustředění s judem, že jsme trénovali někde mimo domov, jednou v Brně, jednou v Plzni nebo v Praze.

Zvlášť prázdniny díky tomu pro mě dostávaly zcela jiný rozměr….Nepatřím mezi otce, kteří by se snažili dítě někam za každou cenu tlačit, sport pro něj nemusí být zaměstnáním, ale sportovat by určitě měl.

Hit internetu: Tyto vlasáče si zamilujete, otec s dcerou mají úžasné fotky

Učíme Tondu samostatnosti

S tím sportem možná souvisí i to, že jsou děti samostatnější. A o to se u syna snažíme už teď v jeho deseti měsících. Nějak ho přehnaně neopečováváme, nestojíme pořád za ním a když se bouchne nebo upadne, příště už si dá sám pozor.

Od druhého týdne života taky spí ve svém vlastním pokoji a my máme u nás v ložnici chůvičku, takže když začne brečet, jdeme za ním, ale jinak je zvyklý na svůj klid. Přijde mi to lepší, než se ho snažit v pozdějším věku násilím odnaučit spát v posteli s rodiči, tak jak to vidím ve svém okolí.

I když je to na druhou stranu například na dovolené, kde spíme všichni v jednom pokoji, nepraktické, jsem pyšný, že je už teď tak samostatný.

Video: Otcové jsou u porodu důležití

JITKA (38 let): Manžel otce nikdy nepoznal, přesto je stejný
Čas strávený s dětmi? Není důležitá kvantita, ale kvalita
Super trik: Otec uspal dítě za pouhých 41 sekund!
Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Rodiče, Sport, Finance, Pohyb, Štěně, Olympijský vítěz, Děti, Čas strávený, Evropa, Pozitivní energie, Syn, Tablet, Hit internetu, Finanční zátěž, Lezení, Brno, Tondo, Nový člověk, Dnešní dítě, Neposlední řada, Čas, Lukáš Krpálek, Společná chvilka, Sport na Heureka.cz