Maminka.czK tabuli půjde české školství

K tabuli půjde...české školství! Nenechte si ujít debatu odborníků

redakce 26.  11.  2021
Proč české školství potřebuje nutně změnu? A proč na ni rodiče netlačí a měli by okamžitě začít? A lze jí vůbec provést dříve než v roce 2030?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To a mnohem víc budeme řešit již ve středu 1. 12. od 18:00 s odborníky na slovo vzatými. Budoucím ministrem školstvím Petrem Gazdíkem, bývalým učitelem, který plánuje prosadit ve školství systémové změny. Které to budou? A je vůbec šance, že se pod jeho vedením resort promění?


Dalším diskutujícím bude Ondřej Šteffl, zakladatel první soukromé školy u nás, který v posledních letech zdůrazňuje význam vzdělávání, jež probíhá mimo klasickou školní docházku.


Dále ke společnému stolu zasedne Robert Čapek s projektem Líný učitel. On sám dlouho učil, dělal školního psychologa a pak se svým projektem začal dělat lektora. Objíždí školy, každý týden je na třech až čtyřech místech, a učí učitele učit jinak. Učí je pracovat s talenty dětí, učí je, že frontální výuka je passé, ukazuje jim nové metodiky, akcentuje, že děti se mají hodně učit od sebe navzájem.

Písemky, testy, zkoušení: Opravdu je to pořád nutné?


Své názory přijde hájit i Petra Mazancová, Šéfka Učitelské platformy, která zastřešuje profesně pedagogy u nás. "Věřím v silné, pozitivní a profesionální učitele. Neumím věci nechat jen tak být a i proto vznikla Učitelská platforma, abychom nenechávali věci být. Učitelský hlas je ve společnosti potřeba, přála bych si, aby byl slyšet," říká.


A nebude chybět ani Jitka Gabašová za Eduzměnu. Projekt, ve kterém je skoro padesát škol na Kutnohorsku, chce změnit to, jak se v Česku učí. A ukázat, že když se otevřeme změně a spolupráci, bude dobře nejen dětem, ale i učitelům, rodičům, zkrátka všem. "Víme, že některé děti mají skvělé učitele, někteří učitelé jsou vedení skvělými řediteli. Chtěli bychom, aby jich bylo víc. Proto usilujeme o systémovou změnu. Pro všechny děti".


Ať už máte či nemáte dítě školou povinné, tahle debata by vás rozhodně neměla minout.
Sledujte na maminka.cz nebo na mall.tv.

 

Témata: Školství, Školák, Vzdělání, K tabuli půjde české školství, odborník, projekt, Tabu, Jitka Gabašová, Petra Mazancová, Eduzměnu, Ondřej Šteffl, Učitel, Petr Gazdík, Šteffl, Tabule, Gazdík, Škola, Líný učitel, Robert Čapek, Debata